Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Nervous System

Class 5 Science Question Answers - Nervous System

Q1: What is the main organ of the nervous system?
Ans: Brain


Q2: Which part of the brain controls sense organs and intelligence?
Ans: Cerebrum


Q3: What is the function of the cerebellum?
Ans: Coordination


Q4: What is another name for the medulla oblongata?
Ans: Brain stem


Q5: Where is the spinal cord located in the body?
Ans: Backbone


Q6: What do nerves carry messages between?
Ans: Brain and body parts


Q7: Which nerves carry messages from sense organs to the brain?
Ans: Sensory nerves


Q8: What kind of actions are controlled by the spinal cord without involving the brain?
Ans: Reflex actions


Q9: What happens when you touch a sharp object due to a reflex action?
Ans: Hand moves away


Q10: What is the fluid that surrounds and protects the brain inside the skull?
Ans: Cerebrospinal fluid


Q11: Which part of the brain controls emotions?
Ans: Cerebrum


Q12: What is the average weight of the brain?
Ans: 1.5 kg


Q13: What is the role of motor nerves?
Ans: Make muscles move


Q14: Where do nerves from the head and neck connect directly?
Ans: Brain


Q15: What does the nervous system help us do?
Ans: See, think, learn, feel, respond, etc.

The document Class 5 Science Question Answers - Nervous System is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Semester Notes

,

Sample Paper

,

Class 5 Science Question Answers - Nervous System

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

Class 5 Science Question Answers - Nervous System

,

Free

,

ppt

,

Class 5 Science Question Answers - Nervous System

,

video lectures

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

study material

,

past year papers

,

Exam

,

pdf

,

Summary

;