Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Very Short Question Answers: An Alien Hand

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - An Alien Hand

Q1: Word – Meaning from the given chapter:
(i) Forbidden
Ans: 
Banned

(ii) Evading
Ans:
Escaping

(iii) Sustenance
Ans: 
Nourishment

(iv) Vantage
Ans: 
Viewpoint

Q2: Viking Mission was to which planet?
Ans:
The Viking Mission was considered for Mars.

Q3: What were the two components in each spacecraft?
Ans:
The two components in each spacecraft were an orbiter and a lander.

Q4: What is the full form of NASA?    
Ans:
The National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Q5: Viking Mission composed of how many spacecraft?
Ans:
Viking 1 and Viking 2 were the two spacecraft that made up the Viking Mission.

Q6: What was the forbidden route for Tilloo?
Ans:
The forbidden route for Tilloo was an underground secret passage.

Q7: What happened when Tilloo slip the magic card into a slot?
Ans:
When Tilloo slipped the magic card into a slot, a well – lit passage opened up.

Q8: How was Tilloo caught intruding into the secret passage?
Ans:
Tilloo was detected and photographed by invisible mechanical devices. He could not go farther then ten paces.

Q9: Why was it difficult to survive on the surface?
Ans:
Tilloo’s father told him that air on the surface was too thin to breathe and the temperature was so low that one would freeze to death. So it was difficult to survive on the surface.

Q10: What were the measures taken for his safety?
Ans:
Tilloo’s father was trained to survive and work on the surface. He was given a special suit and boot.

Q11: How could ‘they’ manage to survive?
Ans:
They could manage to survive because of their superior technology.

Q12: What had happened in the control Room the next day?
Ans:
The next day, Control Room, was full of excitement as an alien spacecraft was seen in the big TV screen.

Q13: What were the revelations made by the President?
Ans:
The President revealed that ‘Two spacecrafts were reaching their planet’.

Q14: What did Tillo’s father tell about the alien spacecraft?
Ans:
Tillo’s father informed him that they were allowed to observe the movements of the alien spaceship. They could take action if any mischief was noticed.

Q15: Who had sent the spacecraft to Mars?
Ans:
NASA sent the spacecraft to Mars.

Q16: What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?
Ans:
Tilloo hoped to see the sun or the star after getting out of his underground home.

Q17: What do you think the mechanical hand was trying to do?
Ans:
The mechanical hand was trying to dig out the soil from the surface of the planet for examination.

Q18: Where had the spacecraft come from?
Ans:
The spacecraft had come from Earth.

Q19: What was Tilloo’s father doing?
Ans:
Tilloo’s father was relaxing at home when Tilloo managed to take away his security card.

Q20: What were the things that Tilloo heard of?
Ans:
Tilloo heard of the sun if it was a daytime or starts if it was night.

Q21: Who came to Tilloo’s rescue when he was scolded by his mother?
Ans:
Tillo’s father came to rescue when his mother was scolding him.

Q22: What did Tilloo’s father tell him about his suit?
Ans:
Tilloo’s father told him that he went in a special suit with a reservoir of oxygen.

Q23: What had upset the balance of nature on the planet?
Ans:
The Sun turned hostile and upset the balance of nature.

Q24: Why did he go to the surface of the planet?
Ans:
He went to the surface for the maintenance of machine placed on the surface.

Q25: Why were the members of the Central Committee ‘unusually quiet’?
Ans:
The members of the Central Committee knew that the President was going to make a momentous announcement.

Q26: What was the opinion of Number two’?
Ans:
‘Number Two’ opinion that non – interference and passive observation should be maintained with the spacecrafts.

Q27: What was the ‘shrill whistle’?
Ans:
Tilloo started at the coloured buttons of the control panel and accidently pressed the red button. Then a missile was released that destroyed the mechanical hand.

Q28: How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?
Ans:
When Tilloo’s father was enjoying a siesta at home, he managed to get hold of his security card and by evading his watchful mother’s eye, Tilloo made his way to the forbidden passage.

Q29: Was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?
Ans:
The spacecraft was unmanned because number one reported to the president that they do not contain living beings, they only have instruments.

Q30: Tilloo pressed the red button and “the damage was done”. What was the damage?
Ans:
By pressing the red button, Tilloo made the mechanical hand from the spacecraft cease to work.

The document Class 7 English An Alien Hand Question Answers - An Alien Hand is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Summary

,

ppt

,

Free

,

Exam

,

study material

,

Important questions

,

MCQs

,

video lectures

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - An Alien Hand

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - An Alien Hand

,

Sample Paper

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

Class 7 English An Alien Hand Question Answers - An Alien Hand

;