NEET Exam  >  NEET Notes  >  Chemistry Class 11  >  NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11 PDF Download

2023

Q1: Identify product (A) is the following reaction:         (NEET 2023)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (d)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q2:  Consider the following reaction and identify the product (P).               (NEET 2023)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (d)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2022

Q1: The decreasing order of boiling points of the following alkanes is :        (NEET 2022)
(a) heptane
(b) butane
(c) 2-methylbutane
(d) 2-methylpropane
(e) hexane
Choose the correct answer from the options given below:
(a) (a) > (e) > (c) > (b) > (d)
(b) (a) > (c) > (e) > (d) > (b)
(c) (c) > (d) > (a) > (e) > (b)
(d) (a) > (e) > (b) > (c) > (d)
Ans: 
(a)

  • With increase in number of carbons in alkane, boiling point increases
  • In case of isomeric alkanes, greater is the number of branches, lesser is the boiling point.

Boiling point order :

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q2: The products A and B in the following reaction sequence are :        (NEET 2022)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q3: The incorrect method for the synthesis of alkenes is        (NEET 2022)
(a) Treating vicinal dihalides with Zn metal
(b) Treating of alkynes with Na in liquid NH3
(c) Heating alkyl halides with alcoholic KOH
(d) Treating alkyl halides in aqueous KOH solution
Ans:
(d)
Alkenes can be prepared

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


2021

Q1: The correct structure of 2, 6-dimethyl-dec-4-ene is      (NEET 2021)
(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2020

Q1: An alkene on ozonolysis gives methanal as one of the product. Its structure is:     (NEET 2020)
A: NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B: NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C: NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D: NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans: (a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2019

Q1: The most suitable reagent for the following conversion, is :    (NEET 2019)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A: Na/liquid NH3
B: H2, Pd/C, quinoline
C: Zn/HCl
D: Hg2+/H+, H2O

Ans: (b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q2: An alkene "A" on reaction with O3 and Zn–H2O gives propanone and ethanal in equimolar ratio. Addition of HCl to alkene "A" gives "B" as the major product. The structure of product "B" is:    (NEET 2019)
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans:
(c)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Q3: Among the following, the reaction that proceeds through an electrophilic substitution, is:    (NEET 2019)
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans:
(b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Generation of electrophile:
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2018

Q1: Hydrocarbon (A) reacts with bromine by substitution to form an alkyl bromide which by Wurtz reaction is converted to gaseous hydrocarbon containing less than four carbon atoms. (A) is    (NEET 2018)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A: CH  CH 
B: CH2 = CH2
C: CH3 - CH3
D: CH4
Ans: 
(d)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2017

Q1: Which one is the correct order of acidity ?    (NEET 2017)
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans: 
(a)
Greater the character of C-atom in hydrocarbons, greater the electronegativity of that carbon and thus greater the acidic nature of the H attached to electronegative carbon.
Thus CHCH > CH3 CCH > CH2 = CH2 > CH3CH3 

Q2: Predict the correct intermediate and product in the following reaction :    (NEET 2017)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (c)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Q3: With respect to the conformers of ethane, which of the following statements is true?     (NEET 2017)
(a) Bond angle changes but bond length remains same.
(b) Both bond angle and bond length change.
(c) Both bond angle and bond length remain same.
(d) Bond angle remains same but bond length changes.
Ans:
(c)
Conformers are the isomers which are formed by rotation about single bonds without any cleavage of any bond. These conformers have same bond angle between them and have same bond length while their dihedral angle changes.

2016

Q1: The pair of electron in the given carbanion, NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11is present in which of the following orbitals?    (NEET 2016 Phase 1)
A: sp
B: 2p
C: sp3
D: sp2

Ans: (a)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Q2: In the reaction    (NEET 2016 Phase 1)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A: X=2-butyne; Y= 3-hexyne
B: X=1-butyne; Y =3-hexyne
C: X=1-butyne ;Y = 2-hexyne
D: X=2-butyne;Y=2-hexyne
Ans:
(b)
NaNH2/liq.NH3 behaves as a base, so it abstracts a proton from acetylene to form acetylide anion followed by alkylation to give compound (X) i.e 1-butyne (X) further reacts with NaNH2/Liq NHfollowed by alkylation with ethyl bromide yields 3-hexyne (Y).
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Q3: Consider the nitration of benzene using mixed conc. H2SO4 and HNO3 . If a larger amount of KHSO4 is added to the mixture the rate of nitration will be :    (NEET 2016 Phase 1)
A: Doubled
B: Faster
C: Slower
D: Unchanged
Ans: 
(c)
In the nitration of benzene in the presence of conc. H2SO4 and HNO3, benzene is formed.
HNO3 +H2SO4 NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
If a large amount of KHSO4 is added to this mixture more HSO4- ion furnishes and hence the concentration of electrophile decreases, rate of electrophilic aromatic reaction slows down.


