Class 10 Exam  >  Class 10 Notes  >  English Grammar Basic  >  Worksheet Solutions: Pronoun

Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10 PDF Download

Q1: Fill in the blanks with appropriate pronouns chosen from those given:
(i) A assure you that ________ shall help you.
(a) me
(b) min
(c) I
(d) none of these
Ans: (c)

(ii) Mohan met ________ when I was going to college.
(a) him
(b) her
(c) me
(d) mine
Ans: (c)

(iii) I saw Radha when ________ was in the room.
(a) she
(b) he
(c) her
(d) hers
Ans: (a)

(iv) Mohan promised to help ________
(a) me
(b) mine
(c) my
(d) none of these
Ans: (a)

(v) Everyone likes to have ________ own way.
(a) his
(b) him
(c) its
(d) their
Ans: (a)

(vi) He has not done ________ homework.
(a) its
(b) his
(c) him
(d) none of these
Ans: (b)

(vii) The members are divided in ________ opinions.
(a) they
(b) them
(c) their
(d) their
Ans: (c)

(viii) We like ________ house.
(a) our  
(b) who
(c) us
(d) whom
Ans: (a)

(ix) The patient ________ was ill had died.
(a) that
(b) me
(c) whom
(d) we
Ans: (b)

(x) He is the boy________ I hate.
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) none of these
Ans: (c)

Q2: Join together each of the following pairs of sentences by using a Relative Pronoun.
(i) The teacher taught me a lesson. I shall not forget it.
(ii) The boy has got the book. He wanted it badly.
(iii) This is a nice shirt. I bought it from the market.
(iv) He is a writer. His works are well-known.
(v) The spectators applauded Rosy. Rosy’s singing was very melodious.
Ans:

(i) I shall not forget the lesson which the teacher taught me.
(ii) The boy got the book which he wanted badly.
(iii) This is the nice shirt which I bought from the market.
(iv) He is a writer whose works are well known.
(v) The spectators applauded Rosy whose singing was very melodious.

Q3: Classify the Pronouns in the following sentences:
(i) We enjoy ourselves very much.
(ii) The boy has shut himself in a room.
(iii) What made the boy laugh so loudly?
(iv) Everybody can come to the field.
(v) Each of the boys should be given one rupee.
Ans:

(i) we – Personal Pronoun ourselves – Reflexive Pronoun
(ii) himself – Reflexive Pronoun
(iii) what – Interrogative Pronoun
(iv) everybody – Indefinite Pronoun
(v) each – Distributive Pronoun

Q4: Complete the following sentences using an appropriate relative pronoun.
(i) I will never forget the day _______ I first met you.
(a) when
(b) where
(c) why
Ans: (a)

(ii) He is somebody _________ I really can’t stand.
(a) that
(b) whom
(c) Either could be used here
Ans: (c)

(iii) I have never met the people  _________ live next door?
(a) who
(b) which
(c) whom
Ans: (a)

(iv) What’s the name of the guy  _________ just walked in?
(a) who
(b) that
(c) Either could be used here
Ans: (a)

(v) This is Mr. Mathews,  _________ you met last year.
(a) who
(b) whom
(c) that
Ans: (b)

Q5: The following paragraph has not been edited. There is an error in each line. Write the error along with its correction in the space provided. Attempt any four.
Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10Ans: 
Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10
Q6: Choose the correct compound personal pronouns from the following sentences given below and match with the given answer:
(i) He himself tried to paint whole office.
(ii) A dirty dog has scratched this car itself.
(iii) You dressed yourself very nicely.
(iv) He threw this ball himself on window.
(v) You yourself must deliver all letters at right time.
(vi) Mr. Patel suggest they do painting themselves.
(vii) They themselves were unable to help a poor man.
(viii) She has prepared herself for the dance competition.
(ix) Rupa, Vivan, Merry and I made the tasty lunch ourselves.
(x) We won the competition ourselves without any help.
Ans:

(i) He himself tried to paint whole office.
(ii) A dirty dog has scratched this car itself.
(iii) You dressed yourself very nicely.
(iv) He threw this ball himself on window.
(v) You yourself must deliver all letters at right time.
(vi) Mr. Patel suggest they do painting themselves.
(vii) They themselves were unable to help a poor man.
(viii) She has prepared herself for the dance competition.
(ix) Rupa, Vivan, Merry and I made the tasty lunch ourselves.
(x) We won the competition ourselves without any help.

