Class 6  >  Science Class 6  >  Worksheet Questions: Water

Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Worksheet Questions: Water for Class 6 2022 is part of Science Class 6 preparation. The notes and questions for Worksheet Questions: Water have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Worksheet Questions: Water covers topics like and Worksheet Questions: Water Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Worksheet Questions: Water.

Introduction of Worksheet Questions: Water in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Worksheet Questions: Water in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?


Q1. Fill in the blanks:

i. Water vapor gets added to air by                  .

Ans. evaporation 

ii. The circulation of water between ocean and land is known as the                   .

Ans. water cycle

iii.                 covers more than two thirds of the earth’s surface.

Ans. Water

iv. In atmosphere water is present in huge quantities as              and               .

Ans. vapors , clouds

v. Water present in ocean and sea is                 for drinking.

Ans. unfit

Q2. True/False

i. Water evaporates faster on hot summer day compared to cloudy day. 

Ans. True

ii. Excessive rain in an area leads to droughts. 

Ans. False

iii. Water is a natural resource. 

Ans. True

iv. About one thirds of the Earth is covered with water. 

Ans. False

v. Heating is essential to convert water into its vapor. 

Ans. True

Q3. Which is the purest form of natural water?

Ans. Rain water

Q4. Name the process involved in the formation of clouds.

Ans. Clouds form by a process called condensation.

Q5. Why water disappears from wet clothes as they dry up?

Ans. Due to evaporation

Q6. What are the different forms of water that exists on earth?

Ans. Water exists on earth in three different forms – ice, water and vapor.

Q7. How much water is lost through transpiration by wheat plants that give us one kilogram of wheat?

Ans. Nearly 500 litres

Q8. Define water cycle.

Ans. The circulation of water between ocean and land is known as the water cycle.

Q9. How water enters the air?

Ans. Water vapor enters the air through the processes of evaporation and transpiration.

Q10. Where do water in rivers and lakes come from?

Ans. Rivers and lakes get water from rain and melting of snow on the mountains.

Q11. Define condensation.

Ans. The process by which water vapor in the air is converted into liquid is called condensation.

Q12. What do you understand by conservation of water?

Ans. Water conservation means careful, economical and wise use of water resources.

Q13. Why water spilled on a floor dries up after some time?

Ans. Due to evaporation, water changes into water vapor and hence water spilled on a floor dries up after some time.

Q14. Define transpiration.

Ans. Transpiration is a process through which excess water comes out of leaves into the atmosphere in the form of vapor.

Q15. What is evaporation?

Ans. Evaporation is the process in which water changes to gaseous state due to an increase in temperature.

Q16. Why is water in seas and oceans saline?

Ans. The water in sea and ocean is saline because the water in the seas and oceans has many salts dissolved in it.

Q17. Why we rarely notice water vapor from a bucket full of water?

Ans. We rarely notice water vapor from a bucket full of water because evaporation of water is a slow process.

Q18. Why does a mist of tiny water droplets form when we breathe out on a window in winter?

Ans. When our warm breath touches a cold window, it condenses and forms a mist of tiny water droplets.

Q19. Why rain clouds look grey in color?

Ans. As more and more water droplets gathers, clouds gets thicker, denser and less transparent. Thus, rain clouds look grey in color.

Q20. Where water in the taps comes from?

Ans. Water that we get from taps is drawn from a lake or a river or a well. It is then supplied through a network of pipes.

The document Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
117 videos|173 docs|49 tests
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

Important questions

,

study material

,

Extra Questions

,

MCQs

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Worksheet Questions: Water Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Free

,

video lectures

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

pdf

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

;