NEET Exam  >  NEET Notes  >  Chemistry Class 11  >  NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 PDF Download

2023

Q1: Amongst the following the total number of species NOT having eight electrons around central atom in its outermost shell, is    (NEET 2023)
NH3, AlCl3, BeCl2, CCl4, PCl5:
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 1
Ans:
(a)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q2: The correct order of energies of molecular orbitals of N₂ molecule, is    (NEET 2023)
(a) σ1s < σ*1s < σ2s < σ*2s < (π2pₓ = π2py) < σ2pz < (π*2pₓ = π*2py) < σ*2pz
(b) σ1s < σ*1s < σ2s < σ*2s < σ2pz < (π2pₓ = π2py) < (π*2pₓ = π*2py) < σ*2pz
(c) σ1s < σ*1s < σ2s < σ*2s < σ2pz < σ*2pz < (π2pₓ = π2py) < (π*2pₓ = π*2py)
(d) σ1s < σ*1s < σ2s < σ*2s < (π2pₓ = π2py) < (π*2pₓ = π*2py) < σ2pz < σ*2pz
Ans: 
(a)
For molecules like B2, C2, N2 etc. the increasing order of energies of various molecular orbitals is
σ1s < σ*1s < σ2s < σ*2s < (π2pₓ = π2py) < σ2pz < (π*2pₓ = π*2py) < σ*2pz


Q3: Taking stability as the factor, which one of the following represents correct relationship?
(a) InI
3 > lnI 
(b) AlCl > AlCl3
(c) TlI > TlI3
(d) TlCl
3 > TlCl      (NEET 2023)
Ans: 
(c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q4: Intermolecular forces are forces of attraction and repulsion between interacting particles that will include:
A. dipole - dipole forces.
B. dipole - induced dipole forces
C. hydrogen bonding
D. covalent bonding
E. dispersion forces
Choose the most appropriate answer from the options given below :
(a) A, B, C, D are correct
(b) A, B, C, E are correct
(c) A, C, D, E are correct
(d) B, C, D, E are correct    (NEET 2023)
Ans:
(b)
Intermolecular forces means force of attraction between two or more molecules
dipole-dipole (attraction between two or more polar molecules).
Dipole induced dipole (attraction between polar and non polar molecules)
Hydrogen bonding (it is a special type of dipole-dipole and ion-dipole attraction)
Dispersion forces (mainly acts between non polar molecules).
Covalent bonding (acts between atom not between molecules )

2022

Q1: Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)
Assertion (A) : ICI is more reactive than I2
Reason (R) : I-CI bond is weaker than I-I bond.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (A) is not correct but (R) is correct.     (NEET 2022 Phase 1)
Ans: 
(a)
In general, interhalogen compounds are more reactive than halogens (except fluorine). This is because X - X' bond in interhalogens is weaker than X - X bond in halogens excepts F - F bond. Therefore I-Cl is more reactive than I2 because of weaker I - Cl bond then I - I bond.


Q2: Amongst the following which one will have maximum ‘lone pair-lone pair’ electron repulsions?    (NEET 2022 Phase 1)
(1) SF4
(2) XeF2
(3) ClF3
(4) IF5
Ans: 
b
In XeF2, the central atom Xe has 3 lone pairs around it.

Q3: Which amongst the following is incorrect statement?    (NEET 2022 Phase 1)
(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11ion has one electron.

