AILET Mock Test-1 (New Pattern)


150 Questions MCQ Test Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB | AILET Mock Test-1 (New Pattern)


Description
Attempt AILET Mock Test-1 (New Pattern) | 150 questions in 90 minutes | Mock test for CLAT preparation | Free important questions MCQ to study Mock Test Series for AILET, DU-LLB, SLAT, & PU-LLB for CLAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In the question, there are five sentences. Each sentence has pairs of words/phrases that are italicized and highlighted. From the italicized and highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

The further [A] / farther [B] he pushed himself, the more disillusioned he grew.

For the crowd it was more of a historical [A] / historic [B] event; for their leader it was just another day.

The old have a healthy distrust [A] / mistrust [B] for all new technology.

The film is based on a worthy [A] / true [B] story.

She coughed discreetly [A] / discretely [B] to announce her presence.

Solution: Further- at, to, or by a greater distance

Farther- over a large expanse of space or time.

Historical - of or concerning history or past events.

Historic- famous or important in history, or potentially so.

Distrust- the feeling that someone or something cannot be relied upon.

Mistrust - be suspicious of; have no confidence in.

Worthy- having or showing the qualities that deserve the specified action or regard.

True- in accordance with fact or reality.

Discreetly - careful and circumspect.

Discretely- separate.

Hence the correct sequence Is ABBBA.

QUESTION: 2

Four alternative summaries are given below the text. Choose the option that best captures the essence of the text.

Physically, inertia is a feeling that you just can’t move; mentally, it is a sluggish mind. Even if you try to be sensitive, if your mind is sluggish, you just don’t feel anything intensely. You may even see a tragedy enacted in front of your eyes and not be able to respond meaningfully. You may see one person exploiting another, one group persecuting another, and not be able to get angry. Your energy is frozen. You are not deliberately refusing to act; you just don’t have the capacity.

  1. Inertia makes your body and mind sluggish. They become insensitive to tragedies, exploitation, and persecution because it freezes your energy and decapacitates it.

  2. When you have inertia you don’t act although you see one person exploiting another or one group persecuting another. You don’t get angry because you are incapable.

  3. Inertia is of two types - physical and mental. Physical inertia restricts bodily movements. Mental inertia prevents response to events enacted in front of your eyes.

  4. Physical inertia stops your body from moving; mental inertia freezes your energy and stops your mind from responding meaningfully to events, even tragedies, in front of you.

Solution: Option 4 captures the essence of the passage as it summarizes exactly how physical and mental inertia can affect a person in general.
QUESTION: 3

For the word, a contextual sentence is given. Pick a word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

PARSIMONIOUS: The evidence was constructed from every parsimonious scraps of information.

Solution: PARSIMONIOUS - very unwilling to spend money or use resources.

Altruistic - unselfishly concerned for or devoted to the welfare of others.

QUESTION: 4

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Beneath each sentence, four different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative among the four options.

The management can still hire freely but cannot scold freely.

Solution:

Scold freely is wrong usage. 'Scold at will' is the correct usage.

'At will' means at whatever time or in whatever way one pleases.

QUESTION: 5

Choose the best option to fill in the blank.

She gave a ___ look at the deserted shops on the opposite side of the road.

Solution: Furtive means to give a secretive or sideways look. Other options do not make sense here.
QUESTION: 6

For the word, a contextual sentence is given. Pick a word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

OBVIATE: The new mass transit system may obviate the need for the use of personal cars.

Solution: OBVIATE- remove (a need or difficulty). Bolster - to add to, support, or uphold.
QUESTION: 7

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Beneath each sentence, four different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative among the four options.

The Romanians may be restive under Soviet direction but they are tied to Moscow by ideological and military links.

Solution: It should be 'close to Moscow' as 'tied to Moscow' is wrong idiomatic usage.
QUESTION: 8

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [2]

Solution: Taxes are already discussed, so interest is the right word here. unpaid taxes would be eligible for fine and interest on the unpaid amount.
QUESTION: 9

For the word, a contextual sentence is given. Pick a word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

SPECIOUS: A specious argument is not simply a false one but one that has the ring of truth.

