Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  Mental Maths  >  Worksheet Solutions: Money Math

Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1 PDF Download

Q1: Write into form of rupees by using decimal notation:
(i) 70 paisa
Ans. 
70 paisa = Rs0.7

(ii) 120 paisa
Ans. 
120 paisa = Rs1.2

(iii) 300 paisa
Ans. 
300 paisa=Rs3

(iv) 670 paisa
Ans. 
670 paisa=Rs6.7

(v) 4500 paisa
Ans. 
4500 paisa=Rs45

Q2: Convert into Rupees:
(i) 890 paisa
Ans. 
890 paisa = Rs8.9

(ii) 157 paisa
Ans. 
157 paisa=Rs1.57

(iii) 63.92 paisa
Ans. 
92 paisa=Rs0.6392

(iv) 73.92 paisa
Ans. 
92 paisa=Rs0.7392

(v) 7700 paisa
Ans. 
7700 paisa = Rs77

(vi) 22 paisa
Ans. 
22 paisa=Rs0.22

Q3: Convert into paisa:
(i) 189 rupees
Ans. 
189 rupees = 18900 paisa

(ii) 840 rupees
Ans. 
840 rupees = 84000paisa

(iii) 783 rupees
Ans. 
783 rupees=78300paisa

(iv) 7 rupees
Ans. 
7 rupees= 700paisa

(v) 7.90 rupees
Ans. 
90 rupees=790paisa

Q4: Addition of Money:
(i) Rs. 65.90 and 56.89
Ans. 
65.90 and 56.89 = Rs122.79

(ii) Rs. 49.80 and 89.89
Ans. 
49.80 and 89.89 = Rs 139.69

(iii) Rs. 112.65 and 65.56
Ans. 
112.65 and 65.56 = Rs 178.21

(iv) Rs. 28.78 and 16.89
Ans. 
28.78 and 16.89 = Rs 45.67

Q5: Subtract of Money:
(i) Rs. 178.90 and 167.89
Ans. 
178.90 and 167.89 = Rs 11.01

(ii) Rs. 77.90 and 56.45
Ans. 
77.90 and 56.45 =Rs 21.45

(iii) 178 and 67
Ans.
178 and 67 = Rs 111

(iv) 16.89 and 0.56
Ans. 
89 and 0.56 = Rs 16.33

Q6: Multiple :
(i) Rs. 78 by 15
Ans. 
78 by 15 = Rs 1170

(ii) Rs. 118 by 7
Ans. 
118 by 7 = Rs 826

(iii) Rs. 179 by 11
Ans. 179 by 11 = Rs 1969

(iv) Rs. 740.92 by 18
Ans. 
740.92 by 18 = Rs 13336.56

(v) 84.84 by 15
Ans.
84 by 15 = Rs 1272.6

Q7: Answer the following:
Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1

(i) How Suresh will pay for a cup of tea and a pastry?
Ans.
(20.15+85.5) = Suresh will pay Rs 105.65 for a cup of tea and pastry.

(ii) How much Nikhil have to pay for 2 pastry and 1 hot chocolate?
Ans. 
(2X85.5 + 50.10) = Rs 221.1 will be paid by Nikhil for two pastry and one hot chocolate.

(iii) How much Nidhi have to pay for 1 burger and tea?
Ans.
Nidhi have to pay for 1 burger and tea is Rs90.4

(iv) How much Rakesh have to pay for all item on the list?
Ans.
Rakesh have to pay (70.25+20.15+50.10+85.50) = Rs 226 for all the items

(v) At a vegetable shop the shopkeeper sells the tomato at 15.60 rupees per kg find the price of 13 kg of tomato.
Ans. 
13X15.6=Rs 202.8 have to pay for the 13kg vegetable.

(vi) A shopkeeper sells 11 rupees for 3 pens. What is the price of 1 pen?
Ans. 
Price of one pen is (11/3) =Rs 3.67

Q8: At a vegetable shop the shopkeeper sells the tomato at 23.60 rupees per kg find the price of 19 kg of tomato.
Ans. 
Rs (19X23.6) = Rs448.4 for 19kg of tomato

Q9: A shopkeeper sells 17 rupees for 9 pens. What is the price of 1 pen?
Ans. 
Price of one pen is (17/9) =Rs 1.89

Q10: Nidhi bought a dress worth rupees 4500 and a pair of shoe worth rupees 390.50. How much she spent altogether?
Ans. 
(4500 + 390.5) = Rs 4890.5 has to be spent by Nidhi all together.

Q11: Ram bought 3 kg of apples worth rupees 56.70 per kg and 7 kg of strawberry worth rupees 189.90 per kg. How much he spent?
Ans. 
(3X56.7 + 7X189.9) = Rs1499.4 has to be spent.

Q12: Shuresh spent 1560.70 rupees on 6 kg of wheat. What is the price of of 1 kg of wheat?
Ans. 
Price of 1 kg of wheat = Rs (1560.7/6)=Rs260.12

The document Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1 is a part of the Class 1 Course Mental Maths.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
30 videos|62 docs|10 tests

Up next

30 videos|62 docs|10 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 1 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1

,

Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1

,

video lectures

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

MCQs

,

Extra Questions

,

ppt

,

Free

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Exam

,

study material

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Worksheet Solutions: Money Math | Mental Maths - Class 1

,

Important questions

,

Summary

;