Class 4 Exam  >  Class 4 Notes  >  Mathematics for Class 4: NCERT  >  Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2

Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT PDF Download

Q1: Choose the correct answer from the options given below.

(i) If one bus can take 32 children, 5 buses can take ——— children.
(a) 140
(b) 150
(c) 160
Ans:
(c)
If one bus can take 32 children, then 5 buses can take "160" children because you multiply 32 by 5.
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(ii) Write the time 30 minutes before 6 pm
(a) 6.30 pm
(b) 5.30 pm
(c) 5.45 pm
Ans:
(b)
30 minutes before 6 pm is "5.30 pm" because you subtract 30 minutes from 6 pm.

(iii) Which is the greatest 4 digit number that you can make using the digits 3, 5, 7 and 2?
(a) 2357
(b) 7532
(c) 7523
Ans:
(b)
The greatest 4-digit number using the digits 3, 5, 7, and 2 is "7532" because it has the highest value in the thousands place.

(iv) Each mini bus can take 35 students. How many mini buses are needed for 175 students?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
Ans:
(b)
To accommodate 175 students, you need "5" mini buses, as each bus can take 35 students, and 5 x 35 = 175.
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(v) If the cost of petrol is 103 rupees per litre, then the cost of 5 litre of petrol is ——
(a) 515
(b) 505
(c) 510
Ans:
(a)
The cost of 5 liters of petrol at 103 rupees per liter is "515" rupees, as you multiply the cost per liter by the number of liters.

Q2: Answer the following Questions.

(i) Write the smallest and greatest 3 digit numbers that can make using the digits 7, 0 and 9 without repetition.
Ans: 
Smallest number is 709
Greatest number is 970

(ii) The ticket price for Double decker is 30 rupees for 45 minutes. One group of children went for the double decker trip. They paid 450 rupees in total. How many children went for the double decker trip?
Ans: Ticket price for double decker = 30 rupees
Amount paid = 450 rupees
The number of children went for the trip = 450/30 = 15 children
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(iii) Find the duration between
(a) 5.30 am to 7 am
Ans: 1 hour 30 minutes
(b) 10 am to 1.30 pm
Ans: 3 hour 30 minutes

(iv) The ticket price for Motor boat is 25 rupees for 20 minutes. If Manu spent I hour in the Motor boat, how much amount he has to pay?
Ans: Ticket price for Motor boat = 25 rupees for 20 minutes
If Manu spent 1 hour, the amount has to pay = 25 x 3 = 75 rupees
We know that 1 hour = 60 minutes or we can write 1 hour = 20 + 20 + 20 minutes
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(v) I gave four toffees each to four of my friends and three toffees are left with me. How many toffees did I have?
Ans: Four toffees to 4 friends means 4 x 4 = 16
Number of toffees left = 3
Total number of toffees = 16 + 3 = 19
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(vi) There are a total of 210 children going to trip. If one bus can take 50 children and if they get 4 buses.
(a) How many children will get seats?
Ans: 
Total number of seats in 4 buses = Number of seats x 4 = 50 x 4 = 200
Hence 200 children will get seats.
(b) How many children left without seats?
Ans: 
Total number of students = 210
Number of students who got seats = 200
Children remaining = 210 – 200 = 10
Therefore 10 children are left without seats.
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

(vii) The length of a bridge is 756.82 metres. Can we say that it is more than half a kilometre?
Ans:
Yes, because we know that 1 km = 1000 m.
So half a kilometre = 500m
Since 756.82 are greater than 500, 756.82 is more than half a kilometre.

(viii) If the number of deer is 117 and number of bison are 37. How many more deer are there than bison?
Ans:
 
Number of deer = 117
Number of bison = 37
Number of deer more than bison = 117 – 37 = 80.

(ix) I gave 4 toffees each to 4 of my friends and 3 toffees are left with me. How many toffees did I have?
Ans:
 
Number of toffees given to 4 friends = 4 x 4 = 16
Number of toffees left = 3
Total number of toffees = 16 + 3 = 19

(x) Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50?
Ans:
The numbers that are divisible by 2 are 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48.
The numbers that are divisible by 3 are 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48.
The numbers that are divisible by 5 are 30, 35, 40, 45.
Common number is 30.
So the smallest number that can be divided by 2, 3 and 5 is 30.

(xi) There are a total of 210 children going to trip. Each minibus can take 35 students. How many minibuses are needed?
Ans: 
Total number of children = 210
Number of children that one minibus can take = 35
Minibus needed = 210/35 = 6.
Therefore, 6 mini buses are needed.

(xii) Each bus takes about 15 minutes to refill fuel and there are 2 buses to be refilled. So they stop there for about ——– minutes, which means they are late by about ——– minutes?
Ans: 
Time taken to refill one bus = 15 minutes.
Time taken to refill two buses = 15 x 2 = 30 minutes
So they are late by about 30 minutes.

(xiii) There are a total of 210 children going to a trip. Each child is to be given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits. All the children take oranges and biscuits but 38 children do not take bananas. How many oranges, biscuits and bananas are distributed?
Ans:
 
Number of oranges distributed to 210 children = 210 x 1 = 210
Number of children who took bananas = 210 – 38 = 172
Number of bananas distributed to 210 children = 210 x 5 = 1050
Thus 210 oranges, 172 bananas and 1050 biscuits are distributed.

(xiv) What are the numbers can you make using 3, 5 and 7?
Ans:
357, 537, 375, 573, 735, 753

(xv) A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb 2 cm?
Ans: 
Ant climbs = 3 cm in 1 minute
Ant slips down = 2 cm in minute
Distance covered by ant in 1 minute = 3 – 2 = 1 cm
So ant will take 2 minutes to climb 2cm.
Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

The document Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT is a part of the Class 4 Course Mathematics for Class 4: NCERT.
All you need of Class 4 at this link: Class 4
21 videos|84 docs|40 tests
21 videos|84 docs|40 tests
Download as PDF
Explore Courses for Class 4 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Free

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Exam

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

study material

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

,

Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Worksheet Solutions: A Trip To Bhopal - 2 | Mathematics for Class 4: NCERT

,

pdf

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

ppt

,

Viva Questions

;