Solution: Specious means superficially plausible, but actually wrong. Hence, the inappropriate word is option 3.
QUESTION: 10

Fill in the blank with appropriate preposition choosing one from the four alternatives given below the sentence.

Shakespeare is famous ______ his wonderful tragic and comic plays.

Solution: 'Famous' will be followed by the preposition 'for'. Here, 'for' means 'because of or as a result of something'. Shakespeare is famous because of (for) tragic and comic plays. So, option 4 is the correct answer.
QUESTION: 11

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [5]

Solution:

Here, only seized makes sense as the tax department would try to recover tax and fines and not damage anything.

QUESTION: 12

Identify the incorrect sentence(s).

1. The letter was posted to the address.

2. Your argument is redundant.

3. How do you deal with friend who doesn’t listen to any reason?

4. My wife runs profitable business in this suburb.

Solution: 3: It should have been '...deal with a friend'.

4: It should have been '...runs a profitable business'.

QUESTION: 13

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [4]

Solution: The passage tells the consequences of not paying taxes. We need a negative word which is impounded. It means to seize and take legal custody of (something, especially a vehicle, goods, or documents) because of an infringement of a law.
QUESTION: 14

In the question, a related pair of words or phrases is followed by a pair of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the original pair.

Dulcet : Raucous

Solution: Dulcet and raucous are antonyms and similar relationship is present in option 2. Theory and practical are not opposites but complementary. So, correct option is 2.
QUESTION: 15

Fill the blank with an appropriate preposition.

The coach dived _________ the swimming pool.

Solution: 'Into' shows the movement involved in diving.
QUESTION: 16

Identify the incorrect sentence(s).

A. I must run fast to catch up with him.

B. The newly released book is enjoying a popular run.

C. The doctor's advice is to let the fever run its course.

D. You can't run over him like that.

Solution: Sentence D is erroneous. Run over means 'to hit and drive over with a vehicle' which does not fit into the context. The appropriate phrase is 'run him down' which means to 'criticize somebody in an unkind way'.
QUESTION: 17

In the question, there are five sentences. Each sentence has pairs of words/phrases that are italicized and highlighted. From the italicized and highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences.

Then, from the options given, choose the best one.

The prisoner’s interment [A] / internment [B] came to an end with his early release.

She managed to bite back the cynic [A] / caustic [B] retort on the tip of her tongue.

Jeans that flair [A] / flare [B] at the bottom are in fashion these days.

They heard the bells peeling [A] / pealing [B] far and wide.

The students baited [A] / bated [B] the instructor with irrelevant questions.

Solution: Interment - the burial of a corpse in a grave or tomb, typically with funeral rites.

Internment is the imprisonment or confinement of people, commonly in large groups, without trial.

Hence, the right option is B.

Ironic - using or characterized by irony.

Caustic- sarcastic in a scathing and bitter way.

Hence, the right option is B.

Flair- a special or instinctive aptitude or ability for doing something well.

Flare - .a gradual widening in shape, especially towards the hem of a garment.

Peeling- remove the outer covering or skin from (a fruit, vegetable, or prawn)

Pealing- (of a bell or bells) ring loudly or in a peal.

Baited- deliberately annoy or taunt (someone).

Bated - in great suspense; very anxiously or excitedly.

Hence the right option is BBBBA

QUESTION: 18

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [1]

Solution: Blunt meaning (of a person or remark) uncompromisingly forthright.
QUESTION: 19

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [3]

Solution: As Soubhik did not pay his income tax, he was fined.
QUESTION: 20

Four alternative summaries are given below the text. Choose the option that best captures the essence of the text.

Some decisions will be fairly obvious–“no--brainers”. Your bank account is low, but you have a two-week vacation coming up and you want to get away to some place warm to relax with your family. Will you accept your in-laws’ offer of free use of their Florida beach front condo? Sure. You like your employer and feel ready to move forward in your career. Will you step in for your boss for three weeks while she attends a professional development course? Of course.

A. Some decisions are obvious under certain circumstances. You may, for example, readily accept a relative’s offer of free holiday accommodation. Or step in for your boss when she is away.

