Very Short Question Answers - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Very Short Question Answers - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Very Short Q & A :

Q1: Daily weather repost predicts the ____________for the day.

Ans :  Weather


Q2: Name the two elements of weather.

Ans : Temperature, humidity etc


Q3: What is humidity?

Ans : Humidity is the measure of the moisture in air.


Q4: Who prepares daily weather report?

Ans : Meteorological department of the government.


Q5: Name an instrument used to measure rainfall.

Ans : Rain gauge.


Q6: Rain gauge is a _________________ with a funnel on top to collect rain water.

Ans : Measuring cylinder.


Q7: Do all the seven days have same maximum and minimum temperatures, humidity and rainfall?

Ans : No


Q8: The day to day condition of the atmosphere at a place is called

  1. Climate
  2. Weather
  3. Temperature
  4. None of these

Ans : Weather


Q9: Which of the following is the elements of the weather

  1. Temperature
  2. Humidity
  3. Rainfall
  4. All of these

Ans : All of these


Q10: Weather of a place _____________ day after day and week after week.

Ans : Changes


Q11: What is the use of maximum and minimum thermometer?

Ans : To measure weather temperature.


Q12: All changes in the weather is caused by sun .True /False

Ans : True


Q13: Days are shorter in winter or in summer?

Ans : Winter


Q14: What kind of places experiences hot and dry climate?

Ans : Places that receive very little rainfall like desert regions.


Q15: Name the place in India having wet climate.

Ans : North eastern part of India has wet climate.


Q16: Name some countries having tropical rain forest.

Ans : India, Malaysia, Indonesia, Brazil etc.


Q17: Name some animals of Polar Regions

Ans : Penguin, polar bear etc


Q18: Polar bears have two thick layers of ___________ to protect them from extreme cold.

Ans : Fur


Q19: Which of the following is the adaptation feature of polar bear

  1. A layer of fat under their skin
  2. Small and wide paws
  3. Webbed feet
  4. Thin skin

Ans : A layer of fat under their skin


Q20: Which of the following is the adaptation feature of polar bear

  1. Thick skin and lot of fat
  2. Small and wide paws
  3. Webbed feet
  4. Thin skin

Ans : Thick skin and lot of fat


Q21: Polar bear and penguins are good _______________.

Ans : Swimmers


Q22: Name one migratory bird.

Ans : Siberian Crane


Q23: Name the places where tropical rain forests are found?

Ans : Western Ghats, Assam in India, Southeast Asia, Central America and Central Africa.


Q24: Name some animals living in rainforest.

Ans : Monkeys, apes, gorillas, lions, tigers, elephant, leopards, lizards, insects, snakes etc.


Q25: Monkeys have long tail for ___________________ branches.

Ans : Grasping


Q26: Toucan birds have long and large ___________.

Ans : Beak


Q27: State some features of tropical animals.

Ans : Sensitive hearing, sharp eye sights, thick skin etc.


Q28: Big __________ have thick skin and sensitive hearing.

Ans : Cats


Q29: Name the organ in elephant used for picking up food.

Ans : Trunk


Q30: Name the instrument used to measure humidity.

Ans : Hygrometer


Q31: A place receives very little rainfall and temperature of that place is high throughout the year, then what type of climate will that place have?

Ans : Hot and dry climate.


Q32: Name the two region of earth with extreme climatic condition.

Ans : Polar and tropical region


Q33: The special feature of an animal to live in its surrounding is called ______________.

Ans : Adaptation.


Q34: Kerala has _________________ climate.

Ans : Hot and wet


Q35: Rajasthan has _______________ climate.

Ans : Hot and dry

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Very Short Question Answers - Weather

,

Free

,

Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Very Short Question Answers - Weather

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Exam

,

Important questions

,

video lectures

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Very Short Question Answers - Weather

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

ppt

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Summary

,

past year papers

,

Climate and Adaptations of Animals to Climate Class 7 Notes | EduRev

;