Q2: What is the name of the book written by Adolf Hitler?
Ans: The title of the book written by Adolf Hitler is “Mein Kampf”.
Q3: What does the abbreviation Nazi stands for?
Ans: The abbreviation Nazi stands for ‘National Socialist German Workers’.
Q4: Why did Adolf Hitler preach extreme hatred against the German Jews?
Ans: Adolf Hitler expressed intense hatred towards the German Jewish community.
Q5: When and by whom was the Munich Pact signed?
Ans: The Munich Pact was agreed upon in Munich, Germany in September 1938.
Q6: When did the Second World War begin?
Ans: The Second World War began on 3rd September 1939.
Q7: When did Japan quit the League of Nations?
Ans: Japan withdrew from League of Nations in the year 1933.
Q8: What was the purpose of ‘New Deal’?
Ans: The purpose of ‘New Deal’ was to save America from the economic depression of 1929-33.
Q9: What was the main principle for which the Second World War was fought?
Ans: The main principle for which the Second World War was fought was to make the world safe for democracy.
Q10: Why did the Nationalist Movement started in China?
Ans: The Nationalist Movement started in China to remove foreign control.
Q11: What is communism?
Ans: A type of government under which means of production are controlled by the State or government, for example USSAR.
Q12: What is capitalism?
Ans: A type of government under which means production are controlled by private individual.
Q13: What is meant by the term appeasement? Who adopted it towards whom?
Ans: The policy of appeasement refers to a strategy of making concessions to an aggressivenation, often at the expense of a weaker country.
Q14: Name the countries that formed the Allied Powers.
Ans: Allied Powers: Britain, France and the USA formed the Allied Powers.
Q15: What is meant by the term ‘Cold War’?
Ans: The struggle for power and influence between the two super powers, the U.S.A. and the U.S.S.R., is termed as ‘Cold War’.
Q16: What is meant by the term ‘Truman Doctrine’?
Ans: Offering aid to all types of nations under direct or indirect communal threat is Truman Doctrine.
Q17: Why did Britain and France become second rate powers after the Second World War?
Ans: Britain and France although won the War but became second rate powers as they were under stress and strain after the War.
Q18: To what do you attribute the rise of the USA as a super power after the Second World War?
Ans: The use of atom bombs to crush Japan helped the USA to emerge as a super military and economic power after the Second World War.
Q19: Name the two power blocks that emerged after the Second World War.
Ans: The two power blocs that emerged after the Second World War were-the American Block and the Soviet Bloc.
Q20: Name five nations that earned their independence after the Second World War.
Ans:
Q2: State two underlying principles of Fascism.
Ans: (i) Fascism was the supporter of one party and one leader.
(ii) The leader was above law. None could challenge his authority.
Q3: How was the Treaty of Versailles responsible for the Second World War?
Ans: (i) The terms and conditions of the Treaty were very harsh and humiliating.
(ii) Germany was burdened with huge warindeminity. The huge war indemnity brought political instiability which gave birth no Nazism.
Q4: Give two reasons that prompted the armament race before the Second World War broke out.
Ans: (i) Inorder to achieve territorial aims, Germany, Italy and Japan began producing fire arms, guns, war-ships, aricrats and other weapons.
(ii) The Disarmament Conferences and the League of Natioons were unable to stop the armament race.
Q5: When and why was the United Nations Organisation established?
Ans: The United Nations Organsations was established on October 24, 1945 with Headquarters at New York (USA) to save the coming generation from the scourage of war.
Q6: Name the incident which brought the USA in the Second World War.
Ans: On December 7, 1941, the US Fleet located at Pearl Harbor in Hawaii was attacked by Japan.
Q7: What happened to Germany after her defeat in the War?
Ans: After the defeat in the Second World War:
(i) Germany stood dismembered, humiliated and devastated.
(ii) Germany was divided into two parties i.e. the East Germany and the West Germany.
Q8: What do you know about the Munich Pact of 1939? Which were the five countries involved in this Pact?
Ans: Hitler claimed a part of Czechoslovakia called Sudetenland which was very important because of her industry. Instead of meeting the threat posed by Germany, the Prime Ministers of Britain and France met Hitler and Mussolini at Munich in Germany on 29th and 30th September, 1938, and agreed to Germany’s terms without the consent of Czechoslovakia.