B. Some decisions are no-brainers. You need not think when making them. Examples are condo offers from in- laws and job offers from bosses when your bank account is low or boss is away.

C. Easy decisions are called “no-brainers” because they do not require any cerebral activity. Examples such as accepting free holiday accommodation abound in our lives.

D. Accepting an offer from in-laws when you are short on funds and want a holiday is a no-brainer. Another no-brainer is taking the boss’s job when she is away.

Solution: Option 1 exactly summarizes the passage that some decisions are obvious, and it also lists both the examples clearly. B is wrong – 'You need not think when making them' is not what the passage says or means. C defines 'no brainers' which is not the purpose of the passage. D is obviously wrong – 'taking the boss's job' completely distorts the idea.
QUESTION: 21

For the word, a contextual sentence is given. Pick a word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

DISUSE: Some words fall into disuse as technology makes objects obsolete.

Solution:

DISUSE- the state of not being used. Prevalent means widespread; of wide extent or occurrence. Hence, the inappropriate word is option 4.

QUESTION: 22

Answer the question based on the following information. Indicate which of the statements given with that particular question is consistent with the description of unreasonable man in the passage below.

Unreasonableness is a tendency to do socially permissible things at the wrong time. The unreasonable man is the sort of person who comes to confide in you when you are busy. He serenades his beloved when she is ill. He asks a man who has just lost money by paying a bill for a friend to pay a bill for him. He invites a friend to go for a ride just after the friend has finished a long car trip. He is eager to offer services which are not wanted, but which cannot be politely refused. If he is present at an arbitration, he stirs up dissension between the two parties, who were really anxious to agree. Such is the unreasonable man.

The unreasonable man tends to

Solution: The unreasonable man tends to do all the right things at the wrong time, hence option 1 is the correct answer.
QUESTION: 23

Fill the blank with an appropriate preposition.

She works quite hard. You can't accuse her _________ being lazy.

Solution: 'Accuse of' means 'to charge someone with a crime, a violation of rules or instructions, or doing something wrong'.
QUESTION: 24

For the word, a contextual sentence is given. Pick a word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

FACETIOUS: When I suggested that war is a method of controlling population, my father remarked that I was being facetious.

Solution: FACETIOUS- treating serious issues with deliberately inappropriate humour; flippant.

Jovian - of, relating to, or characteristic of the god or planet Jupiter.

QUESTION: 25

In the question, there are five sentences. Each sentence has pairs of words/phrases that are italicized and highlighted. From the italicized and highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

Regrettably [A] / Regretfully [B] I have to decline your invitation.

The critics censored [A] / censured [B] the new movie because of its depiction of women.

He was besides [A] / beside [B] himself when I told him what I had done.

Anita had a beautiful broach [A] / brooch [B] on the lapel of her jacket.

He has as much capacity as an adult to consent [A] / assent [B] to surgical treatment.

Solution: Regretfully means with sadness; apologetically.

Regrettably is close in meaning to 'unfortunately'.

Censored- examine (a book, film, etc.) officially and suppress unacceptable parts of it.

Censured- express severe disapproval of (someone or something), especially in a formal statement. The new movie was criticized by the critics. So, censure is correct.

Besides - in addition to; apart from.

Beside- at the side of; next to. With feelings 'beside himself' is used.

Broach- raise (a difficult subject) for discussion.

Brooch -an ornament fastened to clothing with a hinged pin and catch.

Consent- permission for something to happen or agreement to do something.

Assent- the expression of approval or agreement.

Hence, the correct answer is ABBBA

QUESTION: 26

Identify the incorrect sentence(s).

A. I want to do an MBA before going into business.

B. Priti's husband has been on duty for three months.

C. The horse suddenly broke into a buckle.

D. I need to file an insurance claim.

Solution: The correct sentence is "The horse suddenly broke into a gallop".
QUESTION: 27

Answer the question based on the following information. Indicate which of the statements given with that particular question is consistent with the description of unreasonable man in the passage below.

