Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q 1: Name an important river along which people lived for several hundred thousand years.

Ans : Narmada

Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRevFig: Narmada River

Q 2: Inscriptions were not used for keeping records of victories in battle. (True/False)

Ans : False

Q 3: The lions on the currency notes come from the rampurwa bull capital.

Ans : False

Q 4: What is Cartouche?

Ans : Scholars who could read Greek figured out that the names of king and queen were enclosed in a little frame called Cartouche.

Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRevFig: Cartouche

Q 5: List the number of languages inscribed on the stone of Rosetta.

Ans : Three

Q 6: Where is Rosetta located?

Ans : Rosetta is a town on the north coast of Egypt.

Q 7: What is the full form of BCE?

Ans : Before Common Era.

Q 8: What is the full form of AD?

Ans : Anno Domini

Q 9: What is the full form of CE?

Ans : Common Era

Q 10: All dates before the birth of Christ are counted backwards and are usually referred as BC.

Ans : True

Q 11: What was the source of food for most of the people living in Andaman Islands?

Ans : Fishing, forest products and hunting.

Q 12: What is an inscription?

Ans : Inscriptions are writings on relatively hard surface such as stone or metal.

Q 13: Name the leaf on which Manuscripts in Ancient period were usually written?

Ans : Palm leaf

Q 14: Define Archaeology.

Ans : Archaeology is the study of the remains of buildings (made of stone and brick), of paintings and sculpture.

Q 15: Name the language which was not used in the Ancient Period.

Ans : Hindi

Q 16: How can we say that the Hindi language which was not used in the Ancient Period?

Ans : Mostly epics, poems and plays in Ancient period were written in Sanskrit or Prakrit.

Very Short Question Answers - What, Where, How and When? Class 6 Notes | EduRevFig: Ancient Prakrit Language

Q 17: Rig Veda contains the earliest compositions in Sanskrit, dated about 3500 years ago. True/False

Ans : True

Q 18: What do we call to the area along the river Ganga and its tributary rivers in the ancient times?

Ans : Magadha

Q 19: Where did women and men first began to cultivate crops such as wheat and barley?

Ans : In Sulaiman and Kirthar hills

Q 20: The manuscripts are preserved in _________.

Ans : temples

Q 21: Many manuscripts were eaten away by insects, some were destroyed. True/False

Ans : True

Q 22: What does the inscription discovered from Rosetta square denotes?

Ans : Alphabet "p"

Q 23: What evidence do we get from Bones of animals?

Ans : Bones of the animals helped to know the eating habits of the people.

Q 24: How many languages are there in Inscription of Rosetta?

Ans : three languages

Q 25: Name the two tributaries of the Indus.

Ans : Ravi and Jhelum

Q 26: Name the emperor whose inscription has been found from Kandahar.

Ans : Ashoka

Q 27: Name the language in which most of the manuscripts were written.

Ans : Sanskrit

Q 28: What do we call the information gathered by the historians from inscriptions, manuscripts and archaeology?

Ans : A source

Q 29: River Indus was addressed as Indos or Hindus by the ___________ and _________.

Ans : Iranians and Greeks.

Q 30: Name the place where Sulaiman and Kirthar ranges are located.

Ans : Pakistan

Q 31: What do we call the tributary of the Ganga river?

Ans : Son

Q 32: According to the given inscription in the chapter, the word 'bird' stands for__________.

Ans : B

Q 33: Why People of this age travelled from place to place?

Ans : To develop agriculture and basic things

Q 34: Which is the best successful example in understanding history through decipherment?

Ans : The history of Egypt.

Q 35: Name the direction towards which Rice was first grown in the Vindhyas.

Ans : North

Q 36: One can figure out the specific year of any historical event on the basis of birth of_____________.

Ans : Jesus.

Q 37: The times of kings could be known due to the availability of ____________

Ans : Records

Q 38: Why River basin of river Indus is called sapta saindhav?

Ans : Because it consists of the basin of seven rivers altogether.

Q 39: What do we call specially prepared bark of tree on which manuscripts were written?

Ans : Birch

Q 40: In the inscription discovered from Rosetta alphabet 'L' is denoted by the image of ____________.

Ans : Lion

Q 41: In the inscription discovered from Rosetta alphabet 'A' is denoted by the image of a ____________.

Ans : Bird

Q 42: From where do we get the evidence of rice production for the first time in India?

Ans : Northern part

Q 43: What is the meaning of the term “Indus’ in Sanskrit?

Ans : Hindu

Q 44: Who is an archaeologist?

Ans : The people who study the objects of the past

Q 45: What is the meaning of Indus in Sanskrit?

Ans : Sindhu

Q 46: Who were hunter-gatherers?

Ans : The people, who hunted wild animals, caught fish and birds and gathered fruits, roots, nuts, seeds, leaves and eggs for their food were called hunter- gatherers.

Q 47: How do people living in the Andaman Islands manage their living?

Ans : People living in the Andaman Islands get their own food by fishing, hunting and by collecting forest produce.

Q 48: What are the different names of our country?

Ans : India, Bharat, Jambudweep and Hindustan.

Q 49: Where did people live in prehistoric times?

Ans : In the prehistoric times people lived along the rivers and in the areas with ample plant and animal life.

Q 50: What were the occupations of the people in early days?

Ans : People in early days were hunters, herders, farmers, rulers, musicians, merchants, priests, craftsmen, artists & scientists.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Where

,

How and When? Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Important questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Where

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

pdf

,

Semester Notes

,

past year papers

,

How and When? Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

Where

,

Very Short Question Answers - What

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Very Short Question Answers - What

,

study material

,

Extra Questions

,

Exam

,

How and When? Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - What

,

Objective type Questions

;