Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

Class 6: Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

The document Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: The job of contract workers is permanent or temporary?

Ans : Temporary

Q2: The city is divided into several __________.

Ans : Wards

Q3: Who is a Municipal Councillor?

Ans : The elected ward Councillor, in a city.

Q4: What do we call the elected members in a panchayat?

Ans : Panchs

Q5: A contract worker is not a permanent employee of a company. He is hired for a specific task or project. True/False

Ans : True

Q6: The setting up of "Two-tier Panchayati Raj Institution" was recommended by _______________.

Ans : Ashok Mehta

Q7: From where does the municipal corporation collect money?

Ans : Taxes

Q8: Who implements the decisions taken by the committees?

Ans : Commissioner

Q9: The government of the people, by the people and for the people is termed as ________________.

Ans : Democracy

Q10: In democracy the ultimate power is in the hands of _______.

Ans : People

Q11: In democratic India, sovereign power lies with the people. True/False

Ans : True

Q12: Who placed the demands of ward before entire council?

Ans : Ward councillors

Q13: What do you mean by 'Sub-Contracting'?

Ans : Private contractors who collect and process garbage.

Q14: Which is the cleanest city in India?

Ans : Chandigarh

Q15: What is Municipal Corporation called in smaller towns?

Ans : Municipal Council

Q16: Who took decisions like planning the location of a park or a new hospital?

Ans : Ward Councilors

Q17: What do you mean by tax?

Ans : A sum of money that people pay to the government for the services that government provides.

Q18: Rich people generally pay ___________ tax.

Ans : Property

Q19: Municipal Corporation Formulate the laws. True/False

Ans : False

Q20: Name the city suffered with plague scare in 1994?

Ans : Surat

Q21: The Municipal Corporation collects money in different forms like property taxes, water taxes, education taxes, etc. True/False

Ans : True

Q22: Who plays a major role in recycling household plastic and paper?

Ans : Kabadi Wallah

Q23: Why city is divided into several wards?

Ans : For the purpose of better administration and elections.

Q24: Group of councilors deal with issues that affect the ______.

Ans : Entire city

Q25: Where do the hotels and restaurants dump their garbage in the city?

Ans : In the nearest drain or street.

Q26: Name the two cleanest city of India.

Ans : Chandigarh and Surat

Q27: Define Municipality.

Ans : Municipality is the local body of the city having a small population.

Q28: In a Panchayat, the elected members are called ____________.

Ans : Panch

Q29: In a municipal corporation the elected members are called as_________.

Ans : Councillors.

Q30: What is the role of Municipal Corporation in term of health of people?

Ans : Municipal Corporation is also responsible for ensuring the health of the people. It also runs schools, hospitals and dispensaries.

Q31: Who is a Municipal Councilor?

Ans : In a city, the elected ward Councilor is a Municipal Councilor.

Q32: What is a Municipal Council?

Ans : In smaller towns Municipal Corporation is called the Municipal Council.

Q33: Name some major department into which the work in the cities is divided.

Ans : There is the water department, the garbage collection department, a department to look after roads etc.

Q34: Why Surat came in notice earlier in 1990's?

Ans : The city of Surat had a plague scare in 1994. Surat was one of the dirtiest cities in India.

Q35: Define the term 'Octroi'.

Ans : The duty levied on goods brought into the town is called an Octroi.

Q36: Who is a 'District Collector'?

Ans : A district collector is a Central Indian government officer who is in charge of the governance of a district in a State. He is the most powerful officials of the district.

Q37: What is Grant in Aid?

Ans : A Grant in Aid is the aid given to the local bodies by the government for meeting their expenditure.

Q38: What is the meaning of a town?

Ans : The urban habitat with a population between ten thousands to twenty thousand is a town.

Q39: Who is a Mayor?

Ans : The presiding officer or Chairman of a Municipal Corporation is called a Mayor.

Q40: What is an epidemic?

Ans : The diseases that spread rapidly among many people in a same place for a particular time is known as an epidemic.

Q41: What is a museum?

Ans : A museum is a building in which objects depicting art, history, science etc. are displaced.

Q42: Who is a district collector?

Ans : A district collector is the highest officer of a district. He is in charge of maintaining law and order in the district.

Q43: Name the local bodies in corporation to the societies.

Ans : The local bodies of the corporation in a society are: Nyaya Panchayat, Municipal Committee and Municipal Corporation.

The document Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

mock tests for examination

,

study material

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

pdf

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Very Short Question Answers: Urban Administration Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Summary

,

MCQs

,

ppt

,

Important questions

,

past year papers

,

Exam

,

Objective type Questions

,

video lectures

;