Unreasonableness is a tendency to do socially permissible things at the wrong time. The unreasonable man is the sort of person who comes to confide in you when you are busy. He serenades his beloved when she is ill. He asks a man who has just lost money by paying a bill for a friend to pay a bill for him. He invites a friend to go for a ride just after the friend has finished a long car trip. He is eager to offer services which are not wanted, but which cannot be politely refused. If he is present at an arbitration, he stirs up dissension between the two parties, who were really anxious to agree. Such is the unreasonable man.

The unreasonable man tends to

Solution: "He is eager to offer services which are not wanted, but which cannot be politely refused." Thus from these lines, it is clear that answer is option 4.
QUESTION: 28

Fill the blank with an appropriate preposition.

The plan of action proposed by the Chief Ministers is in consonance _________ Vision 2020.

Solution: 'In consonance with something' means 'in harmony or in agreement to something'.
QUESTION: 29

Fill up the blanks, numbered [1] [2] [3] [4] [5] and [6] in the passage given below with the most appropriate word from the options given for each blank.

"Between the year 1946 and the year 1995, I did not file any income tax returns.” With that [1] statement, Soubhik embarked on an account of his encounter with the Income Tax Department. I originally owed Rs. 20,000 in unpaid taxes. With [2] and [3], the 20,000 became 60,000. The Income Tax Department then went into action, and I learned first-hand just how much power the Tax Department wields. Royalties and trust funds can be [4]; automobiles may be [5], and auctioned off. Nothing belongs to the [6] until the case is settled.”

Fill up the blank [6]

Solution: The one who breaks law is an offender. So, option 4 is the correct answer.
QUESTION: 30

In the following sentence, a part of the sentence is underlined. Beneath each sentence, four different ways of paraphrasing the underlined part are indicated. Choose the best alternative among the four options.

This government has given subsidies to the Navratnas but there is no telling whether the subsequent one will do.

Solution: "the subsequent one will do." Do what?

Hence, it should be 'no telling whether the subsequent one will do so'.

The expression 'do so' is often used to avoid repeating a verb and its object (give subsidies to the Navratnas).

QUESTION: 31

In the following questions a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the part of sentence given in bold, which may improve the sentence. Choose the alternative which makes the sentence grammatically and contextually correct. In case the sentence is correct as it is, choose 'No Improvement' as your option.

The exploitation of poor communities need to be condemned.

Solution: The sentence is correct, thus, there is no need for improvement.
QUESTION: 32

Choose the correct meaning of the given foreign language phrase.

Ultra vires

Solution:
QUESTION: 33

In the following questions a part of sentence is bold. Below are given alternatives to the part of sentence given in bold, which may improve the sentence. Choose the alternative which makes the sentence grammatically and contextually correct. In case the sentence is correct as it is, choose 'No Improvement' as your option.

The river has overflown its banks on account of the flood.

Solution: 'Overflown' means fly over something. 'Overflown' is the past participle of 'overfly'.

Whereas 'Overflowed' means (especially of a liquid) flow over the brim of a receptacle.

Thus 'overflowed' is a suitable word.

QUESTION: 34

Choose the explanation that best reflects the spirit of the idiom/proverb/phrase given in the question.

Put on the market

Solution:
QUESTION: 35

Choose the correct meaning of the given foreign language phrase.

Inter vivos

Solution:
QUESTION: 36

Choose the correct meaning of the given foreign language phrase.

Ex officio

Solution:
QUESTION: 37

Choose the explanation that best reflects the spirit of the idiom/proverb/phrase given in the question.

A man of straw

Solution:
QUESTION: 38

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

According to the passage, the current state of affairs of higher education in India is

Solution: The passage describes the sorry state of affairs concerning higher education in India and the need for improvement in this field. Hence, option (3) is the correct answer.
QUESTION: 39

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

What is the antonym of the expression ‘cutting edge’?

Solution: 'Cutting Edge' means highly advanced; innovative or pioneering. So, 'conventional' is its apt antonym. Hence, option 1 is the correct answer.
QUESTION: 40

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

According to the passage, which of the following is/are correct?

Solution: Options (1), (2) and (3) are all correct because the passage states that "primary education is absolutely essential because it is the base", "universities are the life-blood of higher education" and "transformation of economy and society in the 21st century would depend, in significant part, on the quality of education ...particularly in the sphere of higher education". Hence, option (4) is the correct answer.
QUESTION: 41

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

According to the passage, which of the following is not a challenge that confronts higher education in India?

