Class 9 Exam  >  Class 9 Notes  >  Mathematics (Maths) Class 9  >  Practice Questions with Solutions: Coordinate Geometry

Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

Q1: The abscissa of all the points on the x-axis is:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) Any number
Ans: 
(d)
The coordinate of any point in the x-axis is (x,0), where x can take any value.
So, abscissa of any point on the x-axis is any number.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate GeometryHence, we can say that, abscissa of all the points on the x-axis is any number because x - axis is a number line which contains infinite real numbers on it.Therefore, (D) is correct.

Q2: Points (1,1), (2,2), (4,5), (3,4) lie
(a) In II quadrant
(b) In III quadrant
(c) In IV quadrant
(d) In I quadrant.
Ans:
(d)
Given points are (1,1),(2,2),(4,5),(3,4)
Both the coordinates of given points are positive.
If both the coordinates are positive, then the points lie in I quadrant.
Thus, the given points lie in I quadrant.
Hence, option D is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q3: The points (5,2) and (2,5) lie in the
(a) Same quadrant
(b) II and III quadrants respectively
(c) II and IV quadrants respectively
(d) IV and II quadrants respectively
Ans:
(a)
The points are (5,2) and (2,5).
The signs of the abscissae are same (positive) and the signs of the ordinates are same (positive).
Therefore, they both lie in the first quadrant (same quadrant).
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q4: If y coordinate of a point is zero, then this point always lies:
(a) In I quadrant
(b) In II quadrant
(c) On x-axis
(d) On y-axis
Ans:
(c)
Given, the y-coordinate is zero.
∴ the abscissa can be any number x and the ordinate is 0.
Then, the point is (x,0), when x may take any value, i.e. x may take positive or negative value.
∴ the point (x,0) lies on the x axis.
Therefore, option C is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q5: The point at which the two coordinate axes meet is called the
(a) Abscissa
(b) Ordinate
(c) Origin
(d) Quadrant
Ans: 
(c)
The point at which the coordinate axes meet is called the origin. The point is denoted by O in the above image.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q6: The point (10,0) lies:
(a) To the positive direction and on the x-axis
(b) On the negative direction of the y-axis
(c) In the third quadrant
(d) In the fourth quadrant
Ans:
(a)
The coordinates of the given point are (10,0), i.e. the ordinate is 0.
We know, the coordinates of a point in the form (x,0) lies in the x-axis.
∴(10,0) lie on the x-axis.
Here, the abscissa is 10, and is positive.
∴ (10,0) lies on the positive direction of the x-axis.
Therefore, option A is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate GeometryQ7: Ordinate of all points on the x-axis is:
(a) 0
(b) 1
(c) −1
(d) Any number
Ans: 
(a)
We know, the coordinates of x-axis is (x,0).
Then,  the coordinates of any point on the x-axis is (x,0),
where the abscissa is x and the ordinate is 0.
Therefore, the ordinate of any point on the x-axis is 0.
Hence, option A is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q8: A point both of whose coordinates are negative will lie in
(a) I quadrant
(b) II quadrant
(c) III quadrant
(d) IV quadrant
Ans: 
(c)
In the third quadrant the (x,y) co-ordinates are negative,
So, the given point will lie in the third quadrant.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q9: In which quadrant the point (2,−3) will lie?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Ans:
(d)
Given point is (2,−3)
Since x−coordinate is positive and y−coordinate is negative, the given point will lie in the fourth quadrant.
Hence, option D is correct.

Q10: Which of the points P(0,3),Q(1,0),R(0,1),S(5,0),T(1,2) do not lie on the x-axis?
(a) P and R only
(b) Q and S only
(c) P,R and T
(d) Q,S and T
Ans: 
(c)
Any point which do not lie on the x− axis has coordinates of the form (x,y), where y≠0
From the given points,  
in P(0,3), y=3≠0,
in Q(1,0), y=0,
in R(0,1), y=1 ≠0,
in S(5,0), y=0 and
in T(1,2), y=2≠0.
We can see that, the coordinates of points P,R and T have y = 0.
Thus, P,R and T do not lie on the x− axis.
Hence, option C is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q11: If P(1,1),Q(−3,−4),R(−1,−1),S(2,3) and T(4,4) are plotted on the graph paper, then the point(s) in the third quadrant are:
(a) P and T
(b) Q and R
(c) Only S
(d) P and R
Ans:
(b)
We know that in third quadrant both the coordinates i.e, x,y are negative.
Now the given points are
P(1,1),Q(−3,−4),R(−1,−1),S(2,3) and T(4,4).
Among them, Q and R have both the coordinates negative.
∴ points Q and R are in third quadrant.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q12: The point (3,5) lies in which quadrant in the Cartesian coordinate plane?
(a) first quadrant
(b) second quadrant
(c) third quadrant
(d) fourth quadrant
Ans: 
(a)
Since, the x-coordinate and the y-coordinate are both positive, the point (3,5) lies in the first quadrant of the Cartesian plane.
Therefore, option A is correct.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q13: The points whose abscissa and ordinate have different signs will lie in:
(a) I and II quadrants
(b) II and III quadrants
(c) I and III quadrants
(d) II and IV quadrants
Ans: 
(d)
A coordinate is an ordered pair of numbers in which the first number is the abscissa i.e. the measurement along the X axis and the second number is the ordinate i.e, the measurement along the Y axis.
The signs of the coordinates in the first quadrant is (+,+),
the second quadrant is (−,+),
the third quadrant is (−,−),
fourth quadrant is (+,−).
So, the points whose abscissa and ordinate have different signs are 2nd and 4th quadrants.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q14: Abscissa of a point is positive in
(a) I and II quadrants
(b) I and IV quadrants
(c) I quadrant only
(d) II quadrant only
Ans:
(b)
Step -1: The signs of the quadrants are as follows:
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate GeometryAs we know that,
Coordinate is an ordered pair of number in which the first number is the abscissa
i.e. the measurement along the X - axis.
So, from the above diagram we can observe that abscissa is positive in 1st and 4th quadrants.
Hence, option B is the correct answer.

