Class 10 Exam  >  Class 10 Notes  >  English Grammar Advanced  >  Factual Passage - 16

Factual Passage - 16 | English Grammar Advanced - Class 10 PDF Download

Read the following passage and answer the questions that follow.

1. The Canadian Rocky Mountains or the Canadian Rockies are breathtakingly beautiful mountains and a precious ecosystem with a wealth of wildlife, lush forests including a large variety of flora, ice-capped peaks, and among the most picturesque landscapes, you will see in the world. Glaciers, waterfalls, lakes, limestone caves, canyons, and fossils of marine animals are part of this splendid landscape.

2. The Canadian Rocky Mountain Parks are a UNESCO World Heritage site. According to the UNESCO, this province has outstanding physical features – “Classic illustrations of glacial geological processes – including ice fields, remnant valley glaciers, canyons and exceptional examples of erosion and deposition – are found throughout the area. The Burgess Shale Cambrian and nearby Precambrian sites contain important information about the earth’s evolution.”

3. For all these reasons, these mountains are also great for activities like hiking, fishing, trekking, mountaineering, skiing, camping, and sightseeing. This presents a challenge to the authorities because these beautiful mountains and valuable ecosystems could likely be a target for commercial and economic exploitation.

4. So, how is this challenge being met? The Rockies are divided into many national parks. This means these are protected areas with many controls in place regarding what can be done within the area – whether by commercial organisations, other groups or the private visitor. This World Heritage label also implies many responsibilities for protection and special care.

5. For example, there is the Canadian Rocky Mountain Parks World Heritage Site where four national parks are part of this site – Banff, which is the most popular and visited; Jasper; Kootenay: and Yoho. Besides, there are three British Columbia Provincial Parks –– Hamber Provincial Park, the Mount Assiniboine Provincial Park and Mount Robson Provincial Park. These parks are known for their scenic splendour and together receive millions of visitors annually.

6. The idea is to encourage tourism and allow visitors to enjoy the spectacular Rockies but to ensure that it is done in harmony with the environment. Many hotels exhort their guests to help them in being environment–friendly by asking them not to waste water or electricity. Some of them provide guestroom amenity containers which are biodegradable. At some resorts, you will see environmental reminder tips in the rooms.

7. There is a strong civic consciousness ingrained within the citizens so that the environment is preserved.

Attempt the following questions on the basis of the passage you have read:
(a) __________ get attracted to these Rockies.
(i) 
The people who love hiking, fishing, trekking, etc.
(ii) The people who want to be eco–friendly
(iii) The environmentalists
(iv) All of the above

Correct Option is (iv) All of the above

(b) The number of parks the Rockies are divided into are ___________.
(i) three
(ii) four
(iii) two
(iv) five

Correct Option is (ii) four

(c) Very few visitors like to visit these parks as rules are not in place. (True/False)

False

(d) The National Park status has helped preserve the ecosystem. (True/False)

True

(e) The Canadian Rockies have a precious ecosystem with a wealth of __________.

wildlife

(f) These Rockies are also worlded ________ sites.

Heritage

(g) Amenity containers are provided to the guests in the guestroom that is __________.

biodegradable

(h) Find the word from the passage which means the same as “excellent”. (para 1)

splendid

The document Factual Passage - 16 | English Grammar Advanced - Class 10 is a part of the Class 10 Course English Grammar Advanced.
All you need of Class 10 at this link: Class 10
53 videos|126 docs|39 tests
53 videos|126 docs|39 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 10 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

Summary

,

pdf

,

Factual Passage - 16 | English Grammar Advanced - Class 10

,

study material

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Factual Passage - 16 | English Grammar Advanced - Class 10

,

Extra Questions

,

shortcuts and tricks

,

Factual Passage - 16 | English Grammar Advanced - Class 10

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Important questions

,

MCQs

,

Exam

,

practice quizzes

,

Sample Paper

;