Solution: Option (4) is false because it is not mentioned anywhere in the passage. Hence, it is the correct answer. All other options are true because the passage states the need of existence of excellent institutes, massive expansion of opportunities and substantial improvement in the quality of higher education.
QUESTION: 42

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

The style of the passage can be best described as

Solution: The passage analyzes and criticizes the existence of insufficient number of universities to provide higher education in India and also states that the quality of education provided in most of them is not up to the mark. Hence, option (2) is the correct answer. Option (1) is incorrect because the theme/content of the passage is academic but the manner/style in which the passage is written cannot be called academic.
QUESTION: 43

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

What is the principal focus of the passage?

Solution: The passage talks about the role higher education plays in the development of the India, the quiet crisis in higher education in India and the challenges that impede the process of improvement and the spread of higher education in the country. Hence, option (3) is the correct answer.
QUESTION: 44

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

According to the passage, which of the following is incorrect?

Solution: Option (1) is incorrect because the first paragraph of the passage describes IITs and IIMs as "islands of excellence". Therefore, option (1) is the correct answer.

Option (2) is true as evidenced from the following sentence of the second paragraph, "The proportion of our population,..that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one half the average of Asia."

Option (3) is true as the passage talks about the importance of primary and higher education being essential for the growth of a country.

QUESTION: 45

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

Should the entire university system in India be modeled on premier institutes, such as IITs and IIMs, providing professional education?

Solution: Refer to the following sentence from the first paragraph

"Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large."

From this, we can infer that the passage states that not all universities should be modeled on these premier institutes. Hence, option (3) is the correct answer.

QUESTION: 46

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

What is the meaning of the word ‘discernible’?

Solution: 'Discernible' means visible or noticeable. Hence, option 2 is the correct answer.
QUESTION: 47

Read the given passage and answer the question on the basis of what is stated or implied in the passage. Kindly note that more than one of the choices may conceivably be the answer of the question. However, you are to choose the most appropriate answer, i.e. the response that most accurately and completely answers the question.

The spread of education in society is at the foundation of success in countries that are latecomers to development. In the quest for development, primary education is absolutely essential because it creates the base. But higher education is just as important, for it provides the cutting edge. And universities are the life–blood of higher education. Islands of excellence in professional education, such as Indian Institutes of Technology (IITs) and Indian Institutes of Management (IIMs), are valuable complements but cannot be substitutes for universities which provide educational opportunities for people at large.

There can be no doubt that higher education has made a significant contribution to economic development, social progress and political democracy in independent India. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It is a source of dynamism for the economy. It has created social opportunities for people. It has fostered the vibrant democracy in our polity. It has provided a beginning for the creation of knowledge society. But it would be a mistake to focus on its strengths alone. It has weaknesses that are a cause for serious concern.

There is, in fact, a quiet crisis in higher education in India that runs deep. It is not yet discernible simply because there are pockets of excellence, an enormous reservoir of talented young people and an intense competition in the admissions process. And, in some important spheres, we continue to reap the benefits of what was sown in higher education 50 years ago by the founding fathers of the Republic. The reality is that we have miles to go. The proportion of our population, in the age group 18 – 24, that enters the world of higher education is around 7 per cent, which is only one – half the average for Asia. The opportunities for higher education, in terms of the number of places in universities, are simply not enough in relation to our needs. What is more, the quality of higher education in most of our universities requires substantial improvement.

It is clear that the system of higher education in India faces serious Challenges. It needs a systematic overhaul, so that we can educate much larger numbers without diluting academic standards. This is imperative because the transformation of economy and society in the 21* century would depend, in significant part, on the spread and the quality of education among our people, particularly in the sphere of higher education. It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society.