Q4: For the following reactions :       (NEET 2016 Phase 1)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Which of the following statements is correct?
(a) (A) is elimination, (B) and (C) are substitution reactions.
(b) (A) is substitution, (B) and (C) are addition reactions.
(c) (A) and (B) are elimination reactions and (C) is addition reaction.
(d) (A) is elimination, (B) is substitution and (C) is addition reaction.
Ans:
(d)

  • (A) Saturated compound is converted into unsaturated compound by removal of group of atoms hence, it is an elimination reaction.
  • (B) —Br group is replaced by —OH group hence, it is a substitution reaction.
  • (C) Addition of Br2 converts an unsaturated compound into a saturated compound hence, it is an addition reaction.


Q5: Which of the following can be used as the halide component for Friedel-Crafts reaction?
(a) Chlorobenzene
(b) Bromobenzene
(c) Chloroethene
(d) Isopropyl chloride      (NEET 2016 Phase 2)
Ans:
(d)
Friedel–Crafts reaction :

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Chlorobenzene, bromobenzene and chloroethene are not suitable halide components as lone pair of electrons of halogen are delocalized with π-bonds to attain double bond (C = X) character.


Q6: In pyrrole the electron density is maximum on      (NEET 2016 Phase 2)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(a) 2 and 3
(b) 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 2 and 5
Ans: 
(d)
Pyrrole has maximum electron density on 2 and 5. It generally reacts with electrophiles at the C-2 or C-5 due to the highest degree of stability of the protonated intermediate.

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Attack at position 3 or 4 yields a carbocation that is a hybrid of structures (I) and (II). Attack at position 2 or 5 yields a carbocation that is a hybrid not only of structures (III) and (IV) (analogous to I and II) but also of structure (V). The extra stabilization conferred by (V) makes this ion the more stable one.
Also, attack at position 2 or 5 is faster because the developing positive charge is accommodated by three atoms of the ring instead of by only two.


Q7: In which of the following molecules, all atoms are coplanar?      (NEET 2016 Phase 2)
(a) 
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (a)
Biphenyl is coplanar as all carbon atoms are sp2 hybridised.


Q8: In the given reaction,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

the product P is    (NEET 2016 Phase 2)
(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (c)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q9: The compound that will react most readily with gaseous bromine has the formula   (NEET 2016 Phase 2)
(a) C3H6
(b) C2H2
(c) C4H10
(d) C2H4
Ans:
(a)
Propene is most reactive towards Br2 (gaseous) than CH2 = CH2, HC  CH and butane due to most electron density. 

2015

Q1: Given
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
The enthalpy of hydrogenation of these compounds will be in the order as :    (NEET / AIPMT 2015 Cancelled Paper)
A: II > I > III
B: I > II > III
C: III > II > I
D: II > III > I

Ans: (c)
Higher is the stability, lower is the enthalpy of hydrogenation.
(I) is most stable due to aromatic character. Hence it has lowest enthalpy of hydrogenation.
(III) is least stable as no resonance is present. Hence, it has highest enthalpy of hydrogenation.
Thus, the decreasing order of the enthalpy of hydrogenation is III > II > I.

Q2: A single compound of the structure
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
is obtainable from ozonolysis of which of the following cyclic compounds ?     (NEET / AIPMT 2015 Cancelled Paper)
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans: 
(b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q3: Which of the following is not the product of dehydration of                  (NEET / AIPMT 2015)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(a) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(b) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(c) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q4: 2,3-Dimethyl-2-butene can be prepared by heating which of the following compounds with a strong acid?
(a) (CH3)3CCH = CH2 
(b) (CH3)2= CHCH2CH3 
(c) (CH3)2CHCH2CH = CH2 
(d) NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11            (NEET / AIPMT 2015)

Ans: (a)

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11


Q5:  The reaction of C6H5CH = CHCH3 with HBr produces :    (NEET / AIPMT 2015)
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Ans: (b)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

2014

Q1: Identity Z in the sequence of reactions    (NEET 2014)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A: CH3 (CH2)4 −O−CH3
B: CH3CH2 −CH(CH3) −O−CH2CH3
C: CH3 − (CH2)3 −O−CH2CH3
D:(CH3)2CH2 −O−CH2CH3
Ans:
C
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

Q2: Which of the following organic compounds has same hybridization as its combustion product (CO2)?    (NEET 2014)
A: Ethene
B: Ethanol
C: Ethane
D: Ethyne
Ans:
D
HC ≡ CH and O = C = O both have sp−hybridised carbon

Q3: What products are formed when the following compound is treated with Br2 in the presence of FeBr3?    (NEET 2014)
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
A:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
B:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
C:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
D:NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
Ans:
(d)
-CH3 group is o,p-directing. Because of crowding, no substitution occurs at the carbon atom between the two -CH3 groups in m-Xylene, even though two -CH3 groups activate that position.
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11
NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

The document NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11 is a part of the NEET Course Chemistry Class 11.
All you need of NEET at this link: NEET
172 videos|306 docs|152 tests

Up next

172 videos|306 docs|152 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for NEET exam

How to Prepare for NEET

Read our guide to prepare for NEET which is created by Toppers & the best Teachers
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Extra Questions

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

,

Summary

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Sample Paper

,

video lectures

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

MCQs

,

NEET Previous Year Questions (2014-2024): Hydrocarbons | Chemistry Class 11

,

Free

,

study material

,

past year papers

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Exam

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

ppt

;