Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings

Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings for Class 6 2022 is part of Science for Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings covers topics like and Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings.

Introduction of Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with Science, notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


Q1. Fill in the blanks:

i. All living organism reproduce their own             .

Ans. kind

ii. The plants and animals that live on land are said to live in                       .

Ans. terrestrial habitats

iii.               help the fish to absorb oxygen dissolved in water.

Ans. Gills 

iv.           is called the ship of the desert.

Ans. Camel 


Q2. True/False:

i. Growth in living thing is a permanent and irreversible change.

Ans.  True

ii. Non-living things do not reproduce. 

Ans. True

iii. Respiration in plants takes place in day. 

Ans. False

iv. The living things such as plants and animals, in a habitat, are its abiotic components. 

Ans. False


Q3. Name two plants that reproduce through cuttings.

Ans. Rose and Menhdi (henna) plant.


Q4. How do earthworms breathe?

Ans. Earthworms breathe through their skin.


Q5. What is a prey?

Ans. An animal that is killed by another for food is called a prey.


Q6. What are predators?

Ans. Predators are the animal which kills other animals for their food.


Q7. What is stored in camel’s hump for use in emergency situations?

Ans. Fat is stored in camel’s hump for use in emergency situations.


Q8. How do we feel when we see or think about our favorite food?

Ans. Our mouth waters when we see or think about our favorite food.


Q9. What do you understand by stimuli?

Ans. Changes in our surroundings that make us respond to them are called stimuli.


Q10. How do we respond, if we suddenly step on a sharp object like a thorn, while walking barefoot?

Ans. We automatically pull our leg away without a conscious effort.


Q11. What is a habitat?

Ans. The surrounding where organisms live is called a habitat.


Q12. What are mammals?

Ans. Animals that give birth to babies of their own kind are called mammals.


Q13. Name some animals that give birth to their young ones.

Ans. Some animals that give birth to their young ones human being, cow, sheep, goat, elephant, lion, tiger, bear etc.


Q14. What is locomotion?

Ans. Ability of animals to move about freely from one place to another is called locomotion.


Q15. Cars, bicycle, clocks and the water in the river move. The moon moves in the sky. A cloud grows in size right in front of our eyes. Can such things be called living?

Ans. No, such things cannot be called living because they do not show all the characteristics of living beings.


Q16. What is reproduction?

Ans. The process by which living being produces new organisms like themselves is called reproduction.


Q17. How does a potato reproduce?

Ans. A part of a potato with a bud is cut off and planted. Then the bud produces a new plant and multiple potatoes.


Q18. Why do animal move?

Ans. They move from place to place in search of food, suitable habitat and to escape from their enemies.


Q19. What happens when we move from a dark place into bright sunlight?

Ans. Our eyes shut themselves automatically for a moment till they adjust to the changed bright surroundings.


Q20. Define Adaptation.

Ans. The presence of specific features or certain habits, which enable a plant or an animal to live in its surroundings, is called adaptation.

The document Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Free

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

study material

,

Important questions

,

Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

MCQs

,

ppt

,

Semester Notes

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Objective type Questions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Exam

,

Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Viva Questions

,

Worksheet Questions: The Living Organism & Their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

;