A Level Exam  >  A Level Notes  >  Business for A Level  >  Very Short Type Questions - Enterprise Marketing, Entrepreneurship, Class 12

Very Short Type Questions - Enterprise Marketing, Entrepreneurship, Class 12 | Business for A Level PDF Download

Q1. What do you mean by Distribution/Place mix ? (2 marks)
Ans.
Distribution/Place Mix refers to important decisions related to physical distribution of goods and services. These decisions are deciding the channel of distribution, market for distribution, etc.

Q2. What does place mix include ? (2 marks)
Ans.
Place mix includes :
(i) Channel of distribution.
(ii) Physical movement of goods.

Q3. What do you mean by channel of distribution ? (2 marks)
Ans.
Channels of distribution are the firms or individuals who help in transferring the goods from place of manufacturing to place of consumption. The common type of channels of distribution are Wholesaler and Retailer.
Producer → Wholesaler → Retailer → Consumer
                   Channels of Distribution

Q4. Identify the channel of distribution :
(i) When the quantity of the product sold is very small, and
(ii) When the product has a reasonable value. (CBSE 2013)

(2 marks)
Ans.

(i) Retailer.
(ii) Direct selling.

Q5. What is meant by indirect selling mode ? (CBSE 2009, Comptt.) (2 marks)
Ans. 
When the producer sells its goods or service indirectly to final consumer through various channels it is known as indirect selling mode.

Q6. What are the basic functions involved in selling ? (CBSE 2009, Comptt.) (2 marks)
Ans.
The basic function involved in selling is function of exchange. It is basically concerned with the transfer of goods from the producer to consumer. In other words, selling of goods and services takes place from producer to consumer.

Q7. What are the factors related to Distribution Mix ? (2 marks)
Ans.
Factors related to distribution mix are product, market, manufacturer/company, government.

Q8. What is another name of Distribution Mix ? (1 mark)
Ans.
Distribution mix is also known as Place Mix.

Q9. What is direct selling mode ? (1 mark)
Ans. 
When the producer sells its goods or services directly to final consumer, it is known as direct selling mode.

Q10. What type of distribution would you adopt for consumable and perishable goods ? (1 mark)
Ans.
Direct selling mode will be preferred for consumable and perishable goods.

Q11. Which is the shortest channel of distribution ? (TBQ) (1 mark)
Ans. 
Direct channel : Directly from producer to consumer.

Q12. Different between direct selling mode and indirect selling mode. (CBSE 2014) (2 marks)

Ans.

Basis
Direct Selling Mode
Indirect Selling Mode
Nature
It is of direct nature.
It is of indirect nature.
Approach
It is approacable in the case of perishable goods.
It is approachable in the case of consumer durable goods.
Feedback
One can get on the spot feedback.
On the spot feedback is not possible.
Coverage
Limited coverage.
Wide coverage.
The document Very Short Type Questions - Enterprise Marketing, Entrepreneurship, Class 12 | Business for A Level is a part of the A Level Course Business for A Level.
All you need of A Level at this link: A Level
126 videos|69 docs|35 tests
Related Searches

video lectures

,

Free

,

Entrepreneurship

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Class 12 | Business for A Level

,

Important questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Class 12 | Business for A Level

,

Entrepreneurship

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

study material

,

Entrepreneurship

,

ppt

,

MCQs

,

Very Short Type Questions - Enterprise Marketing

,

Exam

,

Summary

,

Class 12 | Business for A Level

,

Very Short Type Questions - Enterprise Marketing

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Very Short Type Questions - Enterprise Marketing

;