Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  HOTS Questions: Rocks And Minerals

Class 2 Science HOTS Questions - Rocks And Minerals

Q1: Which of the following is responsible for the continuous heating and cooling of rocks that finally forms soil?
(a) Air and water
(b) Sunlight and rain
(c) Plants and trees
(d) Plants and animals
Ans:
(b)
Sunlight and rain cause heating and cooling of rocks which, through weathering, give rise to soil.

Q2: What causes rocks in a stream to become smooth?
(a) Weathering
(b) Water currents
(c) Earthquakes
(d) Movement of fish
Ans:
(b)
Water currents make rocks in a stream smooth.

Q3: Fossil fuels are usually found
(a) In the atmosphere.
(b) Below the ground.
(c) At the bottom of the ocean.
(d) Both (b) and (c)
Ans:
(d)
Fossil fuels are usually found below the ground and, in some cases, at the bottom of the ocean.

Q4: Lava cools to form
(a) Igneous rocks.
(b) Sedimentary rocks.
(c) Metamorphic rocks.
(d) Sandstones.
Ans:
(a)
Lava cools to form igneous rocks.

Q5: Which of these can be mined from the earth and used as an energy source?
(a) Coal
(b) Gravel
(c) Granite
(d) Limestone
Ans:
(a)
Coal is a fossil fuel that can be mined from the earth and used as an energy source.

Q6: Granite is a hard material and forms from cooling magma. Granite is a type of
(a) Lava stone.
(b) Igneous rock.
(c) Volcanic dust.
(d) Sedimentary rock.
Ans:
(b)
Granite is a type of igneous rock formed from cooling magma.

Q7: Pumice is formed when lava from a volcano cools. Which type of rock is pumice?
(a) Gaseous rock
(b) Igneous rock
(c) Sedimentary rock
(d) Metamorphic rock
Ans:
(b)
Pumice is an igneous rock formed from volcanic lava that cools rapidly.

Q8: Which of the following are called building blocks of rocks?
(a) Sand particles
(b) Minerals
(c) Pebbles
(d) Stones
Ans:
(b)
Minerals are the building blocks of rocks.

Q9: Which of the following rocks are known as fiery rocks?
(a) Igneous rocks
(b) Sedimentary rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Both (b) and (c)
Ans:
(a)
Igneous rocks, formed from molten magma or lava, are known as fiery rocks due to the intense heat involved in their formation.

Q10: Which of the following is NOT an igneous rock?
(a) Granite
(b) Basalt
(c) Slate
(d) Pumice
Ans:
(c)
Slate is not an igneous rock; it is a metamorphic rock.

The document Class 2 Science HOTS Questions - Rocks And Minerals is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Important questions

,

past year papers

,

study material

,

Class 2 Science HOTS Questions - Rocks And Minerals

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

Free

,

Summary

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

pdf

,

Class 2 Science HOTS Questions - Rocks And Minerals

,

Sample Paper

,

Class 2 Science HOTS Questions - Rocks And Minerals

;