Class 4 Exam  >  Class 4 Notes  >  Mathematics for Class 4: NCERT  >  NCERT Solutions - A Trip To Bhopal

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

Page No 23:

Ques 1: Today Sugandha is very excited. All the children of her school are going on a trip to Bhopal with their teachers. Ms. Meenakshi and Mr. Rakesh are talking about the number of buses needed. Ms. Meenakshi — We will need 4 buses. Mr. Rakesh — I think we need at least 5. Ms. Meenakshi — Each bus has 50 seats. Mr. Rakesh — Let us see how many children are going.

Class
Number of children
IV
33 + 32 + 42 + 50 + 53 Total

• So there are a total of __________ children going.
• If they get 4 buses, how many children will get seats? _________
• Will there be any children left without seats?

Ans: 
• 33 + 32 + 42 + 50 + 53 = 210
So there are a total of 210 children going.
• Number of students that 1 bus can take = 50
Number of students that 4 buses can take = 4 ×50 = 200
Thus, 200 children will get seats in 4 buses.
• Number of students going to the trip = 210
Number of students who get seats = 200
Number of students without seats = 210 − 200 = 10
Therefore, 10 students will be left without seats.

Page No 24:

Ques 1: Each mini bus can take 35 students. How many mini buses are needed? ________________

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal


Ans: 
Total number of students going to the trip = 210
Number of students that one mini bus can take = 35
Number of mini buses required to take 210 students = 210 ÷ 35 = 6 So, 6 mini buses are needed.

Page No 25:

Ques 1: If they go to Bhimbetka, they will reach there — Before 10 o’clock — Between 10 o’clock and 11 o’clock — After 11 o’clock
Ans: If they go to Bhimbetka, they will reach there between 10 o’clock and 11 o’clock.

Page No 26:

Ques 1: Was Victoria right?
Ans: 1 km = 1000 m 0.5 km = 500 m
The bridge is 756.82 metres long. 756.82 metres is more than half a kilometre. So, Victoria was right.

Ques 2: Have you ever crossed a long bridge? About how many metres long was it? ________

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To BhopalAns: The bridge was about 756.82 metres long.

Ques 3: What is the difference between the water level of the Narmada in the rainy season and now? ___________ metres.
Ans: At present, the water level is 40 metres below the bridge. In the rainy season, it is just 15 metres below the bridge. So, the difference between the water level of the Narmada in the rainy season and that at present is 40 m − 15 m = 25 m


Page No 27:

Ques 1: Each bus takes about 15 minutes to refill and there are two buses to be refilled. So they stop there for about __________ minutes, which means they are late by about _________ minutes.
Ans: 
Time taken by 1 bus to refill = 15 minutes
Time taken by 2 buses to refill = 2 × 15 = 30 minutes
So, the two buses take 30 minutes to refill. They are late by about 30 minutes. Each bus takes about 15 minutes to refill and there are two buses to be refilled. So, they stop there for about 30 minutes, which means they are late by about 30 minutes.

Ques 2: 

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

Look in the picture and find the price of 1 litre of diesel. __________
Ans: Quantity of diesel filled = 100 litres
Total cost of 100 litres of diesel = Rs 3500 Cost of 1 litre of diesel = 3500 ÷ 100 = 35 So, 1 litre of diesel costs Rs 35.

Ques 3: How much time did Aman take to come out of the toilet? ____________

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

Ans: Aman took as much time as the bus took to refill, so he took 15 minutes to come out of the toilet.

Page No 29:

Ques 1:

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

• How many more deer are there than bisons? ___________
Ans: Number of deer = 117
Number of bison = 37
Number of deer more than bison = Number of deer − Number of bison = 117 − 37 = 80 There are 80 more deer than bison.

Ques 2: But Bonomala is the happiest because the number of people is even more than the number of deer and bisons together. Her count is less than 200. How many people must Bonomala have counted? 214 / 154 / 134 / 177
Ans: Let us calculate the number of bison and deer together = 117 + 37 = 154 We know that the number of people is greater than the number of deer and bison together. Also, we are given that the number of people is less than 200. It means that the number of people must be greater than 154 but less than 200. So, Bonomala must have counted 177 people.