The challenges that confront higher education in India are clear. It needs a massive expansion of opportunities for higher education, to 1500 universities nationwide, that would enable India to attain a gross enrolment ratio of at least 15 per cent by 2015. It is just as important to raise average quality of higher education in every sphere. At the same time, it is essential to create institutions that are exemplars of excellence at par with the best in the world. In the pursuit of these objectives, providing people with access to higher education in a socially inclusive manner is imperative. The realization of these objectives, combined with access, would not only develop the skills and capabilities we need for the economy but would also help transform India into a knowledge economy and society.

What kind of society can provide the foundation for knowledge society?

Solution: Refer to the following sentence from the fourth paragraph

"It is only an inclusive society that can provide the foundations for a knowledge society."

Hence, option (4) is the correct answer.

QUESTION: 48

Which of the following spellings is correct?

Solution:
QUESTION: 49

Choose the correct meaning of the given foreign language phrase.

Quid pro quo

Solution:
QUESTION: 50

Choose the explanation that best reflects the spirit of the idiom/proverb/phrase given in the question.

To make clean breast of

Solution:
QUESTION: 51

Consider the following statements:

1. Nari Shakti Award was initiated in the year 1999 and is the highest Civilian Honor for Women in India.

2. The award is only given to female individuals.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Nari Shakti Award, initiated in the year 1999, it is the highest Civilian Honour for Women in India. Hence statement 1 is correct.

    (i) The President of India confers the Nari Shakti Puraskar on the International Women's Day (8th March), annually.

  • The Nari Shakti Puraskar carries a cash award of Rs.2 Lakh and a certificate for individuals and institutions.

  • The Ministry of Women and Child Development announces these national level awards for individuals/ groups/ Non-governmental Organizations (NGOs)/ institutions etc. The awards are given:

    (i) For encouraging women to participate in decision making roles.

    (ii) Women’s skill development in traditional and non-traditional sectors.

    (iii) Facilitating basic amenities for rural women.

    (iv) Promoting women in non-traditional sectors like science and technology, sports, art, culture concretely.

    (v) For the significant work towards safety and security, health and wellness, education, life skills, respect and dignity of women etc.

  • Eligibility: As per the Guidelines, any individual of at least 25 years of age and institutions having worked in the relevant field for at least 5 years are eligible to apply. Hence statement 2 is not correct.

QUESTION: 52

With reference to the 5G, consider the following statements:

1. The 5G networks will operate in the mm-Wave spectrum.

2. Use of mm-Wave spectrum may result in Out-of-band emission.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • 5G is the 5th generation mobile network. It is a new global wireless standard after 1G, 2G, 3G, and 4G networks.

    (i) The 5G networks will operate in the mm Wave spectrum. Hence, statement 1 is correct.

  • The mm-Wave spectrum is a particular segment of the radio frequency spectrum that ranges between 24 GHz and 100 GHz.

    (i) This spectrum, as the name suggests, has a short wavelength, and is appropriate to deliver greater speeds and lower latencies. This in turn makes data transfer efficient and seamless as the currently available networks work optimally only on lower frequency bandwidths.

  • The mm- band had been the subject of controversy due to out-of-band emissions into the passive satellite band used for weather satellites at 23.6-24 GHz.

    (i) Out-of-band emission is emission on a frequency or frequencies immediately outside the necessary bandwidth which results from the modulation process.

    (ii) The level of out-of-band emission can not be reduced without affecting the corresponding transmission of information.

    (iii) Hence, statement 2 is correct.

QUESTION: 53

Consider the following statements:

1. The Galwan Valley is located between Ladakh in the west and Aksai Chin in the east.

2. The Ladakh Plateau lies to the north-east of the Karakoram Range.

3. Karakoram Range forms India's frontiers with Pakistan and China.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The Galwan Valley refers to the land that sits between steep mountains that buffet the Galwan River.

    (i) The river has its source in Aksai Chin, on China’s side of the Line of Actual Control (LAC), and it flows from the east to Ladakh, where it meets the Shyok river on India’s side of the LAC.

    (ii) The valley is strategically located between Ladakh in the west and Aksai Chin in the east, which is currently controlled by China as part of its Xinjiang Uyghur Autonomous Region. Hence, statement 1 is correct.

  • Karakoram Range is also known as Krishnagiri which is situated in the northernmost range of the Trans-Himalayan ranges. It forms India's frontiers with Afghanistan and China. Hence, statement 3 is not correct.

