31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation in Animals - 3


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation in Animals - 3


Description
Attempt 31 Years NEET Previous Year Questions: Structural Organisation in Animals - 3 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Choose the correctly matched pair:            [2014]

Solution:

(c) Tendon is dense regular connective tissue. Adipose tissue is a type of loose connective tissue located mainly beneath the cells. Cartilage is a type of specialised connetive tissue. Thus a correct answer is 'C'.

QUESTION: 2

Choose the correctly matched pair:-                  [2014]

Solution:

(c) (i) Inner lining of salivary ducts Compound epithelum (ii) Moist surface of buccal cavity Compound epithelium (iii) Tubular parts of nephorns - Cuboidal epithelium.(iv) Inner surface of bronchioles – Ciliated epithelium.(iv) Inner surface of bronchioles – Ciliated epithelium.

QUESTION: 3

Which of the following characteristics is mainly responsible for diversification of insects on land?            [2015 RS]

Solution:

(b) The exoskeleton of insects consists of chitinous cuticle. It gets hardened due to deposition of calcium. It prevents dessication and gives protection. 

QUESTION: 4

 The guts of cow and buffalo possess:                    [2015 RS]

Solution:

(b) Methanogens (microorganisms producing methane) are found in the guts of ruminant animals e.g. cows and buffalloes. 

QUESTION: 5

The chitinous exoskeleton of arthropods is formed by the polymerisation of:      [2015 RS]

Solution:

(b) The chitinous exoskeleton of arthropods is formed by the polymerisation of N-acetyl glucosamine. 

QUESTION: 6

Metagenesis refers to:                   [2015 RS]

Solution:

(a) Metagenesis is defined as alternation of generation found in phylum cnidaria (eg. Obelia). In this phenomenon one generation of an organism reproduces asexually, followed by a sexually reproducing generation. 

QUESTION: 7

The body cells in cockroach discharge their nitrogenous waste in the haemolymph mainly in the form of :          [2015 RS]

Solution:

(a) The body cells in cockroach discharge their nitrogenous waste in the haemolymph as a solution of sodium or potassium urate (a weak alkaline fluid). 

QUESTION: 8

Which one of the following animals has two separate circulatory pathways?           [2015 RS]

Solution:

(b) Whale is a mammal. It has four chambered heart having two atria and two ventricles. Oxygenated and deoxygenated blood flow in separate circulatory pathways. 

QUESTION: 9

 Which of the following features is not present in Periplaneta americana ?                  [2016]

Solution:

(b) Periplanata americana shows spiral and determinate types of cleavage during embryonic development which is a feature of Protostomes. 

QUESTION: 10

Which type of tissue correctly matches with its location ?             [2016]

Tissue                                   Location
(a) Smooth muscle          Wall of intestine
(b) Areolar tissue                Tendons
(c) Transitional epithelium   Tip nose
(d) Cuboidal epithelium     Lining of stomach 

Solution:

(a) Wall of intestine is made of smooth muscle. Tendons consist of dense regular connective tissue fascicles encased in dense irregular connective tissue sheaths. Tip of nose consists of squamous epithelium. Lining of epithelium is made of columnar epithelium. 

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code