Class 7 Exam  >  Class 7 Notes  >  English An Alien Hand Class 7  >  Important Questions: The Tiny Teacher

Important Questions: The Tiny Teacher | English An Alien Hand Class 7 PDF Download

Q1: What qualities of an ant do you wish to inculcate and why?
Ans: No wonder, ants are the tiniest insect around us yet it can teach us to Stead coordinated and systematic strategy for community living. Ants are social insects that live in a community of co-existence where every member plays its role in perfection without fuss. So, I will try to inculcate the behaviour of ants.

Q2: In what ways is an ant’s life peaceful?
Ans: The ants live in peace because each one does its share of work honestly, wisely and bravely. They don’t interfere in the work given to others. They never fight in their group.

Q3: How ants interact with each other?
Ans: An ant’s uses its feelers or antennae to ‘talk’ to other ants by passing massage through them watch a row of ants of moving up or down the wall. Each and greets all the others coming from the opposite direction by teaching their feelers.

Q4: “An ant’s life is very peaceful” Explain.
Ans: Each does its share of work intelligently and bravely and never fights with other members of the group. No workers has ever tried to live in a soldier’s house, no soldiers has ever gone out searching for food. No workers or soldiers or cleaners has ever harmed a grubs. Thus, in this way, an anti life is very peaceful.

Q5: How eggs are turned into ants?
Ans: Eggs are hatched and grubs come out soldiers guard them. Workers feed and clean them, and also carry them about daily for airing, exercise and sunshine. Two or three weeks later, grubs become cocoons and lie without food or activity for three weeks more. Then the cocoons break and perfect ants appear. New ants learn their duties from old ant’s as workers, soldiers, builders, cleaners, etc. After a few weeks training the small ants are ready to go out into the big world of work.

Q6: What facts are revealed in the lesson?
Ans: A number of facts that are revealed that ants are a hard-working and intelligent creature.

Q7: What do you learn from these tiny teachers?
Ans: We learned that hard work, sense of duty and discipline. Cleanliness, care for the young ones, and above all, a firm loyalty to the land where they live.

Q8: ‘Perhaps they have, but they have not put their learning to good use’. What qualities should be adopted from Ants?
Ans: The ants are one of the smallest creature yet they can add a lot to humanity. Human beings can learn hard work, dutifulness, discipline. By loving and taking care of the young ones and loyalty towards land can help individually and society at large.

Q9: Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.
Ans: We can learn team work from ants as they do their work by sharing and contributing without interference in other’s work. We can learn hard work as ants spend most of their time in doing their respective jobs without hesitation. We can learn discipline as ants live a disciplined life and always follow the rules of their group and are loyal towards it.

Q10: Describe ant’s life briefly.
Ans: Ants in the smallest insect and also the wisest one. The story of an ants life sounds almost untrue but have watched their daily behaviour closely. This tiny insect is hardworking and intelligent creature. There are many kinds of ants, but the commonest among them are the black or the red one.

Q11: Where do the ants live?
Ans: They live in their comfortable homes called ‘nests’ and ‘anthills’. Each has hundreds of little rooms and passages. In some of these rooms the queen ant lays eggs. Others are nurseries for the young ones. Workers have their reserved quarters. Some rooms secure as storehouse for their food. And soldiers have separate barracks.

Q12: How the queen ants lays eggs?
Ans: The queen is the mother of the entire population of the colony. The queen leaves the nest and goes out to meet a male ant, or drone, high up in the air. On its return to earth, it gets rid of its wings and then does nothing but lay eggs.

Q13: What are the several reasons the ants want these alien creatures to live in their nests?
Ans: The several reasons are: some give off smell pleasant to the ant’s senses; others give sweet juice; and some are just pets or playthings like cats and dogs to human beings. The generally in the ants cow. The ant train it to give honeydew with a touch of their antennae. They milk it just as we milk the cow.

Q14: Name some other creatures that live in anthills?
Ans: Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants and the greenfly.

Q15: How do workers take care of eggs before they hatch?
Ans: Workers feed and clean eggs. They also carry them almost daily for airing, exercise and sunshine.

The document Important Questions: The Tiny Teacher | English An Alien Hand Class 7 is a part of the Class 7 Course English An Alien Hand Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7
7 videos|132 docs|44 tests

Up next

7 videos|132 docs|44 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for Class 7 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

pdf

,

past year papers

,

Important Questions: The Tiny Teacher | English An Alien Hand Class 7

,

MCQs

,

Important Questions: The Tiny Teacher | English An Alien Hand Class 7

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

Viva Questions

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

study material

,

Important Questions: The Tiny Teacher | English An Alien Hand Class 7

,

Extra Questions

,

Exam

,

Sample Paper

,

Free

;