Class 10 Exam  >  Class 10 Notes  >  Social Studies (SST) Class 10  >  Worksheet Solutions: Agriculture

Agriculture Class 10 Worksheet Geography Chapter 1

Multiple Choice Questions

Q1: What population of India is engaged in agricultural activities?
(a) Two-Third
(b) Three-Fourth
(c) One-Fourth
(d) Two-Fourth
Ans:
A

Q2: What is ‘Boro’?
(a) Kharif crop
(b) Zaid crop
(c) Rabi crop
(d) None of these
Ans:
A

Q3: Which out of the following is a Zaid crop?
(a) Moong
(b) Mustard
(c) Urad
(d) Watermelon
Ans:
D

Q4: Which of the following farming practice depends upon monsoon, natural fertility of the soil and suitability of other environmental conditions?
(a) Commercial farming
(b) Intensive subsistence farming
(c) Primitive subsistence farming
(d) Plantation
Ans:
C

Q5: Tick the characteristics of commercial farming.
(a) Plots of land are fragmented.
(b) Transport and communication plays an important role.
(c) The yield is usually low.
(d) The pressure of population is high on land.
Ans:
B

Q6: Watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops are the types of
(a) Zaid crop
(b) Kharif crop
(c) Rabi crop
(d) None of these
Ans: 
A

Q7: Which of the following is the staple food crop of a majority of the people in India?
(a) Jowar
(b) Bajra
(c) Wheat
(d) Rice
Ans:
D

Q8: Which type of agriculture practice is famous in North-Eastern states like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland?
(a) Jhumming
(b) Slash and burn farming
(c) Commercial farming
(d) Subsistence farming
Ans: 
A

Q9: The crop that is used both, as food and fodder.
(a) ragi
(b) jowar
(c) maize
(d) none of these
Ans:
B

Q10: Aus, aman and boro are types of which crop?
(a) Maize
(b) Paddy
(c) Jowar
(d) Bajra
Ans:
B

Fill in the Blank

Q1: Agriculture provides livelihood to more than 63 percent of India’s .......... .
Ans:
population

Q2: The three types of tea are .......... , .......... , .......... .
Ans:
Green, black, oolong

Q3: India has three cropping seasons: .......... , .......... and .......... .
Ans:
rabi, kharif, zaid

Q4: .......... is a name given to ‘slash and burn’ agriculture in North-Eastern States of India.
Ans: 
Jhumming

Q5: Millets are also called .......... .
Ans: 
Coarse grains

True/False
Q1: Intensive subsistence farming is a bush or tree farming.
Ans: 
False

Q2: Kharif crop requires temperature between 21cC to 27cC.
Ans:
True

Q3: Agriculture is an age-old and a primary economic activity.
Ans: 
True

Q4: Coffee plantations are located in Odisha, Bengal and Bihar.
Ans:
False

Q5: Crops grown between March and June are known as ‘Zaid’ crops.
Ans:
False

Assertion and Reason Type Questions

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as :
Q1: Assertion : Biochemical inputs and irrigation are used for obtaining higher production.
Reason : Doses of biochemical input are used to grow crops rapidly.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans: 

Q2: Assertion : Tea cultivation, is a labour - intensive industry.
Reason : Cultivation can be done throughout the year .Tea bushes require warm and moist frost- free climate.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.

Ans: B

Q3: Assertion : Crops are grown depending upon the variations in soil, climate and cultivation practices.
Reason : Crops are also grown according to availability of water.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans:
B

Q4: Assertion : Plantation has an interface of agriculture and industry.
Reason : Plantation is a type of commercial farming, a single crop is grown on a large area.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.

Ans: A  

Q5: Assertion : Organic farming is much in vogue.
Reason : In organic forming, crops are grown using high doses to increase production.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans:
C

Q6: Assertion : India’s primary activity is Agriculture.
Reason : Two-thirds of its population is engaged in agricultural activities.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans: 

Q7: Assertion : Pulses are not considered as a major source of protein in a vegetarian diet.
Reason : Rice is a rabi crop and requires lot of rain to grow.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans: 
D

Q8: Assertion : Agriculture is not an old economic activity.
Reason : Farming varies from subsistence to commercial type.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.
(d) If Both assertion and reason are false.
Ans: 
D  

Q9: Assertion : apple food crop in India is rice and requires less rain.
Reason : Our country is the fourth largest producer of rice in the world.
(a) If Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
(b) If Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
(c) If Assertion is true but reason is false.

