Question 1: Express as millimetres:
(a) 15 cm
We know that 1 cm = 10 mm.
So, 15 cm = 15 x 10 = 150 mm.
(b) 26 cm 5 mm
We know that 1 cm = 10 mm.
So, 26 cm 5 mm = 26 x 10 mm + 5 mm.
= 260 mm + 5 mm = 265 mm.
Question 2: Express as m and cm:
(a) 512 cm
We know that 100 cm = 1 m
So, 1 cm = 1/100 m.512 cm = 500 cm + 12 cm
= 500/100 m + 12 cm.
= 5 m 12 cm.
(b) 4,015 cm
4,015 cm = 4,000 cm + 15 cm
= 4,000/10 m + 15
= 40 m 15 cm
Question 3: Add 5 m 56 cm and 7 m 75 cm.
12 m 131 cm = 12 m + 100 cm + 31 cm
= 12 m + 1 m + 31 cm
= 13 m 31 cm. [Since 100 cm = 1 m]
Question 4: Subtract 12 m 65 cm from 45 m 40 cm.
Here 40 cm < 65 cm.
So, regroup 45 m as 44 m + 100 em.
Thus 100 cm + 40 cm = 140 cm
Now 140 cm  65 cm = 75 cm
Write 75 in the cm column.
Finally 44 m  12 m = 32 m.
Write 32 in the m column.
Question 5: Subtract 8 kg 635 g from 15 kg 240 g
Here 240 g < 635 g. So regroup
15 kg as 14 kg + 1, 0 00 g.
Thus, 1,000 g + 240 g = 1,240 g.
Also, 1,240 g  635 g = 605 g.
Finally, 14 kg  8 kg = 6 kg.
Question 6: Express as 1 and ml:
(a) 1,678 ml
1,678 ml = 1,000 ml + 678 ml = 1 l + 678 ml = 1 l 678 ml.
(b) 4,360 ml
4,360 ml = 4,000 ml + 360 ml
= 4 l + 360 ml
= 4 l 360 ml.
(c) 15,047 ml
15,047 ml = 15,000 ml + 47 ml
= 15 l + 47 ml (·.· 1000 ml = 1 l)
= 15 l 47 ml.
Question 7: A tank contained 90 l 750 ml of water. 40 l 630 ml more water was poured into it. Find the quantity of water in the tank.
Quantity of water in the tank = 90 l 750 ml
Quantity of water poured into it = 40 l 630 ml
Total quantity of water in the tank
= 90 l 750 ml + 40 l 630 ml
130 l 1380 ml = 130 l + 1,000 ml + 380 ml
= 130 l + 1 l + 380 ml
= 131 l 380 mlHence, total quantity of water in the tank = 131 l 380 ml.
Question 8: Change to centimetres:
(a) 4 m
We know that 1 m = 100 cm.
So, 4 m = 4 x 100 cm = 400 cm.
(b) 7 dm
We know that 1 dm = 10 cm.
So, 7 dm = 7 x 10 cm = 70 cm.
(c) 3m 4 dm
Also, 3 m 4 dm = 3 x 100 cm + 4 x 10 cm
(d) 2 m 5 dm 6 cm
2 m 5 dm 6 cm = 2 x 100cm + 5 x 10 cm + 6 cm
= 200 cm + 50 cm + 6 cm = 256 cm
(e) 8 dm 3 cm
8 dm 3 cm = 8 x 10 cm + 3 cm
= 80 cm + 3 cm = 83 cm
Question 9: Express as cm and mm:
(a) 75 mm
We know that 10 mm = 1 cm
So 1 mm = 1/10 cm.
75 mm = 70 mm + 5 mm
= 70/10 cm + 5mm.= 7 cm 5 mm
(b) 109 mm
109 mm = 100 mm + 9 mm
= 100/10 cm + 9 mm.= 10 cm 9mm.
Question 10: Express as grams:
(a) 5 kg
We know that 1 kg = 1,000 g. So,
5 kg = 5 x 1,000 g = 5,000 g.
(b) 12 kg
12 kg = 12 X 1,000 g = 12,000 g.
(c) 8 kg 360 g
8 kg 360 g = 8 kg + 360 g = 8 x 1,000 g + 360 g
= 8,000 g + 360 g = 8,360 g.
Question 11: Mamta's bag weighed 3 kg 750 g and Sushma's bag weighed 2 kg 440 g.