    (i) It extends eastwards from the Pamir for about 800 km. It is a range with lofty peaks (elevation 5,500 m and above).

    (ii) Some of the peaks are more than 8,000 metre above sea level. K2 (8,611 m)[Godwin Austen or Qogir] is the second highest peak in the world and the highest peak in the Indian Union.

  • The Ladakh Plateau lies to the north-east of the Karakoram Range. Hence, statement 2 is correct.

QUESTION: 54

With reference to Hunga Tonga volcano, consider the following statements:

1. It is part of Tonga–Kermadec Islands volcanic arc, a subduction zone extending from New Zealand north-northeast to Fiji.

2. It is formed at the divergent boundary where the Pacific Plate subducts under the Indo-Australian Plate.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • The Pacific country of Tonga experienced a large volcanic eruption followed by a tsunami that flooded parts of the capital, Nuku'alofa, which is lies just 65km north of the volcano.

  • The eruption of the Hunga Tonga-Hunga Haʻapai volcano sent shockwaves across the South Pacific.

  • Hunga Tonga–Hunga Haʻapai is a volcanic island in Tonga, located about 30 km south of the submarine volcano of Fonuafoʻou and 65 km north of Tongatapu, the country's main island.

  • The volcano is part of the highly active Tonga–Kermadec Islands volcanic arc, a subduction zone extending from New Zealand north-northeast to Fiji.

  • The island arc is formed at the convergent boundary where the Pacific Plate subducts under the Indo-Australian Plate.

  • Hence only statement 1 is correct.

QUESTION: 55

With reference to Virat Kohli, consider the following statements:

1. He holds the record for scoring most Test centuries (20) as India captain.

2. He holds the record for most Test wins by an Indian captain.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Virat Kohli has stepped down as the Test captain of the Indian Men's cricket team. The decision comes after the series defeat against South Africa.

  • Kohli replaced MS Dhoni as the captain of Indian team in 2015 and became the most successful Test captain with 40 wins in 68 matches.

  • Virat Kohli is the most successful full-time Indian captain in Tests both in terms of number of matches won and in terms of win percentage.

  • Kohli holds the record for most Test appearances as India Test captain (68) and he also holds the record for most Test wins by an Indian captain (40). Only Graeme Smith, Ricky Ponting, and Steve Waugh have won more matches than Kohli as captain in Test cricket.

  • Under his dynamic captaincy India became a formidable force and dominated every team at home. He became the first-ever Asian captain to win a Test series in Australia.

  • Under him, the team reclaimed the top spot in the ICC test rankings, and also qualified for the final of the first ever ICC World Test Championship.

  • Kohli also holds the record for scoring most Test centuries (20) as India captain.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 56

With reference to Start-up India Scheme features, consider the following statements:

1. It facilitates bank loans between 1 lakh to 10 crores to at least one scheduled caste and scheduled tribe.

2. The loan is repayable in 3 years with a maximum moratorium period of 18 months.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
  • Prime Minister Narendra Modi said that 16th January will be celebrated as National Start-Ups Day.

  • PM Modi also put a spotlight on the importance of startups in India, and said that when we complete 100 years of Independence, startups will play a major role in shaping the future. He called them the backbone of new India.

  • He said that this was a great "techade" for India, where innovation, entrepreneurship and a healthy startup ecosystem will help liberate innovation from government processes and bureaucratic silos.

  • The Mahotsav which is scheduled from January 10-16, marks the 6th anniversary of India's start-up initiative. The event showcases start-up's across various sectors including Health, Agriculture, Space, Industry 4.0, Science and more.

  • "More than 150 startups have been divided into six working groups based on themes including Growing from Roots; Nudging the DNA; From Local to Global; Technology of Future; Building Champions in Manufacturing; and Sustainable Development," read the Prime Minister Office (PMO) statement.

  • Start-up India scheme facilitates bank loans between 1 lakh to 10 crores to at least one scheduled caste and scheduled tribe.

  • The loan is repayable in 7 years with a maximum moratorium period of 18 months.

  • Hence both statements are incorrect.