(d) If Both assertion and reason are false.
Ans: 
C

Very Short Answer Type Questions
Q1: Name the crops for which India is the largest producer in the world.
Ans:
Fruits and vegetables, oilseeds and pulses

Q2: Describe ‘Jhumming cultivation’ in one sentence.
Ans:
‘Slash and burn’ cultivation in North- Eastern states of India.

Q3: In which states three crops of paddy are grown ? Which are they ?
Ans
: 1. In states like Assam, West Bengal and Orissa three crops of paddy are grown.
2. Three crops are Aus, Aman and Boro. 

Q4: What type of crop is wheat ?
Ans: 
It is a cereal crop. It is the main food crop in north and north-western part of India

Q5: When does the zaid season fall ?
Ans: 
Zaid season falls in between the rabi and kharif seasons during summer months.

Q6: Mention India’s cropping seasons.
Ans:
India has three cropping seasons e.g., rabi, kharif and zaid.

Q7: In the areas of less rainfall how does rice grow ?
Ans:
In the areas of less rainfall i.e., less than 100 cm, rice grows with the help of irrigation.

Q8: What is other name of primitive subsistence farming ?
Ans: 
It is known as ‘slash and burn’ agriculture.

Q9: Which are important wheat-growing zones in India ?
Ans:
There are two important wheat growing zones in the country – the Ganga-Satluj plains in the north-west and black soil region of the Deccan.

Q10: Which are important kharif crops ?
Ans:
Important kharif crops are paddy, maize, jowar, bajra, tur, moong, urad, cotton, jute, groundnut and soyabean.

Q11: By which other name is ‘slash and burn’ agriculture known?
Ans:
  Primitive subsistence farming/jhumming

Q12: Hoe, dao, digging sticks are associated with which type of farming?
Ans: 
Primitive subsistence farming.

Q13: Which crop is the major crop of rabi?
Ans:
Wheat

Q14: Name the two important wheat growing zones in India.
Ans: 
The Ganga-Satluj plains in the north-west and black soil region of the Deccan.

Q15: Name some plantation crops.
Ans: 
Tea, coffee, rubber, sugarcane and banana.

Q16: Which two areas of India produce oranges mainly?
Ans:
Nagpur in Maharashtra and Madhya Pradesh.

Q17: India is the largest producer as well as consumer of which agricultural product in the world?
Ans: 
Pulses.

Q18: Which crop is known as golden fibre?
Ans:
Jute.

Q19: In which type of soil does maize grow well?
Ans:
Old alluvial.

Q20: What type of soil is suited for cultivation of tea?
Ans:
Deep fertile well drained soil rich in humus and organic matter is suited for cultivation of tea.

Q21: Mention two characteristics of commercial farming.
Ans:
High doses of fertilisers and pesticides are used in commercial farming.

Q22: Which price is announced by the government in support of a crop?
Ans: 
Minimum Support Price is announced by the government in support of a crop.

Q23: Name four major wheat producing states in India.
Ans: 
Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh are the four major wheat producing states in India

Short Answer Type Questions
Q1: Define plantation farming. What are its main characteristics? Name any five plantation crops of India.
Ans:
Plantation farming is a bush or tree farming. In this type of farming a single crop in grown on a large area. Characteristics – This type of agriculture is found in:
(1) Hilly areas or North India, Sub Himalayas, W Bengal, Nilgiris, Andaman and cardamom hills.
(2) The plantation has an interface of agriculture and industry.
(3) Covers large areas of land.
(4) It is capital intensive, i.e it requires expensive inputs, requires skilled laboureres.
(5) All the production is used as raw material in respective industries. The important crops are tea, coffee, banana, sugarcane etc.

Q2: Give the characteristics of commercial farming?
Ans:
(1) Use of higher doses of modern inputs, that is high yielding variety (HYV) seeds, chemical fertilizers, insecticides and pesticides in order to obtain higher productivity.
(2) Agriculture goods are mainly produced for sale.
(3) The main crops are rice, millets, spices, cotton, etc. The farmer can sell them on commercial lines.
(4) The degree of commercialization varies from one region to another. For example, rice is a commercial crop in Haryana and Punjab, but in Orissa, it is subsistence farming.

