Courses

# Worksheet Questions(Part - 1) - Knowing Our Number Class 6 Notes | EduRev

## Class 6 : Worksheet Questions(Part - 1) - Knowing Our Number Class 6 Notes | EduRev

The document Worksheet Questions(Part - 1) - Knowing Our Number Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Mathematics (Maths) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Ques 1: Fill in the blanks:
(a) Number name of 45,678 in Indian system of numeration is ________.
Ans. Forty-five thousand, six hundred seventy-eight.
(b) Place value of 4 in ‘56743’ is ________.
Ans. Tens
(c) Expanded form of 6549 is ________.
Ans. 6 x 1000 + 5 x 100 + 4 x 10 + 9 x 1 = 6000 + 500 +40 + 9
(d) Number name of 756432 in international system of numeration is ________.
Ans. Seven hundred fifty six thousand, four hundred thirty two.

Ques 2: A box contains 5,00,000 medicine tablets each weighing 50 mg. What is the total weight of all the tablets in the box in grams and in kilograms?

Ans: Weight of each tablet = 50 mg
Weight of box containing 5,00,000 tablets = 5,00,000 × 50 mg.
= 2,50,00,000 mg
= 2,50,00,000 mg/1000 = 25000 g
= 25000 g/1000 = 25 kg

Ques 3: The population of Shivaji park was 2,35,471 in the year 2002. In the year 2012, it was found to be increased by 72,958. What was the population of the city in 2012?
Ans: Population of Shivaji park in the year 2002 = 2,35,471
Increase in the population in the year 2012 = 72,958
Total population of the city in the year 2012 = 2,35,471 + 72,958 = 3,08,429

Ques 4: The town newspaper is published every day. One copy has 12 pages. Every day 12,000 copies are printed. How many total pages are printed every day?
Ans: Number of pages in each copy = 12
Number of pages in 12,000 copies = 12,000 × 12 = 1,44,000
Therefore, number of pages printed every day = 1,44,000

Ques 5: Starting from the greatest 5-digit number, write the previous five numbers in descending order.
Ans: The largest 5-digit number is 99999.
The previous five numbers starting with 99999 in descending order are:
99999, 99998, 99997, 99996, 99995

Ques 6: Write 527864 using commas in Indian as well as International System of Numeration.
Ans: The given number is 527864
Indian system of numeration = 5,27,864
International system of numeration = 527,864

Ques 7: In Mumbai, the number of bicycles sold in the year 2011-2012 was 7,43,000. In the year 2012-2013, the number of bicycles sold was 8,00,100. In which year, more bicycles were sold and by how many?
Ans: The number of bicycles sold in the year 2011-2012 = 7,43,000
The number of bicycles sold in the year 2012-2013 = 8,00,100
We observe that 8,00,100 > 7,43,000
That is, in the year 2012-2013, more bicycles were sold by (8,00,100 – 7,43,000) = 57,100

Ques 8: Starting from the smallest 8-digit number, write the next five numbers in ascending order.
Ans: The smallest 8-digit number is 1,00,00,000.
The next five numbers in the ascending order are 10000000, 10000001, 10000002, 10000003, 10000004

Ques 9: Write 8945673 using commas in Indian as well as International System of Numeration.
Ans: The given number is 8945673
Indian system of numeration = 89,45,673
International system of numeration = 8,945,673

Ques 10: The number of sheets of paper available for making notebooks is 25,000. Each sheet makes 12 pages of a notebook. Each notebook contains 300 pages. How many notebooks can be made from the paper available?

Ans: Number of sheets of paper available = 2,5000
Number of pages can be made with 1 sheet of paper = 12
Number of pages can be made with 2,5000 sheets of paper = 2,5000 × 12 = 3,00,000
Number of pages in each notebook = 300
Number of notebooks that can be prepared with the paper available = 3,00,000/300
= 1000 notebooks

Ques 11: Sunny is a famous cricket player. He has so far scored 7,280 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?
Ans: Number of runs scored so far = 7,280
Number of runs he wishes to score = 10,000
Number of runs he need to score = 10,000 – 7,280 = 2,720

Ques 12: In an election, the successful candidate registered 6,72,500 votes and his nearest rival secured 4,78,500 votes. By what margin did the successful candidate win the election?
Ans: Number of votes registered by the successful candidate = 6,72,500
Number of votes registered by the rival (opponent) = 4,78,500
successful candidate won the election by a margin of
6,72,500 – 4,78,500 = 1,94,000 votes

Ques 13: The distance between the school and the house of a student is 1 km 875 m. Every day she walks both ways. Find the total distance covered by her in 15 days.
Ans: Distance between the school and the house = 1 km 875 m
= 1000 m + 875 m
= 1,875 m.
Distance travelled by the student both ways, every day = 1,875 m × 2 = 3,750 m
Distance travelled by the student in 15 days = 3,750 m × 15
= 56,250 m
= 56 km 250 m

Ques 14: Medicine is packed in boxes, each weighing 5 kg 200 g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 260 kg?
Ans: Weight of each box = 5 kg 200 g = 5 × 1000 g + 200 g
= 5000 g + 200 g = 5200 g
Maximum weight that can be loaded in a van = 260 kg = 260 × 1000 g = 260000 g
No. of boxes that can be loaded in the van = 260000/5200 = 50 boxes

Ques 15: A student multiplied 1234 by 32 instead of multiplying by 23. By how much was his answer greater than the correct answer?
Ans: The student did the problem as 1234 × 32 (incorrect), instead of 1234 × 23 (correct) Difference in the answers :
(1234 × 32) – (1234 × 23)
= 1234 × (32 – 23)
= 1234 × 9
= 11,106

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

## Mathematics (Maths) Class 6

185 videos|229 docs|43 tests

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

;