Class 6  >  Short & Long Answer Questions for Class 6  >  Very Short Question Answers: Vital Villages, Thriving Towns

Very Short Question Answers: Vital Villages, Thriving Towns - Notes | Study Short & Long Answer Questions for Class 6 - Class 6

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Very Short Q & A :

Q1: What do you mean by Arretine Ware?

Ans : These wares are the typical of Roman Empire. This proves that Arikamedu had good relations with the Roman traders.

Q2: Name the north Indian town that was situated on the cross roads of two major trade routes.

Ans : Mathura

Q3: Name the port described by Greek sailor for having narrow gulf.

Ans : Barygaza

Q4: Where was Barygaza located?

Ans : Barygaza was located on gulf of Khambhat on the western coast of India.

Q5: State the number of occupations taken up by the young man of the Jataka story.

Ans : Three

Q6: Name the place where a massive brick structure, which may have been a warehouse and pottery from the Mediterranean region have been found.

Ans :  Arikamedu

Q7: In northern India, a village headman was known as ___________.

Ans : Gram bhojaka

Q8: Village headmen had large number of duties assigned to him. True/False

Ans : True

Q9: Who were Vellalar?

Ans : In Tamil region, large land owners were known as vellalar.

Q10: Where the largest collection of iron tools and weapons is found?

Ans : Megalithic burials.

Q11: Who was the village headman?

Ans : Grama bhojaka

Q12: What was the old name for Pondicherry?

Ans : Arikamedu

Q13: Name the place where the Sangam texts were composed?

Ans : Madurai

Q14: Name the materials used to make tools like Sickle, tongs and axe.

Ans : Iron

Q15: Capital of Kushanas kings, popular for the worship of Lord Krishna was _________.

Ans : Mathura

Q16: What was the meaning of the term Jatakas?

Ans : Stories

Q17: Jatakas means stories which were composed by ordinary people. True/False

Ans : True

Q18: Why the earliest coins were called 'punch marked coins'?

Ans : Because the designs were punched in to the metal.

Q19: Of what materials the metal of the coins was made?

Ans : Silver or copper

Q20: Mathura became the second capital of _________.

Ans : Kushanas

Q21: What were Shren is?

Ans : The associations formed by crafts persons and merchants.

Q22: What were the roles performed by grama bhojaka?

Ans : Grama bhojaka performed the roles of tax collector, policeman and judge.

Q23: Who were Grihapatis?

Ans : Independent farmers

Q24: Who were Dasa karmakara?

Ans : Dasa karmakara were landless people who earned their living by working on the fields owned by others.

Q25: Define Sangam Literature.

Ans : The earliest work in Tamil.

Q26: Jatakas stories are the part of ________ literature.

Ans : Buddhist

Q27: Jatakas stories were preserved by the Buddhist monks as narrations of Buddhas previous lives. True/False

Ans : True

Q28: What was the most probable use of the ring wells?

Ans : As drains

Q29: What was the Greek name of port of Bharuch?

Ans : Barygaza

Q30: Name some sites where 'Northern Black Polished Ware' has been found.

Ans : Mahasthan, Chandraketugarh, Bangarh, etc.

Q31: The 'Northern Black Polished Ware' is generally found in the ________ part of the subcontinent.

Ans : Northern

Q32: Name an important coastal town.

Ans : Arikamedu

Q33: What was the main function of the shrenis?

Ans : To provide training, procure raw material and distribute the finished product.

Q34: Varanasi and Madurai were the famous centres for the manufacture of paper. True/False

Ans : False

Q35: Northern black polished ware is a type of _____.

Ans : Pottery

Q36: Who performed the function of a judge or a policeman in the villages of northern India?

Ans : Grama bhojaka

Q37: From the site of Arikamedu, the archaeologists discovered a ____________.

Ans : Warehouse

Q38: Where is Arikamedu located?

Ans : Arikamedu is located south of Pondicherry.

Q39: What was the other name of stamped red glazed pottery?

Ans : Arretine ware

Q40: How Arretine ware vessels were often made?

Ans : Arretine ware vessels were often made from moulds in order to imitate more expensive metal items.

Q41: The association of the craftsmen and the merchants was called______________.

Ans : Shrenis

Q42: Who were uzhavar?

Ans : In the Tamil areas, ordinary ploughmen were uzhavar.

Q43: Who were Grihapati?

Ans : The Grihapatis were owners of small tracts of land.

Q44: Who were Kadaisiyar?

Ans : Landless people in the Tamil region.

Q45: Name the capital of Augustus.

Ans : Rome

Q46: Which was the first civilization in real sense in Europe?

Ans : Roman civilization

Q47: A sailor who has described all the ports he visited belongs to ___________.

Ans : Greek

Q48: Who wrote "Periplus of the Erythrean Sea"?

Ans : Greek traveller

Q49: "Rome a city of bricks made it into a city of marble" was said this?

Ans : Augustus

Q50: In Madhya Pradesh, a famous Ashoka Stupa is located at Sanchi. True/False

Ans : True

The document Very Short Question Answers: Vital Villages, Thriving Towns - Notes | Study Short & Long Answer Questions for Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Short & Long Answer Questions for Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
112 docs
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
112 docs
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Very Short Question Answers: Vital Villages

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Exam

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Very Short Question Answers: Vital Villages

,

Thriving Towns - Notes | Study Short & Long Answer Questions for Class 6 - Class 6

,

Free

,

Extra Questions

,

past year papers

,

video lectures

,

Very Short Question Answers: Vital Villages

,

Thriving Towns - Notes | Study Short & Long Answer Questions for Class 6 - Class 6

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Thriving Towns - Notes | Study Short & Long Answer Questions for Class 6 - Class 6

,

ppt

,

Summary

,

MCQs

;