Ques 3: They have spent 1 hour there. What time is it? _________ They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about _________ o’ clock
Ans: They leave from Bhimbetka at 12:00. They are now moving towards Bhopal. They should reach there in less than 1 hour, at about 1 o’clock.

Page No 30:

Ques 1: Each child is to be given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits.
NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal
 All the children take oranges and biscuits but 38 children do not take bananas. How many oranges, biscuits and bananas are distributed?
Ans: Total number of students going to the trip = 210 Each student was given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits.
So, Total number of oranges distributed to 210 students = 1 × = 210 = 210
We know that 38 students refused to take bananas.
So, Total number of students who took bananas = 210 − 38 = 172
Total number of bananas distributed to 172 students = 1 × 172 = 172
Also, Number of biscuits given to each student = 5
So, Total number of biscuits distributed to 210 students = 210 × 5 = 1050
So, 210 oranges, 172 bananas and 1050 biscuits were distributed among all the students going to the trip.

Ques 2: I gave four toffees each to four of my friends and three toffees are left with me. How many toffees did I have?
Ans: Number of toffees I gave to my friends = 4 × 4 =16
After giving the toffees,
Number of toffees left with me = 3
Total number of toffees with me = Number of toffees given to friends + Number of toffees left with me = 16 + 3 = 19
So, Total number of toffees I had = 19

Ques 3: What numbers can you make using 3, 5 and 7? You can make 357 and 537. What others?
Ans: The other numbers that you can make using 3, 5 and 7 by keeping one of the numbers fixed at the beginning are 375, 573, 735 and 753.

Ques 4: A number becomes double if it is increased by 8. What is the number?
Ans: We will use the hit and trial method to solve this question. Let the number be x. Now, if the number is increased by 8, it becomes double. So, we have x + 8 = 2x Put x = 5. 5 + 8 ≠ 2 × 5 Put x = 6. 6 + 8 ≠ 2 × 6 Put x = 7. 7 + 8 ≠ 2 × 7 Put x = 8. 8 + 8 = 2 × 8 Therefore, the number is 8.

Page No 31:

Ques 1: Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50.
Ans:
Numbers between 25 and 50 that are divisible by 2: 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 46, 48 Numbers between 25 and 50 that are divisible by 3: 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48 Numbers between 25 and 50 that are divisible by 5: 30, 35, 40, 45 So, the smallest number between 25 and 50 that can be divided by 2, 3 and 5 is 30.

Ques 2: A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb to 2 cm?

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal Ans: The small ant climbs 3 cm in 1 minute and slips down 2 cm. So, Distance covered by the ant in 1 minute = 3 − 2 = 1 cm Thus, the ant will take 2 minutes to cover a distance of 2 cm.

Page No 33:

Ques 1: There are different kinds of boats. Each has a different ticket price, and also different trip times.

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

Name of the BoatTicket-priceTrip-time
1. Double-deckerRs 3045 minutes
2. Paddle-boatRs 1530 minutes
3. Motor-boatRs 2520 minutes
4. Boat with oarsRs 1545 minutes

• Indra and Bhanu first went in the motor-boat, and then took the oar-boat. How much did they pay for both the boats? Rs _____________ How much time did they get for both rides? ______________
• One group of children went for the double-decker trip. They paid Rs 450 in total. How many children went for the double-decker trip? ____________
• Which boat makes two trips in 1 hour?
• Which boat takes less than half an hour to complete a trip?
• Which boat gives them the most time taking the least money?
• Javed went twice for boating. He paid a total of Rs 40. and boated for 50 minutes. Which two boats did he take? _____________
Ans: 
• Money Indra and Bhanu paid for the motorboat = Rs 25 + Rs 25 = Rs 50 Money paid by them for the oar boat = Rs 15 + Rs 15 = Rs 30 Total money Indra and Bhanu paid for the motorboat and the oar boat = Rs 50 + Rs 30 = Rs 80 Time for the motorboat ride = 20 minutes Time for the oar boat ride = 45 minutes
Total time for both the rides = 20 + 45 = 65 minutes
• Money spent by the group of children for the double-decker trip = Rs 450 Price of the double-decker trip per child = Rs 30
Number of children = Total money spent for the double-decker tripPrice of the double-decker trip for one child = 45030 = 15
Now, Number of children who went for the double-decker trip = 15
• We know 1 hour = 60 minutes We can see from the table that the paddle boat takes 30 minutes to complete a trip. So, the paddle boat will take 2 trips in 60 minutes.
• We know Half an hour = 30 minutes From the table, we can see that the motorboat takes 20 minutes to complete a trip. So, the motor boat takes less than 30 minutes to complete a trip.
• From the table, we can see that the least money, that is, Rs 15, is charged by the paddle boat and the oar boat. Also, the oar boat trip gives more time compared to that given by the paddle boat for the same money.
• Javed went twice for boating. Money paid by him is Rs 40 and the total time spent by him is 50 minutes. From the table, we can see that Javed took the paddle boat and motorboat trips, which together cost him Rs 40. Also, the total time spent on both the boats is 50 minutes.

