Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :


Q1: Name the available water resources on earth.

Ans : Oceans, seas, lakes, rivers, ice, ground water and moisture in the air.


Q2: Water that is fit for human consumption is called_________________.

Ans : Freshwater.


Q3: What per cent of total water on the earth is actually available for our use?

Ans : 0.006 per cent


Q4: As a solid, water exists as icecaps at the poles. True/ False.

Ans : True


Q5: People obtain ---------through tube wells and hand pumps.

Ans : Groundwater


Q6: Three forms of water are solid, liquid and ---------.

Ans : Vapour


Q7: The water bearing layer of the earth is ----------.

Ans : Aquifer


Q8: The process of water seepage into the ground is called ---------.

Ans : Infiltration


Q9: The process of changing of water into its vapour is called---------.

Ans : Evaporation


Q10: The process of changing water vapour into water is called ---------.

Ans : Condensation


Q11: No rainfall for a year or more may lead to ---------- in that region.

Ans : Drought


Q12: Excessive rains may cause -----------.

Ans : Flood


Q13: What are main sources of water?

  1. Rainwater
  2. Glaciers, ice
  3. River water
  4. sea and Ocean water
  5. All of the above

Ans : All of the above


Q14: Why ice floats on water?

Ans : Ice is lighter than water so floats on water.


Q15: Name the gaseous form of water around us.

Ans : Water vapour present in the air around us.


Q16: Sometimes, ground water accumulates between layers of hard rock. This is known as an aquifer. True/False

Ans : True


Q17: Plants use ground water and release it in the form of water vapour during transpiration. True/False

Ans : True


Q18: Clouds then release the water through ___________________.

Ans : Precipitation


Q19: Is increasing population the reason for depletion of water table?

Ans : Yes


Q20: What is water management?

Ans : Water management is the continuous matching of water resources with the water requirements of a place.


Q21: What do you mean by water harvesting?

Ans : Instead of letting rainwater run -off into the sea, it can be used to recharge ground water. This is known as rainwater harvesting.


Q22: State the advantage of water harvesting?

Ans : Rainwater harvesting can be used to raise the water table in arid areas.


Q23: What is drip irrigation?

Ans : Drip irrigation is an economical way of using water.


Q24: State the use of water in plants.

Ans : Plants need water to absorb nutrients from the soil and make their food.


Q25: Which day is celebrated as World Water Day?

Ans : 22 March


Q26: Name the process responsible for maintenance of water on earth.

Ans : Water cycle


Q27: Name the region in Gujarat having very eratic rainfall.

Ans : Bhujpur in the Kutch area of Gujarat


Q28: Define infiltration.

Ans : Infiltration is the process of seeping of water into the ground.


Q29: What is aquifer?

Ans : An aquifer is a body of saturated rock through which water can easily move.


Q30: Which of the following is the reason for depletion of water table?

  1. Increasing population
  2. Increasing industries
  3. Deforestation
  4. All of the above

Ans : All of the above


Q31: How water in an aquifer can be pumped out?

Ans : With the help of tube wells or hand pumps.


Q32: How does underground water gets replenished?

Ans : By seepage of rainwater.


Q33: State factors affecting water table.

Ans : Increasing population, increasing industries, increasing agricultural activities and scanty rainfall.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

ppt

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

video lectures

,

past year papers

,

Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Very Short Question Answers - Water : A Precious Resource Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Exam

,

mock tests for examination

,

study material

;