Line graphs depict fluctuations in data through ascending and descending lines. They serve as a tool for comparing various events, situations, and information.
To draw a line chart you must follow these steps:
The above diagram shows the line graph of the average monthly rainfall of two cities (City 1 and City 2).
We can extract information from the above line graph and answer the questions accordingly.
Study the following graph carefully and answer the questions given below (Profit is taken as the % of expenditure.)
Example 1: Calculate how much percent income of A was more or less than the income of B in the year 1996?
(a) 12.32%
(b) 13.25%
(c) 14.25%
(d) 16.66%
Ans: (d)
Income of A in 1996 = 50
Income of B in 1996 = 60
Clearly B has higher income.
Percentage less than B = (10 / 60) * 100
= 100/ 6 = 16.66%
Example 2: What is the average of the income of A and B together in the years 19921 1993 and 1994?
(a) 35
(b) 36
(c) 37
(d) 48
Ans: (c)
Income of A = 22 + 40 +38 = 100
Income of B = 40 + 38 + 44 = 122
Average of income of A and B = (100 + 122 ) / 6 = 37
Example 3: If in the year 1995, company ‘B’ had a profit of 25%, what approximately was its expenditure in the year 1995?
(a) Rs. 22 lakhs
(b) Rs. 29 lakhs
(c) Rs. 40 lakhs
(d) Rs. 27 lakhs
Ans: (c)
For company ‘B’ profit = 25%. Income of company B = 50 lakh in 1995
Required expenditure = 50/1.25 = 40 lakh
Example 4: If the expenditure of company B in 1997 is Rs. 50 lakhs, the percent profit earned by both the companies A and B in 1997 is equal, then what is the amount of profit earned by company A in 1997 (approximately)?
(a) Rs. 5 lakhs
(b) Rs. 4.5 lakhs
(c) Rs. 5.5 lakhs
(d) Rs. 6.2 lakhs
Ans: (c)
Income of company B in 1997 = 55 lakh.
Expenditure of company B in 1997 = 50 lakh.
% profit = 10%
Expenditure = 60/1.1
= 54.5 ⇒ amount of profit = 60 – 54.5 = 5.5 lakh
Example 5: What would be the ratio of income of company B in 1996 to the income of company A in 1993?
(a) 9 : 10
(b) 10 : 9
(c) 3 : 2
(d) 15 : 13
Ans: (c)
Income of Company B in 1996 = 60 lakh.
Income of company A in 1993 = 40 lakh.
Required ratio = 60/40 = 3 : 2
314 videos170 docs185 tests

314 videos170 docs185 tests


Explore Courses for SSC CGL exam
