Class 5 Exam  >  Class 5 Notes  >  Science Class 5  >  Very Short Answer (One Word) Questions: Our Environment

Class 3 Science Chapter 13 Question Answers - Our Environment

Q1: What does the word 'environ' mean?
Ans: Surround.


Q2: What are the two main categories of things in the environment?
Ans: Biotic and abiotic.


Q3: What does a clean environment support?
Ans: Healthy living.


Q4: What is waste?
Ans: Useless and unwanted material discarded by humans.


Q5: Name an example of biodegradable waste.
Ans: Vegetable peels.


Q6: Give an example of non-biodegradable waste.
Ans: Plastic bottles.


Q7: Why is proper management of waste important?
Ans: To protect the environment.


Q8: What can we do to reduce waste production?
Ans: Reduce consumption and wastage.


Q9: What does "reuse" mean in waste management?
Ans: Using things again for different purposes.


Q10: How can we recycle waste materials?
Ans: By producing new products from old discarded products.


Q11: What is composting?
Ans: The process of converting organic waste into compost.


Q12: What is vermicomposting?
Ans: Using red earthworms to break down organic matter into vermicompost.


Q13: Where is biogas produced?
Ans: In a biogas plant.


Q14: What is the main constituent of biogas?
Ans: Methane.


Q15: What is pollution?
Ans: Harmful changes in the environment due to human activities.

The document Class 3 Science Chapter 13 Question Answers - Our Environment is a part of the Class 5 Course Science Class 5.
All you need of Class 5 at this link: Class 5
44 videos|204 docs|45 tests

Up next

44 videos|204 docs|45 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 5 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

past year papers

,

Semester Notes

,

Class 3 Science Chapter 13 Question Answers - Our Environment

,

ppt

,

Summary

,

Free

,

Viva Questions

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Exam

,

Class 3 Science Chapter 13 Question Answers - Our Environment

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Class 3 Science Chapter 13 Question Answers - Our Environment

,

practice quizzes

,

MCQs

;