Class 1 Exam  >  Class 1 Notes  >  General Knowledge for Young Learners  >  GK Questions - 2

GK Questions - 2 | General Knowledge for Young Learners - Class 1 PDF Download

Q31: In which year was South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) established?
Ans:
1985

Q32: Which country is known as the “land of the blue sky”?
Ans: 
Mongolia

Q33: Richter Scale is used to measure _________
Ans: 
Magnitude of earthquakes

Q34: Coco Islands are located in which sea?
Ans:
Bay of Bengal

Q35: Who wrote the book “Midnight’s children”?
Ans: 
Salman Rushdie

Q36: Who was the first person to go to space?
Ans:
Yuri Gagarin

Q37: Which is the deepest lake in the world?
Ans: 
Lake Baikal

Q38: Name the device that provides power to the connected devices of a computer during power outages?
Ans: 
Uninterrupted Power Supply (UPS)

Q39: What is the full form of URL?
Ans: 
Uniform Resource Locator

Q40: Who invented World Wide Web (www)?
Ans:
Tim Berners-Lee

Q41: When did the Internet come into existence?
Ans: 
January 1, 1983

Q42: Where is the headquarters of Kaspersky Lab, the popular cyber security and anti-virus provider, located?
Ans:
Moscow

Q43: Name the planet in our solar system that is known as the “Red Planet”
Ans: 
Mars

Q44: Name the scientist who discovered gravity?
Ans:
Sir Isaac Newton

Q45: Whose birthday is celebrated as “Engineer’s Day” in India?
Ans: 
Sir M Visvesaraya

Q46: Between which planets does the asteroid belt exist in our solar system?
Ans: 
Mars and Jupiter

Q47: Who invented dynamite?
Ans: 
Alfred Nobel

Q48: Name the country Alfred Nobel, the famous inventor, was born in?
Ans:
Sweden

Q49: Which is the longest bone in the human body?
Ans:
Femur (thigh bone)

Q50: Who invented airplanes?
Ans:
Wright brothers (Orville Wright and Wilbur Wright)

Q51: Which galaxy does solar system belong to?
Ans:
Milky Way

Q52: What is the speed of light in vacuum?
Ans:
3,00,000 km/sec

Q53: Which gas is commonly found in our universe?
Ans:
Hydrogen

Q54: When is World Heritage Day celebrated?
Ans:
April 18

Q55: Which is the smallest continent in the world?
Ans:
Australia

Q56: Telephone was invented by ___________
Ans:
Alexander Graham Bell

Q57: Who invented light bulb?
Ans: 
Thomas Alva Edison

Q58: Which is the national game of the USA?
Ans: 
Baseball

Q59: Which is the lightest gas?
Ans: 
Hydrogen

Q60: Branch of science that deals with scientific study of insects is known as _________
Ans:
Entomology

The document GK Questions - 2 | General Knowledge for Young Learners - Class 1 is a part of the Class 1 Course General Knowledge for Young Learners.
All you need of Class 1 at this link: Class 1
51 videos|98 docs|37 tests

Up next

51 videos|98 docs|37 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 1 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Viva Questions

,

pdf

,

practice quizzes

,

GK Questions - 2 | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Sample Paper

,

GK Questions - 2 | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

Free

,

Important questions

,

MCQs

,

Extra Questions

,

study material

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Summary

,

Objective type Questions

,

Semester Notes

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

GK Questions - 2 | General Knowledge for Young Learners - Class 1

,

ppt

;