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11ion is diamagnetic.
(c) The bond orders of NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11are 2.5, 2, 1.5 and 1, respectively.
(d) C2 molecule has four electrons in its two degenerate π molecular orbitals.  
Ans:
b
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 is paramagnetic, as it has one unpaired electron. (15e)


Q4: Match List-I with List-II :    (NEET 2022 Phase 2)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

Choose the correct answer from the options given below : 
(a) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (i), (d) - (ii)
(b) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
(c) (a) - (iii), (b) - (iv), (c) - (ii), (d) - (i)
(d) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii)
Ans: 
(c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q5: The correct order of bond angles in the following compounds/species is :
(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11    (NEET 2022 Phase 2)

Ans: (b)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

2021

Q1: BFis planar and electron deficient compound. Hybridization and number of electrons around the central atom, respectively are:     (NEET 2021)
(a) Sp2 and 6
(b) sp2 and 8
(c) sp3 and 4
(d) sp3 and 6
Ans: 
(a)

Geometry of Molecules in which the Central Atom has No Lone Pair of Electrons

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

Hint: 1 bond pair means two electrons

BF3 = NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 = 3σ band = sp2

The number of bond pairs is three. One bond pair needs two electrons. So, the number of electrons for the three bond pairs is 6.


Q2: Match List - I with List - II     (NEET 2021)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11
Choose the correct answer from the options given below
(a) (a) - (iii), (b) - (i), (c) - (iv), (d) - (ii)
(b) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (ii), (d) - (i)
(c) (a) - (iv), (b) - (iii), (c) - (i), (d) - (ii)
(d) (a) - (ii), (b) - (iii), (c) - (iv), (d) - (i)
Ans: 
c

Hint: Sp3 = tetrahedral, sp3d = trigonal bipyramidal, and sp3d2 = octahedral

1. The hybridization of P in PCl5 is sp3d. The geometry of PCl5 is trigonal bipyramidal.
2. The hybridization of S in SF6 is sp3d2. The geometry of SF6 is octahedral.
3. The hybridization of Br in BrF5 is sp3d2. It contains 5 bond pairs and one lone pair. Hence, its shape is square pyramidal.
4. The hybridization of B in BF3 is sp2. The geometry of BF3 is square planar.

Hence, option third is the correct answer.


Q3: The correct sequence of bond enthalpy of 'C-X' bond is :     (NEET 2021)
(a) CH3 - Cl > CH3 - F > CH3 - Br > CH3 - l 
(b) CH3 - F < CH3 - Cl < CH3 - Br < CH3 - l 
(c) CH3 - F > CH3 - Cl > CH3 - Br > CH3 - l 
(d) CH3 - F < CH3 - Cl > CH3 - Br > CH3 - l 
Ans: 
(c)
On moving down the group from F to I, the size of atom increases. Order of the size of halogen atoms is I > Br > Cl > F.
So, the bond length of C—X bond also increases from F to I and hence, the bond enthalpy decreases from F to I. Correct order of bond length of C—X bond is
H3C - I > H3C - Br > H3C - Cl > H3C - F.
Correct order of bond enthalpy is
H3C - F > H3C - Cl > CH3 - Br > H3C - I. 


Q4: The non-polar nature molecule among the following is-     (NEET 2021)
(a) SbCl5
(b) NO2
(c) POCl3
(d) CH2O
Ans:  
(a)
 Dipole moment depends on the structure of the compound.
The structure of SbCl5, NO2, POCl3, and CH2O is as follows:
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11The SbCl5 is a non-polar compound because it has zero dipole moment. The SbCl5 is a symmetrical molecule thus it has a net dipole moment is zero.

2020

Q1: Which of the following set of molecules will have zero dipole moment ?      (NEET 2020)
(a) Nitrogen trifluoride, beryllium difluoride, water, 1,3-dichlorobenzene 
(b) Boron trifluoride, beryllium difluoride, carbon dioxide, 1,4-dichlorobenzene 
(c) Ammonia, beryllium difluoride, water 1,4-dichlorobenzene 
(d) Boron trifluoride, hydrogen fluoride, carbon dioxide, 1,3-dichlorobenzene
Ans: (b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q2: Identify a molecule which does not exist.     (NEET 2020)
(a) C2 
(b) O2 
(c) He2 
(d) Li2
Ans: c
Diatomic molecule for which bond order is zero or negative does not exist.