Ques 2: Children enjoy different boat rides till 4 o’clock. It is time to return. Now they will not stop anywhere and reach back in two hours. So, they should reach Hoshangabad by ___________ o’clock.
Ans: They should reach Hoshangabad by 6 o’clock

Page No 34:

Ques 1:
1. There are four very old cave-paintings. Mark the oldest.
(a) 4200 years old
(b) 1000 years old
(c) 8500 years old
(d) 1300 years old
2. One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About
(a) 100
(b) 200
(c) 150
3. Which pair of numbers add to make more than 500?
(a) 152 and 241
(b) 321 and 192
(c) 99 and 299
(d) 401 and 91
4. What happened at what time? Draw lines to match.

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

Ans: 


NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

1) There are four very old cave paintings. The oldest painting is 8500 years old.
Hence, the correct option is (c).
2) Number of children in 1 bus = 48 Number of children in 3 buses = 48 ×3 = 144 There are about 150 children.
Hence, the correct option is (c).
3) We will add the pairs to check the pair that has the sum greater than 500.
152 + 241 = 393, 321 + 192 = 513, 199 + 291 = 390, 401 + 91 = 492
We can see that 321 and 192 together make more than 500.
Hence, the correct option is (b).

The document NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal is a part of the Class 4 Course Mathematics for Class 4: NCERT.
All you need of Class 4 at this link: Class 4
21 videos|84 docs|40 tests

FAQs on NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

1. What are the popular tourist attractions in Bhopal?
Ans. Bhopal has a rich cultural and historical heritage, and there are several popular tourist attractions in the city. Some of the most famous ones include the Bhimbetka Caves, Sanchi Stupa, Upper Lake, Lower Lake, Van Vihar National Park, and the Birla Museum.
2. How can I reach Bhopal?
Ans. Bhopal is well-connected to major Indian cities by air, rail, and road. The city has its own airport, Raja Bhoj Airport, which is around 15 km away from the city center. Bhopal Junction is the main railway station, which is well-connected to all major Indian cities. The city is also well-connected by road, with several national highways passing through it.
3. What is the best time to visit Bhopal?
Ans. The best time to visit Bhopal is from October to March, when the weather is pleasant and ideal for sightseeing. The monsoon season from July to September is also a good time to visit, as the city gets a fresh green look and the lakes are full. However, the summers from April to June can be quite hot and humid.
4. What are the famous local dishes of Bhopal?
Ans. Bhopal is known for its rich and delicious cuisine, which is a blend of Mughlai, Rajasthani, and Marathi flavors. Some of the famous local dishes of Bhopal include Bhopali Gosht Korma, Poha Jalebi, Biryani Pilaf, Keema Pulao, Bafla, and Ladoos. The city is also famous for its street food, such as chaat, samosas, and kachoris.
5. What are the safety measures to be taken while traveling to Bhopal?
Ans. Bhopal is generally a safe city for travelers, but it is always advisable to take some safety measures while traveling. Some of the safety measures include avoiding isolated areas or streets at night, staying alert in crowded areas, not carrying too much cash or valuables, and taking the necessary precautions against pickpocketing and theft. It is also advisable to keep a copy of important documents, such as passports and visas, in case of loss or theft.
21 videos|84 docs|40 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 4 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Summary

,

Free

,

study material

,

past year papers

,

MCQs

,

NCERT Solutions for Class 6 Maths - A Trip To Bhopal

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

;