Question 9: State two reasons why Britain and France followed a policy of appeasement towards Germany in the 1930s.
Ans: (i) Britain and France thought if genuine grievances of Germany and Italy were removed, they would be satisfied and would not do anything to disturb the peace of the world.
(ii) The policy of appeasement greatly emboldened Germany. Italy and Japan, to plunged the World into another destructive war.
Q10: What was the issue between Germany and Polland that was a cause of World War Second.
Ans: Hitler wanted the Danzig corridor from Poland because it had a large population of Germans.
Q11: What is meant by the term ‘Axis Powers’?
Ans: During the Second World War Germany, Italy and Japan came to be know as the Axis powers. These were far off countries, but still, they got united to pursue policy of aggression in Europe, Asia and Africa.
Q12: Why did America drop the atom bomb on the cities of Hiroshima and Nagasaki?
Ans: The USA dropped atom bomb on Hiroshima and Nagasaki because:
(i) to take the revenge of the humiliation of the attack on the Pearl Harbour by Japan on December 7, 1941, and
(ii) to liberate the Islands of South West Pacific China, Manchuria and other places from Japanese control and to end the fighting.
Q13: Why was the Soviet Union described as a Super Power after the Second World War?
Ans: The Soviet Union was described as a Super Power after the Second World War as its empire was greatly expanded. It included half of Poland, Estonia, Latavia, Lithuania Finland and many parts of Germany. It also became a dominant power in world politics and occupied the position of a leader of the Communist Bloc.
Q14: What is meant by calling the World as Bipolar after the Second World War?
Ans: The world was known as Bi-polar because it was divided into two main groups.
Q15: Mention two consequences of the Second World War.
Ans: (i) The Axis powers Germany, Italy and Japan were defeated at the end of the Second World War.
(ii) The Soviet Union and the USA emerged as the Super Powers.
Q16: Give two similarities in the foreign policies of Mussolini and Hitler.
Ans: Two similarities in the foreign policies of Mussolini and Hitler were:
(i) Both used diplomacy and force as well as aggression to get what they wanted.
(ii) To increase the prestige and glory of their country in international spheres.
Q2: Explain how the ideologies of Fascism and Nazism led to the Second World War.
Ans: The ideologies of Fascism and Nazism were based on one party system and one man rule. The Naxis and the Fascists believed in Totalitarian Government, Aggressive Nationalism (Jingoism), Militarism and Anti-Communism. As such, both Hitler and Mussolini did not allow any other party to operate. The State was supreme and the common people’s interests came next to the state. The Fascists and Nazis aimed to gain control of other territories in different degrees to accelerate their economy.
Q3: How the fear of communism led to the Second World War?
Ans: Fear of communism in the West: All those countries who had weak Governments and were facing various economic problems turned towards communism. There was a fear in the mind of the governments of Western Capitalist Countries (Britain, France and USA) that Communism would spread in their territories. Germany, Italy and Japan took full advantages of this fear and claimed that they were fighting communism. These western powers adopted policy of appeasement which strengthened the Fascist Powers and resulted in the Second World War.
Q4: What was the immediate cause of the Second World War?
Ans: The Invasion of Poland (Immediate cause): On 1st September, 1939 German Armies marched into Poland. On 3rd September Britain and France declared war on Germany. Thus the invasion of Poland marked the beginning of the Second World War. The German Armies completed the conquest of Poland in less than three weeks as no aid reached Poland. Inspite of the declaration of war however, there was little actual fighting for many months.
Q5: Explain how the Treaty of Versailles was responsible for the outbreak of the Second World War.
Ans: The Peace Settlement at Paris was made in a spirit of revenge. The Germans felt that too much injustice had been done to them. The victorious powers had deprived Germany of huge tracts of its territory. She was burdened with an immense War Indemnity. It was impossible for a proud German race to forget the consequences of the War, which they had lost so humiliatingly. This fuelled the rise of Nazism in Germany and entered upon a career of aggression.
Q6: Give an account of acts of Aggression and Policy of Appeasement on which the Second World War broke out.
Ans:
Q7: What was the effect of Japan’s Policy of Expansion on the Second World War?
