Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out

Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out covers topics like and Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out.

Introduction of Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


Q1. Fill in the blanks:

i.                      take the garbage from the bins.

Ans. Safai karamcharis

ii.                     wastes could be converted into useful compost.

Ans. Biodegradable

iii. Drains get choked due to              thrown by us.

Ans. plastic

iv. Redworms do not survive in very             or very            surroundings.

Ans. hot , cold 

Q2. True/False:

i. The packaging material of flour, biscuits and milk go out as garbage. 

Ans. True

ii. We generate so much garbage in our day-to-day activities. 

Ans. True

iii. Garbage contains only non-useful components. 

Ans. False

iv. Polythene bags are useful components of garbage. 

Ans. False

v. Garbage heaps of dried leaves should not be burnt. 

Ans. True

Q3. How useful components of garbage such as biodegradable items are dealt?

Ans. To deal with some of the useful components of garbage, compost making areas are developed near the landfill.

Q4. Which living organism is used for making compost?

Ans. Earthworm called redworm is used for composting.

Q5. What is redworm?

Ans. A type of earthworm called redworm is used for composting.

Q6. What organism other than earthworm is involved in composting?

Ans. Microorganisms such as bacteria, fungi etc. is involved in composting.

Q7. Suggest some packaging material which can be recycled or reuse?

Ans. Glass bottles, recycling polythene and jute bags

Q8. Earthworms are called farmer’s friend. Why?

Ans. A type of earthworm called redworm is used for composting and helps in increasing the fertility the soil. Thus they are called farmer’s friends.

Q9. List a few things we use that are made of plastics?

Ans. Toys, shoes, bags, pens, combs, tooth brushes, buckets, bottles, water pipes etc.

Q10. What are the uses of green colored bins?

Ans. The green bins are for collecting kitchen and other plant or animal wastes.

Q11. When rotting of garbage is said to be completed?

Ans. A black color and no foul smell indicate that rotting of garbage is complete.

Q12. For what purpose blue colored bins are used?

Ans. The blue bins are used for materials that can be used again — such as plastics, metals and glass.

Q13. What is composting?

Ans. The rotting and conversion of some materials into manure is called ‘composting’.

Q14. What is a landfill?

Ans. Landfill is an area where the garbage collected from a city or town is dumped. The area is later converted into a park.

Q15. Why banana leaf platter is a better option than plastic plate?

Ans. Banana leaf platter is a better option than plastic plate because it is cost effective and eco-friendly.

Q16. What kind of waste materials rots completely when buried in the soil?

Ans. Waste materials such as kitchen, plants and animals waste rots completely when buried in the soil.

Q17. What kitchen waste mainly consists of?

Ans. Kitchen waste mainly consists of fruits and vegetable peels, egg shells, waste food and tea leaves.

Q18. Where garbage collected by safai karamchari is dumped?

Ans. Garbage collected by safai karamchari is taken to a low lying open area, called a landfill.

Q19. Which items should not be included for making compost?

Ans. Pieces of cloth, polythene bags, broken glass, aluminium wrappers, nails, old shoes, broken toys etc.

Q20. Make a list of garbage which cannot be converted into compost by the red worms?

Ans. Plastic bags, tins, bottles, glass, aluminum foils, broken bangles, steel etc. could not be converted into compost by the redworms.

The document Worksheet Questions: Garbage In, Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Free

,

Exam

,

Semester Notes

,

MCQs

,

Worksheet Questions: Garbage In

,

Extra Questions

,

Worksheet Questions: Garbage In

,

Sample Paper

,

video lectures

,

ppt

,

study material

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Important questions

,

Worksheet Questions: Garbage In

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

mock tests for examination

,

Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Garbage Out Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Summary

;