 Molecule BO
 C2 2
 O2 2
 He2 Zero
 Li2 1


2019

Q1: Which of the following diatomic molecular species has only π bonds according to Molecular Orbital Theory?    (NEET 2019)
(a) O2
(b) N2
(c) C2
(d) Be2
Ans:
(c)
MO configuration C2 is:
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q2: The number of sigma (σ) and pi (π) bonds in pent-2-en-4-yne is -    (NEET 2019)
(a) 11 σ bonds and 2 π bonds
(b) 13 σ bonds and no π bonds
(c) 10 σ bonds and 3 π bonds
(d) 8 σ bonds and 5 π bonds
Ans:
(c)
H–C  C – CH = CH – CH3
Here, 10 σ bonds and 3 π bonds are presents. 


Q3: The manganate and permanganate ions are tetrahedral due to :   (NEET 2019)
(a) The π-bonding involves overlap of p-orbitals of oxygen with p-orbtials of manganese
(b) The π-bonding involves overlap of d-orbitals of oxygen with d-orbitals of manganese
(c) The π-bonding involves overlap of p-orbitals of oxygen with d-orbitals of manganese
(d) There is no π-bonding
Ans: 
(c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q4:  Identify the incorrect statement related to PCl5 from the following:    (NEET 2019)
(a) Three equatorial P–Cl bonds make an angle of 120° with each other
(b) Two axial P–Cl bonds make an angle of 180° with each other
(c) Axial P–Cl bonds are longer than equatorial P–Cl bonds
(d) PCl5 molecule is non-reactive
Ans:
(d)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(1) True

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(3) TrueAxial bond : 240 pm
Equatorial bond : 202 pm
(4) False
Due to longer and hence weaker axial bonds, PCl5 is a reactive molecule.

2018

Q1: Consider the following species: CN+, CN, NO and CN
Which one of these will have the highest bond order?    (NEET 2018)
(a) NO
(b) CN
(c) CN+
(d) CN
Ans:
(b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q2: In the structure of ClF3 , the number of lone pairs of electrons on central atom ‘Cl’ is    (NEET 2018)
(a) one
(b) two
(c) four
(d) three
Ans: 
(b)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

Hence, Cl has 2 lone pairs of electrons.

2017

Q1: Which of the following pairs of species have the same bond order?    (NEET 2017)
(a) O2, NO+
(b) CN, CO
(c) N2 , O2-
(d) CO, NO
Ans: 
(b)
Total no. of electrons in CN is 14
Total no. of electrons in CO is also 14
Hence, B.O. of both CN & CO is 3


Q2: The species, having bond angles of 120o is   (NEET 2017)
(a) ClF3
(b) NCl3
(c) BCl3
(d) PH3
Ans:
(b)
BCl3-Trigonal planar, sp2-hybridised, 120o angle 

2016

Q1: Predict the correct order among the following :   (NEET 2016 Phase 1)
(a) Ione pair - bond pair > bond pair - bond pair > lone pair - lone pair
(b) lone pair - lone pair > lone pair - bond pair > bond pair - bond pair
(c) lone pair - lone pair > bond pair - bond pair > lone pair - bond pair
(d) bond pair - bond pair > lone pair - bond pair > lone pair - lone pair
Ans:
(b)
The order of repulsion force according to VSEPR theory :
lone pair - lone pair > lone pair - bond pair > bond pair - bond pair

Q.20. Consider the molecules CH4, NH3 and H2O. Which of the given statement is false?    (NEET 2016 Phase 1)
(a) The H-C-H bond angle in CH4 is larger than the H-N-H bond angle in NH3
(b) The H-C-H bond angle in CH4, the H-N-H bond angle in H2O are all greater than 90°.
(c) The H-O-H bond angle in H2O  is larger than the H-C-H bond angle in CH4.
(d) The H-O-H bond angle in H2O is smaller than the H-N-H bond angle in NH3.
Ans:
(c)
The H-O-H bond angle in H2O  is larger than the H-C-H bond angle in CH4.
According to VBT: lone pair-lone pair repulsion is more than a bond pair -lone pair repulsion.
As the number of lone pair of electrons on central element increases, repulsion between that lone pair of electrons increases and therefore, bond angle decreases.
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q3: Among the following, which one is a wrong statement ?    (NEET 2016 Phase 2)
(a) PH5 and BiCl5 do not exist. 
(b) pπ-dπ bonds are present in SO2. 
(c) SeF4 and CH4 have same shape. 
(d) I3+ has bent geometry. 
Ans: 
(c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q4: The correct geometry and hybridization for XeFare    (NEET 2016 Phase 2)
(a) octahedral, sp3d2 
(b) trigonal bipyramidal, sp3d 
(c) planar triangle, sp3d3 
(d) square planar, sp3d2 
Ans:
(a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