Ans: Japan’s Policy of Expansion: After the First World War, Japan increased her resources of army because of industrialization and modern technology. She captured Manchuria in 1931 and invaded China in 1937. She joined the Berlin-Rome-Tokyo Axis and prepared for the Second World War to satisfy her hunger for more territories. In brief, Japan’s policy of expansion also created war like situation in 1930s.
Q8: How did the Japanese invasion of China create conditions for the outbreak of the War?
Ans: In 1931, Japan took over Manchuria, a region of China rich in natural resources. The League of Natons criticized Japan but the attack on Manchuria was a challenge to it. The Japanese ignored their protests and withdrew from the League of Nations in 1933. The Japanese started occupying British and American colonies in China. Britain and France saw this as an opportunity and followed the policy of Appeasement using Japan to weaken China. The same policy was adopted against Germany which led to the outbreak of the second World War.
Q9: How the U. S. loofness became a major cause of the Second World War?
Ans: America’s aloofness from World politics: After the First World War, USA followed the policy of isolation and remaining away from the politics of world. She did not join the League of Nations. American aloofness helped the military rulers of Japan and Fascist Governments of Germany and Italy to adopt violent and aggressive attitude and they ignored the League of Nations easily.
Q10: What was the Rome Berlin-Tokyo Axis? Why did Hitler demand the Danzig Corridor from Poland?
Or
Why did Hitler attack Poland that became a cause for World War.
Ans: Rome, Berlin and Tokyo are the capital cities of Italy, Germany and Japan respectively. Thus, the military alliance among these countries during the Second World War is known as the Rome-Berlin-Tokyo Axis. These three countries together were called the Axis Powers. Hitler demanded Danzig for two reasons:
(i) The city of Danzig was inhabited mainly by the Germans.
(ii) By occupying the Danzig Corridor, he could connect East Prussia with Germany.
Hitler accused Poland for committing atrocities against Germans living there and attacked Poland on 1st September 1939.
Q11: Discuss in brief about the division of Germany caused by Second World War.
Ans: Division of Germany:
(i) The Federal Republic of Germany (FRG) commonly known as West Germany was administered by U.K., France and U.S.A. with Bonn as the capital.
(ii) The German Democratic Republic (GDR) known as East Germany was administered by the Soviet Union, with East Berlin as the capital.
Q12: Explain the consequences of the War with reference to the formation of the United Nations.
Ans: Important leaders prioritized internal cooperation over war and sought to end the war. They were also determined to prevent another such war taking place in future. When Second World War was still going on, political leaders of twenty six countries including Franklin Roosevelt and Winston Churchill signed a declaration that discouraged entry into any alliances and that once the war ceased a formal peace keeping organization would be established. This organization that would be called United Nations, will take measures to prevent hostilities between member countries.
Q13: With the surrender of Japan, the Second World War was finally over. The war had far-reaching consequences. Against this background, write short notes on effect of World War Second on Japan.
Ans: Effect of World War Second on Japan:
(i) Unlike Germany, it was not divided into zones to be governed by conquering forces.
(ii) The American Army was to administer Japan until 1952, by that time the Japanese would resume sole control over their affairs.
(iii) Emperor Hirohito was left on the throne as a Constitutional monarch and the Japanese parliament retained some of its law making powers.
Q14: With reference to the consequences of the Second World War, discuss the division of the World into two Power Blocks.
Ans: Division of the World into two Power Blocs:
England and France:
United States:
Rebuilding Europe:
USSR:
Q2: What was common between the foreign policies of Italy, Germany and Japan?
Ans: The following were common between the foreign policies of Italy, Germany and Japan:
(i) All of them wanted to increase their empires at a rapid speed, so they soon started a series of aggressions in Europe, Asia and Africa.
(ii) In 1937, they formed the Anti-Communist Pact to fight against Communism.
(iii) Germany wanted to capture the vast resources and territories of Russia, Japan wanted to increase her influence in China; while Italy wanted to grab a large portion of other European countries.
(iv) They had intentions to become the first-rate powers of the world.
Q3: How was the First World War responsible for the rise of Fascism and Nazism in Italy and Germany respectively.
