Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections

Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections covers topics like and Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections.

Introduction of Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q1. Fill in the blanks:

i. The sun is a                      source of light.

Ans. natural

ii. Light is a form of             .

Ans. energy

iii. A shadow is            in color.

Ans. black

iv. Candles, oil lamps and earthen lamps are               sources of light.

Ans. man-made

v. An image has the              of the object.

Ans. color

vi. A highly polished furniture acts like a             .

Ans. mirror


Q2. True/False:

i. Any non-luminous body can be made luminous by heating it.

Ans. True

ii. Any material through which light energy pass partially or wholly is called an opaque object.

Ans. False

iii. A cardboard is an example of an opaque object.

Ans. True

iv. A glass is a transparent object.

Ans. True

v. A shadow is colorful.

Ans. False


Q3. What is light?

Ans. Light is form of energy which excites the sensation of vision.


Q4. Is moon a luminous or non-luminous body?

Ans. Moon is a non-luminous body.


Q5. How does light travel?

Ans. Light travels in a straight line.


Q6. Write one property of light.

Ans. Light travels in a straight line.


Q7. Name one living thing which emits light?

Ans. Jugnu (firefly)

FireflyFirefly

Q8. What could be the shape of the shadows?

Ans. It will similar to the object.


Q9. Does the color of opaque object affect the color of the shadow?

Ans. No, the color of opaque object does not affect the color of the shadow.


Q10. When shadow cannot be formed?

Ans. Shadow cannot be formed when light is coming from all direction.


Q11. Does the flame of gas stove emit light? Explain.

Ans. Yes, the flame of gas stove emits light because it is visible in the dark.


Q12. Can light pass through opaque objects?

Ans. No, light cannot pass through opaque objects.


Q13. Can we see shadow even if there is no light?

Ans. No, we cannot see shadow in the absence of light.


Q14. What is the color of a shadow?

Ans. A shadow is black in color.


Q15. How can non-luminous object be made luminous?

Ans. Non-luminous object can be made luminous by heating it.


Q16. Why does a pinhole camera produces an inverted (upside down) image?

Ans. A pinhole camera produces an inverted image because light travels in straight line.


Q17. What do you understand by rectilinear propagation of light?

Ans. The light travels in straight line. This phenomenon is called the rectilinear propagation of light.


Q18. When we are able to see the object?

Ans. We are able to see the object when reflected light from the object enters our eyes.


Q19. What is a reflector? Give one example.

Ans. A surface which reflects the light is called reflector. Example: Plane mirror.


Q20. Why polished surfaces causes glare in our eyes?

Ans. Polished surface produces regular reflections which causes glare in our eyes.

The document Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
117 videos|173 docs|49 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

MCQs

,

pdf

,

study material

,

past year papers

,

Extra Questions

,

Free

,

Semester Notes

,

Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Important questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

ppt

,

Worksheet Questions: Light Shadow & Reflections Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Objective type Questions

,

video lectures

;