Weight of Mamta's bag = 3 kg 750 g
Weight of Sushma's bag = 2 kg 440 g
Weight of both the bags = 3 kg 750 g + 2 kg 440 g
Now, 5 kg 1,190 g = 5 kg + 1,000 g + 190 g
= 5 kg + 1 kg + 190 g = 6 kg 190 g
Hence, weight of both the bags = 6 kg 190 g.
Question 12: Subtract 18 l 465 ml from 50 l.
Here, 0 ml < 465 ml.
So, regroup 50 l as
49 l + 1,000 ml.
Also, 1,000 ml + 0 ml = 1,000 ml
So, 1,000 ml  465 ml = 535 ml.
Finally, 49 l  18 l = 31 l.
Question 13: Express as metres:
(a) 18 km
We know that 1 km = 1,000 m.
So,18 km = 18 x 1,000 m = 18,000 m
(b) 62 km 305 m
We know that 1 km = 1,000 m.
So, 62 km 305 m = 62 x 1,000 m + 305 m
= 62,000 m + 305 m = 62,305 m
Question 14: Add 8 km 506 m and 6 km 724 m
14 km 1230 m = 14 km + 1,000 m + 230 m
= 14 km + 1 km + 230 m
= 15 km 230 m. [Since 1,000 m = 1 km]
Question 15: Add 5 kg 735 g and 8 kg 406 g
13 kg 1141 g = 13 kg + 1,000 g + 141 g
= 13 kg + 1 kg + 141 g
= 14 kg 141 g.
Question 16: Add 12 l 240 ml and 15 l 926 ml
We have : 12 l 240 ml + 15 l 926 ml = 27 l 1166 ml
27 l 1166 ml = 27 l + 1,000 ml + 166 ml
= 27 l + 1 l + 166 ml
= 28 l 166 ml. [Since 1,000 ml = 11]
Question 17: Subtract 7 km 850 m from 16 km 110 m.
Here 110 m < 850 m.
So, regroup 16 km as 15 km + 1000 m.
1,000 m + 110m = 1,110 m.
Now 1,110 m  850 m = 260m
Write 260 in the metres column.
Finally 15 km 7 km = 8 km.
Write 8 in the km column.
Question 18: A bucket contains 20 l 525 ml of water. Another bucket contains 9 l 850 ml of water. How much more water does the first bucket contain?
Quantity of water in the first bucket = 20 l 525 ml
Quantity of water in the second bucket = 9 l 850 ml
Difference of the capacities =
Hence, the first bucket contains 10 l 675 ml of water more than the second.
Question 19: Express as kg and g.
(a) 1,080 g
1,080 g = 1,000 g + 80 g
= 1 kg + 80 g [Since 1,000 g = 1 kg]
= 1 kg 80 g.
(b) 2,304 g
2,304 g = 2,000 g + 304 g
= 2 kg+ 304 g [Since 1,000 g = 1 kg]
= 2 kg 304 g.
(c) 25,360 g
25,360 g = 25,000 g + 360 g
= 25 kg + 360 g [Since 1,000 g = 1 kg]
= 25 kg 360 g.
Question 20: Express as ml:
(a) 4 l
We know that 1 l = 1,000 ml
(a) 4 l = 4 x 1,000 ml = 4,000 ml.
(b) 18 l
18 l = 18 x 1,000 ml = 18,000 ml.
(c) 9 l 405 ml
9 l 405 ml = 9 l + 405 ml = 9 x 1,000 ml + 405 ml
= 9,000 ml + 405 ml = 9,405 ml.
Question 21: Express as km and m:
(a) 1,408 m
We know that 1,000 m = 1 km
So, 1 m = 1/1,000 km.
1,408 m = 1,000 m + 408 m
1,000/1,000 km + 408 m.
= 1 km 408 m
(b) 12,576 m
12,576 m = 12,000 m + 576 m
12,000/1,000 km + 576 m = 12 km 576 m.
Question 22: A man bought 50 kg of rice for his family for a month. Out of this the quantity of rice that got spent was 32 kg 750 g. What quantity of rice was left?
Quantity of rice bought = 50 kg 0 g.
Quantity of rice consumed = 32 kg 750 g
Hence, quantity of rice left = 17 kg 250 g.
28 videos110 docs30 tests

1. What is measurement and why is it important? 
2. What are the different types of measurement scales? 
3. How do you convert between different units of measurement? 
4. What are the common tools used for measurement? 
5. How can measurement errors be minimized? 

Explore Courses for Class 4 exam
