Class 6  >  Social Studies (SST) Class 6  >  Very Short Question Answers: Understanding Diversity

Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

Document Description: Very Short Question Answers: Understanding Diversity for Class 6 2022 is part of Understanding Diversity for Social Studies (SST) Class 6 preparation. The notes and questions for Very Short Question Answers: Understanding Diversity have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Very Short Question Answers: Understanding Diversity covers topics like and Very Short Question Answers: Understanding Diversity Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Very Short Question Answers: Understanding Diversity.

Introduction of Very Short Question Answers: Understanding Diversity in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 6 for Class 6 & Very Short Question Answers: Understanding Diversity in Hindi for Social Studies (SST) Class 6 course. Download more important topics related with Understanding Diversity, notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q1. When the teacher asks the students to draw human figures with their living style, why do they emerge out to be different?
Ans:
Our drawings are different due to difference in our culture, customs, religion, language, rituals.

Q2. Story writers get their ideas from different places like books, real life, and from their own imagination. True/False
Ans:
True.

Q3. Where did Sameer Do sell newspapers?
Ans: 
At Janpath crossing.

Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6


Q4. Who stayed in Meerut?
Ans:
Mother of Sameer Do.

Q5. Can two people from different cultures or social status become friends?
Ans: Yes.

Q6. Which caste does Sameer Do belong to?
Ans:
Muslim.

Q7. What does Sameer Ek do?
Ans: Goes to school.

Q8. What does Sameer Do do?
Ans:
Sells newspaper.

Q9. Which caste does Sameer Ek belong to?
Ans: Hindu.

Q10. Who was Ibn Battuta?
Ans: Islamic traveller of the 14th century.

Q11. Name the British General who was responsible for the Jallianwala Bagh massacre.
Ans: General Dyer.

Q12. General Dyer ordered troops to open fire on the crowd without giving them any warning or any order to disperse. True/False
Ans: True.

Q13. Where is Ladakh situated?
Ans: Eastern part of Jammu and Kashmir.

Q14. What are the main components of the diet of the people of Ladakh?
Ans: The people eat meat and milk products like cheese and butter.

Q15. Name the two great mountain ranges that surround Ladakh.
Ans: Great Himalayas and the Karakoram.

Q16. Why is agriculture not possible in Ladakh?.
Ans: As Ladakh receives no rain.

Q17. The other name of 'dzos’ is ______.
Ans: Yak-cows.
DzoDzo
Q18. List one specialty of Ladakh.
Ans: Pashmina wool.

Q19. Manufacturing and selling of Pashmina shawl is the main source of income for the people of Shimla. True/False
Ans: False.

Q20. The boat race is an important part of the ______ festival, which is celebrated in ______.
Ans: Onam, Kerala.

Q21. What do you mean by ‘Cheena-vala’?
Ans: Fishing net.

Q22. What is the similarity between Kerala and Ladakh?
Ans: Both regions were influenced by Chinese and Arab traders.

Q23. What do you mean by natural hazards?
Ans: Terrifying forces of nature.

Q24. Why did the Britishers think that they could divide Indians easily?
Ans: Diversity in culture and religion.

Q25. What is the meaning of “Cheenachatti”?
Ans: Frying pan.

CheenachattiCheenachatti


Q26. Kerala has ______ land, they produce best quality of ______.
Ans: Fertile, Rice.

Q27. What makes Kerala an attractive place for traders?
Ans: Spices.

Q28. Name the most common Ladakhi dress.
Ans: Goucha.

Q29. St.Thomas, the Apostle found ______ Churches in Kerala.
Ans: Seven.

Q30. India’s diversity has been counted as a source of its strength when the British ruled India. True/False
Ans: True.

Q31. Ladakhi women wear an attractive headgear called ______.
Ans: Perak.

Q32. Name the language in which the rich and old traditional songs and poems of Ladakh were translated.
Ans: Tibetan language.

Q33. Where are Pashmina shawls woven?
Ans: Kashmir.

Pashmina ShawlPashmina Shawl


Q34. How do historical and geographical factors influence the diversity of a region?
Ans: The geography and history affect the occupation, crops, food habits, and clothes of a region.

Q35. What is the meaning of ‘incredible India?
Ans: Too extraordinary and improbable to be believed making incredible claims.

Q36. What do you mean by ‘Communal Riots’?
Ans: Violence between two groups of people belonging to different races or religions.

Q37. When was Islam introduced in Ladakh?
Ans: Four hundred years ago.

Q38. How does the climate of Ladakh affect the growth of crops?
Ans: Crops do not grow because of the lack of rainfall.

Q39. Why Ladakh is called ‘Little Tibet'?
Ans: Buddhism was spread to Tibet through Ladakh.

Q40. Name the city where the Jallianwala Bagh massacre occurred.
Ans: Amritsar.

Q41. Who wrote the book ‘The Discovery of India’?
Ans: Pandit Jawaharlal Nehru.

Pandit Jawaharlal NehruPandit Jawaharlal Nehru


Q42. Name the book in which Pandit Jawaharlal Nehru explained the history of India starting from the Indus Valley Civilization till British rule in India.
Ans: “The Discovery of India”.

Q43. Name the spices that are grown in the Kerala region.
Ans: Pepper, Cloves, and Cardamoms.

Q44. The name of the Tibetan national epic is the ______.
Ans: Kesar Saga.

Q45. Who composed the Indian National Anthem?
Ans: Rabindranath Tagore.
Rabindranath TagoreRabindranath Tagore
Q46. Which region produces Pashmina Wool
Ans: Ladakh.

Q47. Name the place which was known as the spice capital of the world in the past.
Ans: Kerala.

Q48. When was the song “Don’t forget the days of Blood, O Man”
Ans: After Jallianwala Bagh Massacre.

Jallianwala Bagh MassacreJallianwala Bagh Massacre


Q49. Who discovered the sea route to India?
Ans: Vasco Da Gama, the Portuguese explorer discovered the sea route to India in the year 1498 A.D.

Q50. Which are the two major languages spoken by the Indians?
Ans: Hindi and English.

Q51. Who brought Christianity to India?
Ans: St. Thomas, in nearly 2000 years ago.

Q52. How many official languages are recognized by the Constitution of India?
Ans: There are 22 official languages that are recognized by the Indian Constitution.

Q53. Name the tribal group who rear sheep and goat in Ladakh?
Ans: Changpas the tribals of Ladakh rear goat and sheep.

The document Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

pdf

,

MCQs

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Sample Paper

,

Free

,

Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Summary

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Extra Questions

,

ppt

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Very Short Question Answers: Understanding Diversity Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

mock tests for examination

,

Exam

;