Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Very Short Question Answers: Golu Grows a Nose

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Golu Grows a Nose

Q1: Word – Meaning from the given chapter.
(i) Bulgy
Ans:
Swollen.

(ii) Wiggle
Ans:
Movement of a thing from up to down or side to side.

(iii) Haunches
Ans:
Thighs

(iv) Scooped
Ans: 
Pick up and move

Q2: Who is Golu in the story?
Ans: Golu is a baby elephant in the story. 

Q3: How big was Golu’s nose?
Ans:
Golu’s nose was as small as a boot.

Q4: Which wild animal has a trunk?
Ans:
Elephants are wild animals that have a trunk.

Q5: Does Golu have a trunk?
Ans:
No, Golu doesn’t have a trunk, he has a swollen nose.

Q6: Who had a bulgy nose?
Ans:
Golu had a bulgy nose as big as a boot.

Q7: Where did mynah suggest him to go?
Ans:
Mynah suggested Golu to go to the banks of the great, grassy Limpopo River.

Q8: How did Golu help the python?
Ans:
Golu helped the python to coil around the branch of a tree.

Q9: What did crocodile do assure Golu of his being crocodile?
Ans:
The crocodile winked at first and later shed tears to assure Golu of his being a crocodile.

Q10: How did the python rescued Golu?
Ans:
The python coiled himself round Golu’s stomach and asked him to pull himself from clutches of the crocodile.

Q11: What did Golu do to cool his nose?
Ans:
Golu wrapped up his elongated nose in a big banana leaf and hung it in the great, grassy Limpopo River to cool.

Q12: What were the benefits of having of long trunk?
Ans:
Golu could eat better and could throw mud at his opponent easily with his long trunk.

Q13: Why did Golu go to the river?
Ans:
Golu went to the river to know what the crocodile had for his dinner.

Q14: Who helped Golu on the bank of the river?
Ans:
The python helped Golu on the bank of the river.

Q15: What did Golu ask from Mynah?
Ans:
Golu asked mynah about crocodile’s food.

Q16: What did Golu take along?
Ans:
Golu took away a hundred sugar canes, fifty dozen bananas and twenty-five melons as food.

Q17: How long did it take for Golu to reach the Limpopo River?
Ans:
It took a few days-for Golu to reach the Limpopo River.

Q18: How did the crocodile reply to Golu about his dinner?
Ans:
The crocodile caught hold of Golu’s nose when he asked about his dinner.

Q19: How long was Golu’s nose after being pulled?
Ans:
Golu’s nose was five feet long after being pulled.

Q20: What was ‘advantage number one’?
Ans:
Golu hit the fly with his elongated nose which was disturbing him. Then python reacted by saying it to be his advantage number one.

Q21: Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds”?
Ans:
Golu asked his tall aunt, the ostrich that ‘Why don’t you ever fly like other birds?”

Q22: Which uncle of Golu had red eyes?
Ans:
Golu’s huge uncle hippopotamus had red eyes.

Q23: Who advised Golu to go to the Limpopo River?
Ans:
The mynah advised Golu to go to the Limpopo River.

Q24: The crocodile lay on the bank of the Limpopo River. Golu thought it was:
(i) a living crocodile.
(ii) a dead crocodile.
(iii) a log of wood.
Ans:
Golu thought it was a log of wood.

Q25: What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Ans:
The crocodile shed its false tears to show that it was a real one.

Q26: “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you”. The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.
Ans:
(ii) He wanted to eat Golu.

Q27: Golu’s realtives did not answer his questions because
(i) they were shy.
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty boy.
Ans:
(ii) The questions were too difficult.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Golu Grows a Nose is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Golu Grows a Nose

,

ppt

,

Summary

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Golu Grows a Nose

,

Free

,

Important questions

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

MCQs

,

Exam

,

video lectures

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - Golu Grows a Nose

,

practice quizzes

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

;