(i) Which pair of numbers make the sum more than 600.
(a) 200 and 350
(b) 450 and 250
(c) 100 and 550
(d) 91 and 380
Ans: b, c
(i) 5 l = __ ml.
(ii) 3½ l = __ ml.
As we know 1l = 1000ml
(i) 5000 ml
(ii) 3500 ml
(i) 5.5 cm
(ii) 2.5 cm
(iii) 2 cm
(iv) 2.6 cm
(i) 5 km 5,000 m
(ii) 19 km 20,000 m
(iii) 3009 m 4 km
(iv) 7 km 600 m 7600 m
(v) 14,050 m 14 km 500 m
(i) There are 218 students going on a trip to Bhopal. If one bus can carry 50 people then what is the total number of buses required to carry all the students and 8 teachers?
Ans: Total number of people = 218 + 8 = 226. As, 50 x 5 = 250. So. 5 buses would be required to carry all the people.
(ii) The total weight of 3 balls is 630 g. What is the total weight of 5 such balls?
Ans: 1050 g
(iii) If the water level of the dam on the Narmada River is 98 meters in summer season in comparison to 138 meters in rainy season. Then what is the difference in water level of the dam in summer and rainy season?
Ans: 138 - 98 = 40 metres.
So, the difference in water level of the dam in summer and rainy season is 40 meters.
(iv) The total weight of a bag with 8 books inside is 2 kg 340 g. If the bag alone weighs 950 g, what is the weight of the books?
Ans: 1390 g
(v) If the total cost at a petrol pump for 100 liters of diesel is Rs. 3500. Then what is the cost of 1 liter of diesel?
Ans: 3500 100 = 35. So, the cost of one liter of diesel would be Rs. 35.
(vi) In a food fest, People having token numbers from 100 to 150 are standing in a line. Sheoli is standing exactly in the middle of the line is having a token number. What is the token number of Sheoli?
(vii) How many three-digit numbers can you make using 2, 5, and 7?
Ans: 257, 572, 725, 527, 275, 752
(viii) After 8 years, Meghali would be twice the age of what she is currently. What is her present age?
Ans: 8 + 8 = 16 years. As 16 is double of 8. So it means Meghali is 8 years.
(ix) A bus carries 30 persons. How many persons will be carried by 30 buses?
Ans: 900 persons
(x) A small ant climbs a wall 5 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time it would take to climb to 11 cm?
Ans: After 1 minute. 5-2=3 cm. After 2 minutes 3+ (5-2) cm=3+3=6 cm. After 3 minutes. 6 cm +5 cm=11 cm: this means the ant has already climbed the wall. So it would take 3 minutes.
(xi) Ram bought 7.50 l, 2.25 l, and 8.25 l milk from three dairies respectively. How much milk did he purchase in all?
Ans: 18 liters
(xii) A group of children went for a double-decker boat trip to view the lake and they paid Rs. 500 in total. If the cost of the trip for an individual is Rs.50 then how many children went for the trip?
Ans: 500/50 =10. So, 10 children went for the double-decker boat trip.
(xiii) Tell a number which can be divided by 3, 4 and lies between 10 and 15?
(xiv) On a school trip, the teachers arranged lunch for the children. Each child got 1 packet of chips, 1 banana, and 5 biscuits. If there were 40 children and 10 of them did not take any biscuits, then how many biscuits were distributed to children?
Ans: 40 - 10 = 30. As 30 children take biscuits and each gets 5 biscuits. So total biscuits distributed will be 30 x 5= 150.
(xv) After 6 years Madhu would be thrice the age of what she is currently. What is her present age?
Ans: 3 + 6 = 9 years. As 9 is three times or thrice of 3. So it means Madhu is 3 years old.
(xvi) A small ant climbs a wall 6 cm in 1 minute but slips down 3 cm. How many tunes it would take to climb to 9 cm?
Ans: After 1 minute, 6-3=3 cm. After 2 minutes, 3+6=9 cm, this means the ant has already climbed the wall. So it would take 2 minutes.
|1. What are the top tourist attractions in Bhopal?|
|2. How can I reach Bhopal?|
|3. What is the best time to visit Bhopal?|
|4. Are there any famous markets in Bhopal for shopping?|
|5. Is Bhopal a safe city for tourists?|