Q7: Join the sentences given below using who, whom, whose, which, as suggested.
(i) That’s the cat. I photographed it.
(ii) He is the man. I sent the money to him.
(iii) I often go to Mumbai. Mumbai is the commercial capital of India.
(iv) Lencho prayed to God. His eyes see into our minds.
(v) This man cheated me. I trusted him.
(vi) The house sat on the crest of a low hill. It was the only one in the entire valley.
(vii) My mother is going to host a TV show on cooking. She cooks very well.
(viii) He’s the accountant. He does my accounts.
(ix) These sportsperson are going to meet the President. Their performance has been excellent.
Ans:
(i) That’s the cat I photographed.
(ii) He is the man to whom I sent the money.
(iii) I often go to Mumbai, which is the commercial capital of India.
(iv) Lencho prayed to God, whose eyes see into our minds.
(v) This man, whom I trusted, cheated me.
(vi) The house — the only one in the entire valley — sat on the crest of a low hill.
(vii) My mother, who cooks very well, is going to host a TV show on cooking.
(viii) He is the accountant who does my accounts.
(ix) These sportsperson, whose performance has been excellent, are going to meet the President.

Q8: Guess the difference in meanings of the underlined phrases.
(i) 
(a) He promised to look into the matter_________
(b) He asked me to look for his lost book _________
(c) I shall look forward to your arrival _________

Ans: 
(a) He promised to look into the matter.
(b) He asked me to search for his lost book.
(c) I shall look forward eagerly to your arrival

(ii) 
(a) An epidemic of cholera broke out in the village _________
(b) The thieves broke into the locked house _________
(c) They broke up their friendship _________
Ans:
 
(a) An epidemic of sudden’y cholera broke out in
(b) The thieves broke entered illegally a Into the locked house. forcefully
(c) They broke up their friendship.

(iii) 
(a) You must carry out your duty faithfully _________
(b) Please carry on with your work _________
(c) They carried off the trophy in the football matches _________
Ans: 

(a) You must carry out complete: execute your duty faithfully.
(b) Please carry on with continue torque
(c) They carried off the won trophy in the football matches.

Q9: Using a dictionary, find the difference between the following pairs of phrases. Make sentences of your own with each of them.
Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10Ans: 
Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10


Q10:  Correct the following sentences.
(i) We scored as many goals as them.
(ii) My friend is old as me.
(iii) It was him who began the quarrel.

Ans:
(i) them -> they.
(ii) me -> I
(iii) him -> he

The document Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10 is a part of the Class 10 Course English Grammar Basic.
All you need of Class 10 at this link: Class 10
18 videos|94 docs|18 tests

Up next

Adjective - 1
Doc | 5 pages
Adjective - 2
Doc | 1 pages
Adjective - 3
Doc | 2 pages
18 videos|94 docs|18 tests
Download as PDF

Up next

Adjective - 1
Doc | 5 pages
Adjective - 2
Doc | 1 pages
Adjective - 3
Doc | 2 pages
Explore Courses for Class 10 exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Download the FREE EduRev App
Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!
Related Searches

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

video lectures

,

MCQs

,

past year papers

,

Summary

,

Sample Paper

,

pdf

,

Free

,

Extra Questions

,

study material

,

Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10

,

Viva Questions

,

Worksheet Solutions: Pronoun | English Grammar Basic - Class 10

,

practice quizzes

;