Ans: Rise of Hitler and Nazism in Germany: According to David Thomas, rise of Adolf Hitler and Nazi party in Germany was one of the major causes of the Second World War. Hitler was very ambitious. He glorified the use of force, brutality, war and violent nationalism. He ridiculed socialism, democracy and internationalism. The worst was that Hitler had set out the policy of militarization of Germany. Hitler denounced the Treaty of Versailles and took Germany out of the League of Nations.
Rise of Fascism and Mussolini in Italy: The period (1919—1939) also saw the rise of Fascism under Benito Mussolini in Italy. Fascism did not like democracy, socialism and international peace. They openly advocated war, colonialism and imperialism. Mussolini said ‘nations which do not expand cannot exist for long’. He prepared for war. The fascist Government gave training to the youth and infused new spirit in them. Mussolini’s policy of aggression gave severe blow to the League of Nations and made war inevitable.
Q4: State any four factors that led to the rise of dictatorships in Germany and Italy.
Ans: Dissatisfaction with Peace Treaties:
Economic Issues:
Ineffective and Corrupt Democratic Governments:
Q5: How were the foreign policy of Hitler were responsible for the outbreak of Second World War.
Ans: The Foreign Policy of Hitler were responsible for the out break of World War Second in the following ways:
(i) The main aim was to increase the prestige and glory of their country in international sphere so they followed an aggressive policy of imperialism.
(ii) Their opposition to Britain, France and the League of Nations.
(iii) Their help to General France to seize power in Spain.
(iv) After strengthening the armed forces. Hitler defiantly violated one after another the terms of the Treaty of Versailles.
(v) In 1938, he annexed Austria by force.
(vi) The Munich Pact signed between Germany, Britain and France.
Q6: Mention any two causes that led to the Second World War.
Ans: Unjust Treaty of Versailles: It was a dictated treaty and was forced on Germany and her allies. The representatives of Germany were humiliated and forced to sign it. Germany was forced to code a large part of her territory. Her military strength was reduced. A huge war-indemnity was imposed on her. The treaty ultimately gave rise to Adolf Hitler and his Nazi Party in Germany and went on to become die major cause of the Second World War.
Disunity among Britain and France: The French, apart from a few exceptions, continued to support the treaty which was an object of high esteem for them. To them it was the only guarantee of security. Great Britain and other States did not agree with France which made her feel more and more insecure. France tried to enforce the terms and clauses df the Treaty of Versailles which led to terrible bitterness among the Germans.
Q7: Why did Hittler invade Poland? State two similarities between Fascism and Nazism.
Ans: The immediate cause was refusal of Hitler’s demand for annexation of the port of danzie to Germany, by Britain followed by France. While this was used as an excuse by Hitler to attack Poland. It was nearly a small initial step to avenge the defeat and unjust treaties which were imposed on Germany in the aftermath of the world war.
It was a prelude to the large territorial ambitions nurtured by Hitler, this was soon to unfold before the entire world. The main reasons, why Germany invaded Poland are listed as follows:
(i) To negate any military alliance between Poland and other European nations against Germany.
(ii) To gain a foothold in the territory surrounding Russia.
(iii) To make known to the world his aversion to the Treaty of Versailles.
(iv) Hitler despise chamberlain’s guarantee to support Poland in case of an attack by Germany. He attacked Poland to teach chamberlian a lesson.
(v) Hitler enter into a pact with Statin which included a secret clause to divide Poland between them. It was disagreement also which worked as a shield and prompted him to attack Poland.
Q8: Explain the disasters caused by the Second World War.
Ans: The Second World War was the most devastating conflict in history.
(i) Identify the leader in the picture.
(ii) State any four factors that led to the rise of dictatorships in Germany and Italy.
Ans: (i) Adolf Hitler.
(ii) Factors that-led to the rise of dictatorships in Germany and Italy are:
(a) Dissatisfaction of the Peace Treaties.
(b) Economic factors.
(c) Ineffiecient and Corrupt Democratic Government.
(d) Rise of Totalitarian Ideology.
28 videos|103 docs|27 tests
|
1. What were the main causes of the Second World War? | ![]() |
2. How did the Treaty of Versailles contribute to the outbreak of the Second World War? | ![]() |
3. What role did the policy of appeasement play in the lead-up to the Second World War? | ![]() |
4. What was the significance of the Axis Powers and their defeat in World War II? | ![]() |
5. How did the Second World War lead to the formation of the United Nations? | ![]() |