Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Long Question Answer: Golu Grows a Nose

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: Golu Grows a Nose

Q1: Who winked at Golu? What does Golu ask him? What does the other person reply?
Ans:
After Golu reached the banks of the Limpopo river, he saw that a crocodile winked at him.
However, Golu wasn’t aware of the fact that he was a crocodile and so asked if he had ever seen one.
To Golu’s absurd question, the crocodile replied the following:

  • Firstly, the crocodile winked once more. 
  • Then lifting a portion of his tail out of the mud, he asked Golu to go nearer to him. 
  • He also asked Golu why he was asking such questions. 


Q2: How did the crocodile trap Golu? 
Ans: When the crocodile got to know that Golu was curious about knowing his dinner plans, he planned to trap Golu. He trapped Golu in the following manner:

  • Firstly, he asked Golu to go closer to him.
  • The crocodile then said that he would like to whisper the answer in Golu’s ears. But in his cunning mind, he planned to get hold of Golu once he would come near and then enjoy the baby elephant as his dinner. 
  • Innocent Golu didn’t understand this and put his head down close to the crocodile’s snout. At that very moment, the crocodile got the chance and trapped him by the nose. And he told Golu that on that particular day, a baby elephant (Golu) would be his dinner.


Q3: How did the crocodile convince Golu that he is the crocodile? 
Ans: When Golu questioned the crocodile if had seen the creature named crocodile, he asked Golu to come closer and informed him that he was the crocodile. To convince Golu, he did the following things:

  • He shed some tears that are named “crocodile tears” 
  • He tried to display his false emotions. 

Golu was scared of him but still sat on the bank and told the crocodile that he was just the person Golu was looking for as he wished to know about his dinner.


Q4: Who followed Golu and how did he save him from the Crocodile? 
Ans: The python who Golu met on his way to the Limpopo River had followed Golu.
When the python saw that the crocodile was dragging Golu into the river, he saved Golu in the following manner:

  • Firstly, the python encouraged Golu by telling him to pull harder or else the crocodile would drag him into the stream. Golu listened to him and tried his best. 
  • When the python saw Golu losing his strength and still was not able to free himself from the crocodile, he coiled himself around Golu’s stomach to increase his strength and pull harder.
  • Finally, it was with his help that Golu got rid of the crocodile’s sudden attack and got saved.


Q5: What happened to Golu’s nose when he was being dragged by the crocodile into the river? How does it help Golu later?
Ans:
When Golu was struggling to save himself from the crocodile that had caught him from his nose, he realized that his nose was stretching and getting bigger and bigger. His nose grew into a five feet long trunk until Golu was free from the crocodile. Golu kept his nose in water for days to cool it down and make it return to its original size. But it didn’t shrink.
Later, the nose which grew into a trunk helped him in the following manner:

  • The trunk helped Golu kill the fly that disturbed him.
  • It helped him pluck a large bundle of grass and eat it easily.
  • The trunk also let him scoop some mud from the bank of the Limpopo River and slap it on his head. 

Golu was happy with these. He thanked the python and went back to his family.


Q6: ‘Co-existence and universal brotherhood can be learnt from the animals’. Comment in the. light of the lesson.
Ans:
Life on earth is always inter-dependent. Co-existence and interdependence bring together various specious. Python was helped by the baby elephant that in turn saved his life from deadly beast, the crocodile. He also talked about the utility of his trunk. Thus he was helped in understanding himself by none other than a python who was unknown to him earlier. Golu was grateful to him.


Q7: Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.
Ans: 
The elephant can lift his food with his trunk. The elephant can also put mud on his body with the half of the trunk. He cannot scratch himself with his trunk. He also cannot eat his food with his trunk


Q8: What did the birds and animals reply to Golu?
Ans:
The Ostrich, the giraffe, the hippopotamus and the baboon has no answers to Golu’s stupid questions. They could not answer him because he always ask such a difficult questions. He also asked to mynah bird sitting in the middle of a bush.


Q9: ‘Evolving is the natural phenomenon’ for the benefit for life on earth. Elucidate.
Ans: 
The story talks about evolving of elephant’s trunk from a bulgy nose. This ignites curious and inquisitive minds of the reader. They might start associating evolution of human and other lives on earth. Thus these fictitious bring idea for better understanding to the young minds. They may start research at early age and may prove to be asset for the humanity in large.


Q10: What are the questions that Golu asks other birds and animals?
Ans: 
Golu was full of questions. He asked his tall aunt i.e. ostrich that why don’t she ever fly like other birds. Then he asked his tall uncle i.e. giraffe that what makes his skin so spotty
Again he asked him huge uncle i.e. hippopotamus that why his hairy uncle i.e. baboon that why melons were taste like melons. Thus, there are the questions Golu asks other birds and animals.


Q11: What happened when Golu reached the Limpopo river?
Ans: 
After a few days, he reached the very edge of the great, grassy Limpopo river. On the bank of the river, he saw a log of wood but it was the crocodile who winked at him. He asked the crocodile whether he had seen a crocodile or not. Later the crocodile introduced himself and said to go near him. Golu was much afraid, but he sat down on the back. As Golu put his head down close to the crocodiles snout, the crocodile caught him by the nose.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: Golu Grows a Nose is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: Golu Grows a Nose

,

shortcuts and tricks

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: Golu Grows a Nose

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

ppt

,

video lectures

,

MCQs

,

Free

,

study material

,

Sample Paper

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Long Question Answer: Golu Grows a Nose

,

Semester Notes

,

Exam

,

Viva Questions

,

Important questions

;