Commerce Exam  >  Commerce Notes  >  Accountancy Class 11  >  Worksheet Solutions: Financial Statements - II

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce PDF Download

MCQs

Q1: The object of non-trading concerns ______.
(a) Social service
(b) Profit earning
(c) Both of these
(d) None of the above
Ans:
(a) Social service

Q2: Which of the following is recorded in income and expenditure accounts?
(a) Revenue items
(b) Capital items
(c) Revenue and capital items
(d) None of the above
Ans:
(a) Revenue items

Q3: If the rent of one month is still to be paid, the adjustment entry will be _______.
(a) Debit outstanding rent account and Credit rent account
(b) Debit profit and loss account and Credit rent account
(c) Debit rent account and Credit profit and loss account
(d) Debit rent account and Credit outstanding rent account
Ans:
(d) Debit rent account and Credit outstanding rent account

Q4: If a person fails to pay his debt, such an amount is considered as ______.
(a) Bad debts
(b) Bad debts recovered
(c) Provision for bad debt
(d) None of the above
Ans:
(a) Bad debts

Q5: If the insurance premium paid Rs. 1,000 and prepaid insurance Rs. 300. The amount of insurance premium shown in the profit and loss account will be ______.
(a) Rs. 1,300
(b) Rs. 1,000
(c) Rs. 300
(d) Rs. 700
Ans:
(d) Rs. 700

Numerical Questions Solutions


Q1: Prepare a trading and profit and loss account for the year ending March 31, 2017. from the balances extracted of M/s Rahul Sons. Also prepare a balance sheet at the end of the year.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Adjustments:

  1. Commission received in advance ₹ 1,000.
  2. Rent receivable ₹ 2,000.
  3. Salary outstanding ₹ 1,000 and insurance prepaid ₹ 800.
  4. Further bad debts ₹ 1,000 and provision for doubtful debts @ 5% on debtors and discount on debtors @ 2%.
  5. Closing stock ₹ 32,000.
  6. Depreciation on building @ 6% p.a.
    Trading and Profit and Loss Account of M/s Rahul Sons for the year ending

Ans:

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Working Notes:
1. Provision for Doubtful Debts=5% of (Debtors – Further Bad Debts)
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
2. Discount on Debtors=2% of (Debtors – Provision for Doutful Debts – Further Bad Debts)
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

3. Depreciation on Building = ₹ 1,10,000×6100 1,10,000 x (6/100)
= ₹ 1,10,000×6100₹6,600

Q2: Prepare a trading and profit and loss account of M/s Green Club Ltd. for the year ending March 31, 2017. from the following figures taken from his trial balance :
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Ajustments:
  1. Depreciation charged on machinery @ 5% p.a.
  2. Further bad debts ₹ 1,500, discount on debtors @ 5% and make a provision on debtors @ 6%.
  3. Wages prepaid ₹ 1,000.
  4. Interest on investment @ 5% p.a.
  5. Closing stock ₹ 10,000.
    Trading and Profit and Loss Account of M/s Green Club Ltd. for the year ending
Ans:

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Working Notes:
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

Q3: The following balances has been extracted from the trial of M/s Runway Shine Ltd. Prepare a trading and profit and loss account and a balance sheet as on March 31, 2017.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Adjustments:

  1. Further bad debts ₹ 1,000. Discount on debtors ₹ 500 and make a provision on debtors @ 5%.
  2. Interest received on investment @ 5%.
  3. Wages and interest outstanding ₹ 100 and ₹ 200 respectely.
  4. Depreciation charged on motor car @ 5% p.a.
  5. Closing Stock ₹ 32,500.

Ans: Trading and Profit and Loss Account of M/s Runway Shine Ltd. for the year ending March 31, 2017

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Working Notes:
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

Q4.1: From the following Trial Balance you are required to prepare trading and profit and loss account for the year ending March 31, 2017 and Balance Sheet on that date.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Adjustments

  • Closing stock valued at ₹ 36,000.
  • Private purchases amounting to ₹ 5000 debited to purchases account.
  • Provision for doubtful debts @ 5% on debtors.
  • Sign board costing ₹ 4,000 includes in advertising.
  • Depreciate furniture by 10%.

Ans: Trading and Profit and Loss Account for the year ending March 31, 2017
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

Q4.2: The following balances have been extracted from the trial of M/s Haryana Chemical Ltd. You are required to prepare a trading and profit and loss account and balance sheet as on March 31, 2017 from the given information.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Adjustments:

  • Closing stock was valued at the end of the year ₹ 40,000.
  • Salary amounting ₹ 500 and trade expense ₹ 300 are due.
  • Depreciation charged on building and machinery are @ 4% and @ 5% respectively.
  • Make a provision of @ 5% on sundry debtors.

Note:

  • If you do not find this problem in the text book, do not worry. This is from an old version of the text book. In the current text book, this problem is replaced with a different one (you can find it above)
  • Note: In the text book, it is giving that the Loan @ 15% (01.09.2016) (it has to be calculated for 7 months from 1-Sep-2016 to 31-Mar-2017). However, if we consider that value we’re getting the accrued interest on the loan as 262.50 which will make the Net profit as ₹ 1,85,672.50. To make it equal to the answer given in the book i.e. ₹ 1,85,560, we’ve considered that the Loan @10% (01.10.2016), which will make the acrued interest on loan as ₹ 150 and the answers for net profit and the balance sheet totals match.

Ans: Trading and Profit and Loss Account of M/s Haryana Chemical Ltd. for the year ending March 31, 2017
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

Q5: From the following information prepare trading and profit and loss account of M/s Indian sports house for the year ending March 31, 2017.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Adjustments:

  1. Closing stock was ₹ 45,000.
  2. Provision for doubtful debts is to be maintained @ 2% on debtors.
  3. Depreciation charged on : furniture and fixture @ 5%, plant and Machinery @ 6% and motor car @ 10%.
  4. A Machine of ₹ 30,000 was purchased on July 01, 2016.
  5. The manager is entitled to a commission of @ 10% of the net profit after charging such commission.

Ans: Trading and Profit and Loss Account of M/s Indian Sports House for the year ending March 31, 2017
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

Note: In the text book answers, the gross profit is given with a typo as ₹ 1,01,000. However, as per our calculation, we got ₹ 97,000.
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce
Note:

  • The manager is entitled for the 10% commission of the net profit after charging such commission. So we need to take (100 + 10) = 110 in the denominator. If the net profit is computed before charging the manager’s commission then it would have simply be 100. But our case falls under first option.
  • In this problem, the old provision is more than the sum of bad debts and provision for doubtful debtors. So, it is considered on the Revenues/Gains side instead of the Expenses/Losses side.
The document Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce is a part of the Commerce Course Accountancy Class 11.
All you need of Commerce at this link: Commerce
82 videos|105 docs|42 tests
82 videos|105 docs|42 tests
Download as PDF
Explore Courses for Commerce exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

Summary

,

study material

,

ppt

,

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

,

Objective type Questions

,

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Free

,

pdf

,

past year papers

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Worksheet Solutions: Financial Statements - II | Accountancy Class 11 - Commerce

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Viva Questions

;