Q15: Signs of the abscissa and ordinate of a point in the second quadrant are respectively:
(a) +,+
(b) −,−
(c) −,+
(d) +,−
Ans:
(c)
Step -1: Drawing coordinate plane.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate GeometryStep -2: Finding the signs in second quadrant.
As in the figure, we can clearly see that the second quadrant lies between the postive y-axis  and the negative x-axis.
So, in the quadrant, abscissa is negative and ordinate is positive, i.e., (−,+)
Hence, The correct option is C.

Q16:  In which quadrant or on which axis each of the following points lie?
(−3,5),(4,−1),(2,0),(2,2),(−3,−6)
(a) IV, II, x-axis, I, III
(b) II, IV, x-axis, I, III
(c) IV, III, I, I, III
(d) II, IV, y-axis, I, III
Ans:
(b)
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

Q17: What is the quadrilateral that is formed by joining the points (1, 1); (2, 4); (8, 4) and (10, 1)?
(a) A triangle
(b) A square
(c) A rectangle
(d) A trapezium
Ans: 
(d)
Given :  quadrilateral  vertices are (1,1), (2,4), (8,4) and (10,1).
To find : Draw quadrilateral  and find type of Quadrilateral
quadrilateral whose vertices are (1,1), (2,4), (8,4) and (10,1).
Given Quadrilateral is a trapezium
Slope of line between  (2,4) (8,4)   & Length =  6
= (4 - 4)/(8 - 2)
= 0/6
= 0
Slope of line between (10,1). & (1,1),  & Length =  9
= ( 1 - 1)/(10 - 1)
= 0/9
= 0
Length of line line joining {(2,4), (8,4)}=(8−2)=6
Length of line line joining {(1,1), (10,1)}=(10−1)=9
Hence Two unequal  Sides are parallel.

Q18: Find the quadrant in which the following point lie: A(7,−3)
Ans:
A(7,−3).
As the x co-ordinate is positive and y− co-ordinate is negative so the point lies in fourth quadrant.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q19: What are the coordinates of point A on the following graph?
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry(a) (-3, -4)
(b) (-4, 3)
(c) (3, -4)
(d) (-4, -3)
Ans:
(c)
Clearly, from the following graph, it can be induced that:
3 lies on x axis, and  −4 on y- axis.
Hence, coordinates of A are (3,−4), option C.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q20: In what ratio is the line segment joining (−2,4) and (−3,2) divided by the line x−y=5?
Ans:
The given line is x−y=5       ..........(1)
Let the line (1) divide the line segment joining the point (−2,4) and (−3,2) at the point P in the ratio k:1 then the co-ordinates of point P are
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Since P lies on (1), we get
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Hence, the required ratio is -11/10 : 1 or 11 : 10 externally.

Q21: Plot the point (0,2) on a graph paper.
Ans:
In the given point (0,2), the x-coordinate is zero and the y-coordinate is positive.
Therefore, it lies on the positive y-axis as shown in the graph.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q22: Plot the point (−5,4) on a graph paper.
Ans:
In the given point (−5,4), the x-coordinate is negative and the y-coordinate is positive.
Therefore, it lies in the IInd quadrant as shown in the graph.
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q23: Plot the point (−3,−4) on a graph paper.
Ans:
In the given point (−3,−4), the x - coordinate is negative and the y - coordinate is negative.
Therefore, it lies in the IIIrd quadrant as shown in the graph.

Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry
Q24: Given below are some points, with their co-ordinates.
$$P(4, 3), Q(-3, 2), R(5, 1), S(0, -4)$$What is the x-co-ordinate of point S ?
Ans:
We know, any point in the xy cartesian plane, is denoted by (x−coordinate,y−coordinate)
The point S is given as S(0,−4).
Hence, x−coordinate of point S is 0.

Q25: State on which axis or quadrant the following points belong:
M(−3,−5),N(2,0),S(0,−5),K(−2,3),T(4,0),E(7,8),F(0,1),O(0,0).
Ans: 
We know,
Point (a,b) lies on the:
x-axis if b=0
y-axis if a=0.
Also, the given point lies in the:
First quadrant, if a>0 and b>0,
Second quadrant, if a<0 and b>0,
Third quadrant, if a<0 and b<0 and
Fourth quadrant, if a>0 and b<0.
Here,
Quadrant I : E(7,8),
Quadrant II : K(−2,3),
Quadrant III: M(−3,−5),
Y-axis = F(0,1) and S(0,−5),
X-axis = N(2,0) and T(4,0) and
Origin = (0,0).
Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

The document Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry is a part of the Class 9 Course Mathematics (Maths) Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9
48 videos|387 docs|65 tests

Up next

48 videos|387 docs|65 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 9 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Summary

,

past year papers

,

Free

,

pdf

,

Viva Questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

ppt

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 9 Maths Chapter 7 Practice Question Answers - Coordinate Geometry

,

study material

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Extra Questions

;