Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev

The document Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Very Short Q & A :

 

Q1: In representative democracies, people do not participate directly but choose their representatives through an election process. True/False

Ans : True

Q2: The elected representatives make decisions for the __________.

Ans : People

Q3: What are the subjects on which the state government makes laws?

Ans : agriculture, irrigation, trade and commerce

Q4: What is the full form of MP?

Ans : Member of Parliament

Q5: Universal Adult Suffrage is an important device of __________.

Ans : Democracy

Q6: The two great mountain ranges that surround Ladakh.

Ans : Panchayati Raj

Q7: The members of the Gram Sabha elects a Sarpanch called the Panchayat President. True/False

Ans : True

Q8: Define democracy.

Ans : A government run by people

Q9: How many level of government exists in our country?

Ans : Three

Q10: Name the three levels at which government works.

Ans : Local, state and national

Q11: What is the lower voting age in India?

Ans : 18 years

Q12: The Parliamentary form of government exist in________.

Ans : England

Q13: In India when a citizen turns ___________ he/she can vote without any discrimination.

Ans : 18

Q14: Give examples of Semi Presidential form of Government.

Ans : Russia, France and Sri lanka

Q15: What is a democratic government?

Ans : Government by the people, of the people, and for the people

Q16: A dispute regarding the election of the President is referred to the___________.

Ans : Supreme Court

Q17: What do you mean by monarchy?

Ans : Rule by King or Queen

Q18: The monarch (king or queen) has the power to make decisions and run the____________.

Ans : Government

Q19: For how many years the President of India is elected?

Ans : 5 years

Q20: According to Gandhiji’s Young India, who should be given the right to vote?

Ans : All adults of India have the right to vote

Q21: Name the organ of the government that protects and guards the laws of the country.

Ans : Judiciary

Q22: What do you mean by ‘Suffrage’?

Ans : Right to Vote

Q23: Which is the highest court of India?

Ans : Supreme Court of India

Q24: India is referred as the _________ Government.

Ans : Provincial

Q25: What do you mean by Republic of India?

Ans : It is the governing authority of 28 states and seven union territories. They are collectively called as the Republic of India

Q26: After Kolkata, the city in India that started a metro railway is _____________.

Ans : New Delhi

Q27: In a democratic country, who gives power to the government to take decisions?

Ans : The people of the country give power to the government through election

Q28: A monarchy is a form of_____________.

Ans : Government

Q29: What is a ’ballot paper’?

Ans : sheet of paper with candidates name to contest elections

Q30: What does the government at the local level means?

Ans : The government dealing with village, town or locality

Q31: The names of the contesting candidates along with the party name and symbols are listed in the ballot paper. True/False

Ans : True

Q32: Why Health Wardens are appointed in every village?

Ans : Health Wardens are appointed in every village to provide health care facilities to the villagers.

Q33: Each and every law of the government must be followed by the ____________ living in the country.

Ans : People

Q34: Women in Europe and U.S.A. struggled for__________ in election.

Ans : Right to vote

Q35: What is a Voters list?

Ans : Voters list is a list of those persons who are eligible to vote.

Q36: Who is the author of the journal "Young India"?

Ans : Mahatma Gandhi

Q37: To whom does a president submit his resignation?

Ans : Vice President

Q38: Who runs Public health care system?

Ans : Government

Q39: A situation where there is no government is called ________.

Ans : Anarchy

Q40: Give an example of a place having anarchy.

Ans : Afghanistan

Q41: In a democracy, the ultimate power is in the hands of the _________.

Ans : People

Q42: Monarchy prevails in ___________.

Ans : Britain

Q43: Which level of government takes the decision on introduction of a new 1000 rupee note?

Ans : The central government of India

Q44: What is the main function of a government?

Ans : The main function of the government is to maintain law and order

Q45: What is the total number of High Courts in India at present?

Ans : There are 21 High Courts in the country.

Q46: What are three branches of the Indian government?

Ans : The three branches of the Indian government are Legislature, Executive and the Judiciary

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Summary

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

study material

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev

,

Very Short Question Answers - What is Government? Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

ppt

;