Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances

Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances covers topics like and Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances.

Introduction of Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


Q1. Fill in the blanks:

i. Measurement is the comparison of an unknown quantity with some              quantity.

Ans. fixed

ii. 1 km =            m.

Ans. 1000

iii. Standard unit of length is              .

Ans. metre

iv. The length of curved line can be measured using a               .

Ans. thread

v.              is the distance between two points or ends of an object.

Ans. Length

vi.                   means the change in position of an object with time.

Ans. Motion


Q2. True/False:

i. The choice of device used for the measurement depends on the type of measurement to be made. 

Ans. True

ii. Our senses are reliable for accurate measurement. 

Ans. False

iii. 1m = 100cm. 

Ans. True

iv. 5km = 5000cm. 

Ans. False

v. Motion of a child on a swing is periodic motion. 

Ans. True

vi. Motion of a wheel of a cycle is random motion. 

Ans. False


Q3. Which measuring device can be used to measure the girth of a tree?

Ans. Measuring tape


Q4. Write the type of motion in which a body moves along a straight path.

Ans. Rectilinear or linear motion


Q5. Which unit of length is used to measure a large distance?

Ans. Kilometre


Q6. Write one example of circular motion.

Ans. Motion of hands of a clock


Q7. Write one example of rectilinear motion.

Ans. Motion of an apple falling from a tree


Q8. Write one example of periodic motion.

Ans. A bouncing ball


Q9. Name the type of motion in which a body moves along a curved path.

Ans. Circular or Rotational motion


Q10. Name the type of motion in which motion repeats after equal time interval.

Ans. Periodic motion


Q11. The distance between Ria’s house and temple is 1340 m. Express this distance in kilometre.

Ans. 1 km = 1000m

       1340/1000 = 1.340 km


Q12. Find the length of square in mm.

Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6
Ans. Each side = 5 x 10 = 50mm (All sides of square are equal)


Q13. Define ‘unit’.

Ans. The fixed quantity with which we compare an unknown quantity is called unit.


Q14. When object is said to be in rest?

Ans. If the position of an object does not change with time, it is said to be at rest.


Q15. What do you understand by ‘measurement’?

Ans. Measurement means the comparison of some unknown quantity with a known fixed quantity of same kind.


Q16. What is the common in between hand span, pace, angul and fist?

Ans. All of these are non-standard units of measurement that changes from person to person.


Q17. When object is said to be in motion?

Ans. When an object changes its position with time with respect to another object, it is said to be in motion.


Q18. Why is the hand span not considered as a reliable unit for measuring the length?

Ans. Hand span is not considered as a reliable unit for measuring the length because length of hand span varies from person to person.


Q19. What do you understand by standard unit of measurement?

Ans.The unit which is acceptable to the majority of people as a basic unit of measurement is called standard unit of measurement.

The document Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
117 videos|173 docs|49 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

video lectures

,

Important questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

practice quizzes

,

Summary

,

Free

,

MCQs

,

study material

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Worksheet Questions: Motion & Measurement of Distances Notes | Study Science Class 6 - Class 6

;