CLAT Exam  >  CLAT Notes  >  English for CLAT  >  Practice Questions: Cloze Test

Practice Questions: Cloze Test | English for CLAT PDF Download

Passage 1

Large — (1) —- of north India and the National Capital Region, in particular, record a marked deterioration in air quality with the onset of winter.  State governments have tried different ways to counter this deterioration, including through regulatory diktats. So far, durable success has not been achieved. The Centre informed the Supreme Court on Monday that it will soon —-(2)— an ordinance to establish a statutory body to oversee efforts to check air pollution in the NCR. All the scientific studies of air pollution in the NCR have shown that the — (3) — is on account of a handful of factors. Three important contributors to poor air quality are the burning of paddy stubble in the NCR and surrounding regions, dust and density of — (4) — traffic. So far, regulatory efforts and stringent laws have failed to noticeably impact these factors. That is primarily because the underlying causes are economic. Stubble burning and vehicular density need economic solutions rather than heavy-handed regulation. Investing in better public transport infrastructure and giving farmers an — (5) — incentive to avoid burning stubble will provide more durable solutions.

Q1: The best-suited word for (1) is
(a)
Swathe
(b) Sky
(c) Air
(d) Either (b) or (c)
Ans: (a)

Q2: The best-suited word for (2) is
(a)
Stop
(b) Restrict
(c) Promulgate
(d) Propose
Ans: (c)

Q3: The best-suited word for (3) is
(a) Improvement
(b) Deterioration
(c) Tension
(d) Strain
Ans: (b)

Q4: The best-suited word for (4) is
(a)
Air
(b) Urban
(c) Petrol based
(d) Vehicular
Ans: (d)

Q5: The best-suited word for (5) is
(a) Economic
(b) Social
(c) Political
(d) None of these
Ans: (a)

Passage 2

Changes in law after the Nirbhaya case included notifying stalking as a criminal offence, with repeat offences being non-bailable and punishable by five years —(1)—. But a — (2) — justice system, insensitive subcultures of police and the social stigmatisation of victims mean that seeking the law’s protection remains rare. More often the woman will change her routine in various ways, sometimes too traumatised to keep going to school or work. In Nikita’s case, a 2018 complaint against Touseef was withdrawn, reportedly under pressure from his politically powerful family. In countless other cases, maleness — (3) — sufficient impunity in and of itself. Obviously, the policing of stalkers must improve. But a host of other institutions from schools to families also need to do a much better job of socialising — (4) — relations. Today, dominant notions of romance — (5) — of male entitlement. While modernity is making men and women engage on technically equal terms on the outside, that transition needs to happen on the — (6) — plane as well. This needs open conversations about what relationships mean, what love means. It’s not coercion. It’s — (7) —.

Q1: The best-suited word for (1) is
(a)
Jail
(b) Imprisonment
(c) Custody
(d) Free movement
Ans: (b)

Q2: The best-suited word for (2) is
(a)
Sane
(b) Balanced
(c) Lucid
(d) Kafkaesque
Ans: (d)

Q3: The best-suited word for (3) is
(a)
Evicts
(b) Bestows
(c) Lends
(d) None of these
Ans: (b)

Q4: The best-suited word for (4) is
(a)
Gender
(b) Social
(c) Caste
(d) Communal
Ans: (a)

Q5: The best-suited word for (5) is
(a)
Reek
(b) Absence of
(c) Presence of
(d) Taste
Ans: (a)

Q6: The best-suited word for (6) is
(a)
Mental
(b) Physical
(c) Financial
(d) None of the above
Ans: (a)

Q7: The best-suited word for (7) is
(a)
Choice
(b) Mistake
(c) Misrepresentation
(d) Problem
Ans: (a)

The document Practice Questions: Cloze Test | English for CLAT is a part of the CLAT Course English for CLAT.
All you need of CLAT at this link: CLAT
72 videos|114 docs|107 tests

Up next

72 videos|114 docs|107 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for CLAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

MCQs

,

video lectures

,

Important questions

,

Practice Questions: Cloze Test | English for CLAT

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

study material

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

Exam

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

Summary

,

Practice Questions: Cloze Test | English for CLAT

,

ppt

,

Extra Questions

,

Practice Questions: Cloze Test | English for CLAT

;