sp3d2 hybridisation (octahedral geometry, square planar shape)


Q5: The hybridizations of atomic orbitals of nitrogen in NO2+, NO3  and  NH4+  respectively are
(a) sp, sp3 and sp2 
(b) sp2, sp3 and sp3 
(c) sp, sp2 and sp3 
(d) sp2, sp and sp3   (NEET 2016 Phase 2)
Ans: 
(c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q6: Which one of the following compounds shows the presence of intramolecular hydrogen bond?
(a) H2O2
(b) HCN
(c) Cellulose
(d) Concentrated acetic acid   (NEET 2016 Phase 2)
Ans:
(c)
H2O2, HCN and conc. CH3COOH form intermolecular hydrogen bonding while cellulose has intramolecular hydrogen bonding.

2015

Q1: The correct bond order in the following species is:    (NEET / AIPMT 2015)
(a)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(b)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(c)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(d)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

Ans: (a)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q2: Maximum bond angle at nitrogen is present in which of the following ?   (NEET / AIPMT 2015)
(a) NO2+ 
(b) NO3 -
(c) NO2
(d) NO2-
Ans: 
(a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q3: In which of the following pairs, both the species are not isostructural ?      (NEET / AIPMT 2015)
(a) Diamond, Silicon carbide
(b) NH3, PH3
(c) XeF4, XeO4
(d) SiCl4, PCl4+
Ans:
(c) 

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11


Q4: Decreasing order of stability of O2, O2, O2+ and O22 is        (NEET / AIPMT 2015)
(a) O22  >  O2  >  O2  >  O2+
(b) O2  >  O2+  >  O22  >  O2
(c) O2  >  O22  >  O2+  >  O2
(d) O2+  >  O2  >  O2  >  O22
Ans:
(d)
According to molecular orbital theory as bond order decreases stability of the molecule decreases.

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

2014

Q1: Which one of the following species has plane triangular shape?    (NEET / AIPMT 2014)
(a)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

(b) CO2
(c) N3
(d)NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

Ans: (d)
Species with sp2 hybridisation are plane triangular in shape. Among the given species NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 is sp2 hybridised with no lone pair of electrons on central atom, N. Whereas, N3, NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 and CO2 are sp hybridised with a linear shape.
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11
Q2: Which of the following molecules has the maximum dipole moment ?    (NEET / AIPMT 2014)
(a) NH3
(b) NF3
(c) CO2
(d) CH
4
Ans: (a)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11
In NH3, H is less electronegative than N and hence dipoie moment of each N - H bond is towards N and create high net dipole moment whereas in NF3 ,F is more electronegative than N, the dipole moment of each N - F bond is opposite to that of lone pair, hence reducing the net dipole moment.

The document NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11 is a part of the NEET Course Chemistry Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET
172 videos|306 docs|152 tests

Up next

172 videos|306 docs|152 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for NEET exam

How to Prepare for NEET

Read our guide to prepare for NEET which is created by Toppers & the best Teachers
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Semester Notes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

Summary

,

past year papers

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

,

Exam

,

Free

,

mock tests for examination

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Chemical Bonding & Molecular Structure | Chemistry Class 11

,

Sample Paper

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

pdf

,

Important questions

,

ppt

,

Extra Questions

;