Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Short Question Answer: The Tiny Teacher

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - The Tiny Teacher

Q1. Name the smallest insect you have seen and the wisest ... wisest insect. Complete the dialogue.
Ans: 
Name the smallest insect you have seen and the wisest. Is it the fly? No, it isn’t. Is it the mosquito? No, not the mosquito. Then it must be the worm. No, none of these. It is the ant—the commonest, the smallest but the wisest insect.

Q2. Why do people pet ants?
Ans:
People pet ants to watch their daily activities. Just like cats and dogs, people also pet ants.

Q3. How do ants talk to each other?
Ans: 
Ants talk to each other by using their antennae or the feelers. They pass their messages to others by using these feelers.

Q4. How many types of ants are there?
Ans: 
There are different types of ants: workers ants, soldiers ants, grub’s ants, and larvae ants.

Q5. What are the rooms of ant workers known as?
Ans: 
The rooms of the ant workers are known as the reserved quarters. They utilise it for looking for food.

Q6. What are the types of rooms in the anthill?
Ans: 
There are different types of rooms in the anthills: there are separate rooms for the queen so that they can lay eggs; there are reserved quarters for the workers. Some rooms are occupied as storehouses and there are also barracks for the soldier ants.


Q7. How is an ant’s life peaceful?
Ans:
All ants have their fixed work to do and that’s why they do not interfere in the domain of others. In this way, they lead a very peaceful life. Workers don’t go to live in barracks of soldiers. Nor do soldiers go out in search of food. Neither worker nor a soldier harms the grubs.

Q8. Where do the grubs live?
Ans: 
The residence of grubs is nurseries. The nursery simply means a child’s room. There are fixed rooms for grubs after the queen and lay eggs.

Q9. Do ants fight with each other?
Ans:
No, they do not fight with each other as their working domains are differentiated. They perform their work bravely and intelligently.

Q10. What is the life span of a queen ant?
Ans: 
The lifespan of the queen ant is fifteen years. She is the mother of all the ant population of a particular community or a group.

Q11. What type of insect the ant is?
Ans:
The ant is the smallest, comments but the wisest of all insects. The ant is unbelievably intelligent and hardworking creature.

Q12. Where do the ants live?
Ans:
They live in their comfortable ‘nests’ or ‘anthills’. Each has hundreds of little rooms and passages.

Q13. Why ant’s life is very peaceful?
Ans:
An ant’s life is very peaceful because each does its share of work intelligently and bravely and never fights with other numbers of the group.

Q14. Describe how ants are born?
Ans:
The queen lays eggs. Eggs are hatched and become grubs, grubs change into cocoons and cocoons break to bring forth complete ant’s.

Q15. What does the queen have?
Ans:
The queen has a pair of wings, which she casts off before she begins to clay eggs.

Q16. What are the other works, the ant workers do?
Ans:
Workers feed and clean the grubs, and also carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

Q17. Name some other creatures that live in anthills?
Ans:
Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants and the greenfly.

Q18. What facts are revealed in the lesson?
Ans:
A number of facts that are revealed that ants are a hard-working and intelligent creature.

Q19. How do workers take care of eggs before they hatch?
Ans:
Workers feed and clean eggs. They also carry them almost daily for airing, exercise and sunshine.

Q20. What do you learn from these tiny teachers?
Ans:
We learned that hard work, sense of duty and discipline. Cleanliness, care for the young ones, and above all, a firm loyalty to the land where they live.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - The Tiny Teacher is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Exam

,

Sample Paper

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - The Tiny Teacher

,

video lectures

,

study material

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - The Tiny Teacher

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

pdf

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Free

,

MCQs

,

Viva Questions

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - The Tiny Teacher

,

ppt

;