Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  Mental Maths  >  Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2

Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1 PDF Download

Q1: Complete the series: 2, 5, 9, _________, 20, 27
(a) 16
(b) 18
(c) 24
(d) 14
Ans:
(d)
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

Q2: Modi is fourteenth from the right end in a row of 40 girls. What is his position from the left end?
(a) 26th
(b) 28th
(c) 25th
(d) 27th

Ans: (d)
Ritu's rank from the right end = 14th
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1
 So, Ritu's rank from the left end = (40-14) +1-27

Q3: Choose the letter or group of letters which is different from others.
(a) H
(b) Q
(c) T
(d) Z
Ans: 
(b)
Except Q, all other letters have even numbered positions in the English alphabet.

Q4: Three of the following are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Tree
(b) Plant
(c)  Shrub
(d) Farm
Ans:
(d)
All the others are forms of vegetation.

Q5: P is 40 m south-west of Q. R is 40 m south-east of Q. Then R is in which direction of P?
(a) North-East
(b) East
(c) West
(d) South

Ans: (b)
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

Q6: Three of the following are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group.
(a) Mother
(b) Grandfather    
(c) Father            
(d) Wife
Ans:
(d)
Except, wife, all others are people of one or more generation higher.

Q7: Modi is performing yoga with his head down and legs up. His face is towards the west. In which direction will his left hand be?
(a) North  
(b) South  
(b) East
(c) west

Ans: (a)
Given that the face of Modi is towards the west.
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1
Therefore, the left hand points towards north

Q8: Find the missing term in each of the following. 4,7,12,19,28,______

(a) 30
(b) 36
(c) 39  
(d) 49
Ans: 
(c)
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

Q9: Choose the odd pair of words.
(a) Honey : Money
(b) Rust : crest
(c) Nine : Twine  
(d) Fire : Liar
Ans: 
(b)
All the other pair of words are rhyming words.

Q10: Rohani ranks seventh from the top and twenty sixth from the bottom in a class. How many students are there in the class?
(a) 33                              
(b) 31          
(c) 35                              
(d) 32

Ans: (d)
Rohani's rank from the top = 7th
Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1
Rohani's rank from the bottom = 26 So, Total number of students = (7 + 26)−1 = 33 − 1 = 32

The document Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1 is a part of the Class 1 Course Mental Maths.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
30 videos|62 docs|10 tests

Up next

30 videos|62 docs|10 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 1 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Free

,

Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

video lectures

,

ppt

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Exam

,

Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

,

MCQs

,

Summary

,

study material

,

Sample Paper

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Worksheet Solutions: Maths Tricks - 2 | Mental Maths - Class 1

,

past year papers

;