Q3: What is slash and burn agriculture?
Ans:
In this farmers clear a patch of land and produce cereals and other crops to sustain their family, when the soil looses its fertility, the farmers shift and clear a fresh patch of land for cultivation. Nature replenishes the fertility of soil through natural processes. Land productivity in this type of agriculture is low, because the farmers do not use fertilizers or other modern inputs. It is generally known as shifting agriculture, but also known in different names in different parts of the country

Q4: Define subsistence farming and give its main characteristics.
Ans:
Refers to an agricultural system where crops are produced for self use or for circulation within the social networks for ritual, ceremonial exchange purpos, and some food may be sold in the market.
Characteristics:-
(a) Small scattered land holding.
(b) Primitive tools.
(c) Farmers being poor do not use fertilizers and high yielding quality seeds as per requirement, facilities like electricity, irrigation, generally is not available to farmers.
(d) It has given way to commercial agriculture to some extent.

Q5: What are the different types of farming / agriculture practiced in India?
Ans:
(1) Primitive Subsistence Farming – Known by different name in different parts of India, subdivided into shifting agriculture.
(2) Intensive Subsistence Farming – Practiced in areas of high population pressure. It is labour intensive.
(3) Commercial Farming – Includes plantation farming.

Q6: Describe the geographical conditions required for the growth of rice.
Ans:
It is a kharif crop, which requires – (a) High Temperature – above 15. C and high humidity.
(b) Rainfall – Annual rainfall above 100cms. In areas of less rainfall, it grows with the help of irrigation.
(c) Plains of North and North-eastern India, coastal areas and deltaic regions are suitable for the growth of rice.

Q7: How have technological and institutional reforms been able to improve the conditions of Indian farmers?
Ans:
The Zamindari system in which property rights are vested on absentee landlords was abolished after India became independent. Ownership rights were transferred to the actual tillers of the land. The new land owners made improvements on their lands. This led to increase in yields.
Land ceiling acts were passed to ensure that no person could hold agricultural land beyond a specified limit. The excess land was distributed among the landless labourers.
Small land holdings scattered over various places were consolidated through the Consolidation of holdings Acts passed by the State legislatures. This resulted in farmers being able to fence their lands, sink wells and use modern agricultural machinery. Formation of Corporative societies helped farmers get seeds, pesticides and fertilizers at economical prices. All these helped improve the condition of the Indian farmers.

Q8: What is the importance of agriculture on Indian economy? Name 3 features of Indian agriculture.
Ans:
a. India is an agricultural country.
b. Nearly two-thirds of its population depends directly on agriculture for its livelihood.
c. Agriculture is the main stay of India’s economy.
d. It accounts for 26% of the gross domestic product.
e. It ensures food security for the country and produces several raw materials for industries.
f. Agricultural development is therefore, a precondition of our national prosperity.
Features
a. Farmers own small piece of land and grow crops primarily for their own consumption.
b. Animals play a significant role in the various kinds of agricultural activities.
c. Farmers depend mainly upon monsoon rains 

Q9: Describe various technological and institutional reforms, which led to Green and White revolutions in India.
Ans:
The various technological and institutional reforms consist of various measures taken by the Central and State governments from time to time. Flooding of fields with water is now being replaced by drip irrigation and the use of sprinklers. Chemical fertilizers are being used on a large scale, to increase the farm yields. Bio- fertilisers are now supplementing them. High yielding and early maturing quality seeds have been developed. Most of these technology inputs gave birth to Green Revolution in sixties and seventies of twentieth century. White Revolution followed the Green Revolution.

The document Agriculture Class 10 Worksheet Geography Chapter 1 is a part of the Class 10 Course Social Studies (SST) Class 10.
All you need of Class 10 at this link: Class 10
76 videos|480 docs|131 tests
76 videos|480 docs|131 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 10 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Objective type Questions

,

Agriculture Class 10 Worksheet Geography Chapter 1

,

MCQs

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Summary

,

ppt

,

Agriculture Class 10 Worksheet Geography Chapter 1

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Agriculture Class 10 Worksheet Geography Chapter 1

,

study material

,

past year papers

,

Free

,

Exam

,

mock tests for examination

;