Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Work, Force, Energy and Simple Machines

Class 5 Science Question Answers - Work, Force, Energy and Simple Machines

Q1: What is needed to make things move?
Ans: Force

Q2: What is the force that attracts objects to the center of the Earth called?
Ans: Gravity

Q3: What is the force by which a magnet pushes or pulls iron objects called?
Ans: Magnetism

Q4: When we push or pull something, what type of force are we applying?
Ans: Muscular force

Q5: What is the force that acts between two objects when they are in contact with each other?
Ans: Friction

Q6: What is the ability to do work called?
Ans: Energy

Q7: What type of energy helps us see things?
Ans: Light energy

Q8: Which source gives us heat and light and is the greatest source of energy on Earth?
Ans: Sun

Q9: What type of energy is produced by appliances like fan, computer, and television?
Ans: Electrical energy

Q10: What type of energy is possessed by an object due to its position or movement?
Ans: Mechanical energy

Q11: What makes our work easier by reducing the force needed?
Ans: Machines

Q12: What is a simple tool that makes work easier and faster?
Ans: Simple machines

Q13: What type of lever has the fulcrum between the load and effort?
Ans: Class 1 lever

Q14: What is a slope with one end higher than the other that makes it easier to move objects?
Ans: Inclined plane

Q15: What simple machine consists of a wheel attached to a rod called an axle?
Ans: Wheel and axle
The document Class 5 Science Question Answers - Work, Force, Energy and Simple Machines is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

video lectures

,

Force

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Force

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

study material

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Energy and Simple Machines

,

shortcuts and tricks

,

Energy and Simple Machines

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Summary

,

pdf

,

Important questions

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Free

,

Force

,

Class 5 Science Question Answers - Work

,

Energy and Simple Machines

,

Class 5 Science Question Answers - Work

,

MCQs

,

Sample Paper

,

past year papers

,

Class 5 Science Question Answers - Work

;