SAT Exam  >  SAT Notes  >  Mathematics for SAT  >  Solved Examples: Square Roots

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT PDF Download

Q1: Simplify: (3x − 4)2
(a) 9x2 − 24x + 16
(b) 9x2 − 24x − 16
(c) 9x2 − 16
(d) 9x2 + 24x + 16
(e) 9x2 + 16
Ans: 
(a)

If you don't already have the pattern memorized, use FOIL. It's best to write out the parentheses twice (as below) to avoid mistakes:
(3x − 4)2 = (3x − 4)(3x − 4)
= 9x2 − 12x − 12x + 16
= 9x2 − 24x + 16

Q2: Simplify: (3n + 5)2
(a) 9n2 + 8n + 25
(b) 9n+ 8n + 10
(c) 9n2 − 25
(d) 9n2 + 30n + 25
(e) 9n2 + 25

Ans: (d)

If you don't already have the pattern memorized, use FOIL. It's best to write out the parentheses twice (as below) to avoid mistakes:
(3n + 5)2
(3n +  5)(3n + 5)
9n2 + 15n + 15n + 25
9n2 + 30n + 25

Q3: x= 36
Quantity A: x
Quantity B: 6
(a) The relationship cannot be determined from the information given
(b) Quantity A is greater
(c) Quantity B is greater
(d) The two quantities are equal
Ans:
(a)

x2 = 36 : it is important to remember that this leads to two answers.
x = 6 or x = -6.
If x = 6: A = B.
If x = -6: A < B.
Thus the relationship cannot be determined from the information given.

Q4: Which of the following expressions is equal to the following expression?
√(27)(45)(125)
(a) 225√3
(b) 125√27
(c) 135√5
(d) 205√3
(e) 75√20
Ans: 
(a)

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
First, break down the component parts of the square root:
Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
Combine like terms in a way that will let you pull some of them out from underneath the square root symbol:
Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
Pull out the terms with even exponents and simplify:
(52)(32)√3
= 225√3

Q5: Simplify: (3 + 5i) + (4 − 2i) + (−2 + i)
(a) 5+4i
(b) 9−8i
(c) 9+8i
(d) 5−4i
(e) 10−9i
Ans: 
(a)

It can be easier to line real and imaginary parts vertically to keep things organized, but in essence, combine like terms (where 'like' here means real or imaginary):
(3 + 5i) + (4 − 2i) + (−2 + i)
=3 + 4 + (−2) + 5i + (−2i) + i
=5 + 4i

Q6: Simplify: √7 x √14
(a) 9√8
(b) 2√7
(c) 7√3
(d) √21
(e) 7√2
Ans: 
(e)

When multiplying square roots, you are allowed to multiply the numbers inside the square root. Then simplify if necessary.

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Q7: Simplify: √10 x √15
(a) 10√2
(b) 5√6
(c) 6√5
(d) 75√2
(e) √150
Ans:
(b)

When multiplying square roots, you are allowed to multiply the numbers inside the square root. Then simplify if necessary.

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Q8: Simplify: 24 x 3 8
(a) 24 6
(b) 12 3
(c) 24 3
(d) 81 4
(e) 16 6
Ans: 
(c)

When multiplying square roots, you are allowed to multiply the numbers inside the square root. Then simplify if necessary.

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Q9: Solve for x:

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(a) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(b) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(c) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(d) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(e) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
Ans: 
(a)

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Note that all of the square root terms share a common factor of 36, which itself is a square of 6:

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Factoring 6x from both terms on the left side of the equation: 

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Q10: Solve for x:
Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(a) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(b) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(c) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(d) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
(e) Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT
Ans:
(d)

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

Note that both √12 and √28 have a common factor of 4 and 4 is a perfect square:

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

From here, we can factor 2x out of both terms on the left hand side

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT 

The document Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT is a part of the SAT Course Mathematics for SAT.
All you need of SAT at this link: SAT
185 videos|124 docs|75 tests

Up next

185 videos|124 docs|75 tests
Download as PDF

Up next

Explore Courses for SAT exam
Signup for Free!
Signup to see your scores go up within 7 days! Learn & Practice with 1000+ FREE Notes, Videos & Tests.
10M+ students study on EduRev
Related Searches

video lectures

,

Objective type Questions

,

Important questions

,

ppt

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Semester Notes

,

Exam

,

practice quizzes

,

pdf

,

study material

,

past year papers

,

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

,

Free

,

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

,

Viva Questions

,

Solved Examples: Square Roots | Mathematics for SAT

,

Sample Paper

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

;