Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev

The document Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1. State True/False:

i. Raincoat is not made from fibre. 

Ans. True

ii. Synthetic fibres are biodegradable. 

Ans. False

iii. Nylon is a synthetic fibre. 

Ans. True

iv. The threads or yarns are made from thin fluffy strands called fibres. 

Ans. True.

v. Synthetic fibres are obtained from animals. 

Ans. False

vi. Synthetic fibres are costlier than natural fibres. 

Ans. False

vii. Angora wool is obtained from a species of rabbit. 

Ans. True

viii. Polyester is a natural fibre. 

Ans. False

ix. Fabrics can be made from yarns by weaving or knitting. 

Ans. True

x. Cotton clothes are less comfortable than polyester clothes.

Ans. False

xi. Wool and silk are animal fibres. 

Ans. True

xii. All fabrics are obtained from plants. 

Ans. False


Q2. Fill in the blanks:

i. The process of removing            from the cotton fibre is called ginning.

Ans. seeds 

ii. The jute fibres are less              as compared to rayon fibres.

Ans. durable

iii. The cotton plant bears large leaves and bears white or yellow               .

Ans. fruits

iv. We should wear               fabrics while burning crackers.

Ans. cotton

v. Natural fibres do not damage the ecosystem as they are              .

Ans. biodegradable

vi. A             is made of thousands of criss - crossing threads forming a network.

Ans. cloth

vii.                is warm to wear during winters and cool in summer.

Ans. Silk

viii. Silkworms are fed on              leaves.

Ans. mulberry

ix.             is an expensive fabric.

Ans. Silk

x. Yarn is made from            .

Ans. fibre

xi.                   is the twisting together of drawn out strands of fibers to form yarn.

Ans. Spinning 

xii. Plant fibres are obtained from               and           .

Ans. fruits , stems


Q3. From which part of the plant jute fibre is obtained?

Ans. Jute fibre is obtained from stem of the jute plants.


Q4. What is fabric?

Ans. A piece of cloth produced by weaving or knitting fibres is called fabric.


Q5. Write few items that are made from coconut fibre?

Ans. Ropes, basket, door mat, Mattress etc.


Q6. What is oil lamps wick made of?

Ans. Cotton wool


Q7. What are the fruits of cotton plants called?

Ans. Cotton bolls


Q8. How is spinning done on large scale?

Ans. Spinning is done on large scale with the help of spinning machines.


Q9. From which part of the plant cotton fibre is obtained?

Ans. Cotton fibre is obtained from fruit of the cotton plants.


Q10. Give some name of fabrics from your surroundings?

Ans. Blankets, bed sheets, table-cloth, towels, shawl and curtains etc.


Q11. From where do we get silk?

Ans. We get silk from the cocoons of silkworms.


Q12. Where jute is grown in India?

Ans. Jute is grown in West Bengal, Assam, Orissa and Bihar.


Q13. Which state is the largest producer of jute in India?

Ans. West Bengal


Q14. Write the names of unstitched cloth worn by people in India?

Ans. Sari, dhoti, lungi and turban


Q15. What is sericulture?

Ans. Rearing of silkworms for production of silk is called sericulture.


Q16. Which synthetic fibre is known as artificial silk?

Ans. Rayon


Q17. Which type of wool we get from a species of goat found in Kashmir?

Ans. Cashmere


Q18. Which type of climate is needed for the cultivation of cotton plants?

Ans. Hot and humid climate is needed for the cultivation of cotton plants.


Q19. Write any four fibres that are used to make clothes.

Ans. Cotton, silk, nylon, wool


Q20. Name two materials that are not fibres but are used to make clothes.

Ans. Leather and fur

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

practice quizzes

,

MCQs

,

video lectures

,

ppt

,

Important questions

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

study material

,

Extra Questions

,

Worksheet Questions - Fiber to Fabric Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

;