Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Created by: Praveen Kumar

Class 6 : Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

The document Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q1. State True/False:

i. Opaque is a materials through which you are not able to see. 

Ans. True

ii. Insoluble substances mix in water. 

Ans. False

iii. Soft materials can be compressed or scratched. 

Ans. True

iv. Brick is opaque, while butter paper is translucent. 

Ans. True

v. Salt does not dissolve in water. 

False

vi. All gases are non–lustrous. 

Ans. True

vii. Oil mixes with water. 

Ans. False

viii. Stone settles down in water. 

Ans. True

ix. Vinegar does not mix with water. 

Ans. False

x. Iron is harder than sponge. 

Ans. True

xi. Air is transparent. 

Ans. True

xii. Glycerine is not soluble in water. 

Ans. False

xiii. Diamonds, gems and pearls are lustrous.

Ans. True

xiv. Honey floats on the surface of water. 

Ans. False

xv. Alcohol is immiscible with water. 

Ans. False

xvi. Diamond is the hardest natural occurring substance. 

Ans. True.


Q2. Fill in the blanks:

i.                gas is soluble in water.

Ans. Oxygen

ii. Grouping things together with similar properties is called                        .

Ans. Sorting/Classification

iii.                is the metal that exists in liquid state.

Ans. Mercury 

iv.                       is a soft metal that can be cut with a knife.

Ans. Potassium

v. Iodine is a               that has lustre.

Ans. non-metal

vi. A piece of stone is a                     material.

Ans.  hard

vii. All gases are not                  in water.

Ans. soluble

viii. Dried leaf                  on the surface of water.

Ans. floats

ix. Oily patch on a piece of paper is               .

Ans. translucent

x. Water is a                   liquid.

Ans. transparent

xi. Materials that have lustre are usually called as             .

Ans. metal.

xii. Materials are grouped on the basis of                    or                 in their properties.

Ans. similarities , dissimilarities 

xiii. Based upon transparency, materials can be grouped as                                  and              .

Ans. opaque , transparent , translucent

xiv. A substance which is used in making different objects is called                    .

Ans. material


Q3. Name a substance through which light can pass through partially but one cannot see through it clearly.

Ans. Translucent.


Q4. Name a liquid which is lustrous?

Ans. Amongst the liquids, mercury is the lustrous.


Q5. Name two non-metals which are lustrous?

Ans. Graphite and Iodine crystals.


Q6. What happens when we add mustard oil to a glass full of water?

Ans. The mustard oil floats on water and forms a separate layer.


Q7. Name some materials that float on water?

Ans. wax, plastic ball, wood, leaf, ice, thermocol, oil.


Q8. Name some materials that sink in water?

Ans. stone, key, screw, iron nail, coin.


Q9. Name any two things which can be made out of wood?

Ans. Table and Chair.


Q10. Write the object from the following which shine: brick, earthen pitcher, glass bowl, plastic table, steel spoon, cotton bed sheet, newspaper.

Ans. glass bowl and steel spoon.


Q11. Make a list of items that floats on kerosene?

Ans. paper, thermocol, thin plastic sheet.


Q12. Name one lustrous material?

Ans. Aluminium.


Q13. Which material is generally used for making pens?

Ans. Plastic or Metal.


Q14. Write any two objects made up of opaque materials?

Ans. Wooden doors and steel plate.


Q15. Define density. How is it related to floating and sinking in water?

Ans. The degree of compactness of a substance is called density. The object which is denser than water will sink whereas object which is less dense than water will float.


Q16. Write two things made from leather.

Ans. belt and hand-bag.


Q17. Write name of any three metals.

Ans. Iron, Aluminium and Copper.


Q18. Name few things made up of plastic.

Ans. cups, plates, toys, buckets, baskets.


Q19. Why water is considered as a universal solvent?

Ans. Water is capable of dissolving most of the substances in it. That is why it is known as universal solvent.


Q20. Why does a coin sink in water?

Ans. Object with higher density than water will sink. A coin is made up of metal. Density of metal is higher than water. That’s why coin sinks in water.

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Sample Paper

,

Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

past year papers

,

study material

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Free

,

ppt

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Worksheet Questions - Sorting Materials into Groups Class 6 Notes | EduRev

;