QUESTION: 57

Which of the following are considered as the implications of overuse of Chemical fertilizers?

1. Increase of land and ocean surface temperatures.

2. Soil Acidification

3. Mineral Depletion

Select the correct answer using the codes given below.

Solution:
  • Union Home Minister Amit Shah has said that the use of chemical fertilizers will increase the cancer cases by 50 percent, in next 15 years.

  • In a virtual interaction with farmers of Gujarat, he appealed farmers to adopt natural farming. Mr. Shah said, excess use of chemical fertilizers will lead to increased cancer cases.

  • He also set a target to encourage 50 per cent of the farmers in his Gandhinagar Lok Sabha constituency to give up chemical fertilizers and take up natural farming.

  • He said due to excess use of chemical fertilizers, the soil is slowly turning into barren. He said, the poison has started reaching underground sources of water due to excess use of chemicals.

  • The natural farming with the use of dung and urine of Indian cow breeds is the only way to restore the productivity of the soil, Mr Shah added.

Implications of overuse of Chemical fertilizers

  • Increase of land and ocean surface temperatures: Excess nitrogen used in crop fertilization can contribute to the release of greenhouse gasses such as carbon dioxide and nitrous oxide into the atmosphere. This effect is caused by using a greater amount of chemical fertilizer than the plants can readily absorb. According to the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Climate Monitoring and Diagnostics Lab, excess greenhouse gasses trapped in the atmosphere may be contributing to the increase of land and ocean surface temperatures.

  • Soil Acidification: The overuse of chemical fertilizers can lead to soil acidification because of a decrease in organic matter in the soil. Nitrogen applied to fields in large amounts over time damages topsoil, resulting in reduced crop yields. Sandy soils are much more prone to soil acidification than are clay soils. Clay soils have an ability to buffer the effects of excess chemical fertilization.

  • Mineral Depletion: There is an increasing concern that continuous use of chemical fertilizers on soil depletes the soil of essential nutrients. As a result, the food produced in these soils have less vitamin and mineral content. According to data produced by the U.S. Department of Agriculture Nutrient Data Laboratory, foods grown in soils that were chemically fertilized were found to have less magnesium, potassium and calcium content

Hence, option (d) is the correct answer.

QUESTION: 58

With reference to the World Trade Organization (WTO), consider the following statements:

1. The WTO’s dispute settlement panel had ruled that India, by subsidizing sugar producers, was breaking rules framed under the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) which govern international trade.

2. The WTO Appellate Body’s decision will be considered final on the dispute.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: India filed an appeal with the Appellate Body of the World Trade Organization (WTO) disputing a verdict by the WTO’s dispute settlement panel last month on sugar subsidies.
  • The WTO’s dispute settlement panel had ruled that India, by subsidizing sugar producers, was breaking rules framed under the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) which govern international trade.

  • In 2019, Australia, Brazil, and Guatemala complained against India at the WTO arguing that subsidies offered by the Indian government to sugar producers were against the rules governing international trade.

  • They argued that these subsidies, which include both domestic subsidies as well as export subsidies, exceed the limits imposed by WTO trade rules.

  • According to WTO rules, subsidies cannot exceed 10% of the total value of sugar production. These countries believe that subsidies offered by India have led to increased production of sugar and caused the price of sugar to drop significantly in the global market.

  • After two years, the WTO ruled in December that India’s sugar policy was favouring domestic producers through subsidies to the detriment of foreign producers.

  • The panel recommended that India withdraw its alleged prohibited subsidies under the Production Assistance, the Buffer Stock, and the Marketing and Transportation Schemes within 120 days from the adoption of this report.

  • India has stated that the WTO’s dispute panel ruling has made certain “erroneous” findings about domestic schemes to support sugarcane producers and exports and the findings of the panel are completely “unacceptable” to it.

  • India is the second-largest sugar producer in the world after Brazil and it is estimated that more than 5 crore people depend on the cultivation of sugarcane alone for their livelihood.

  • The WTO Appellate Body’s decision will be considered final on the dispute.

  • In case India refuses to comply with the decision, it might have to face retaliatory action from other countries.

  • This could be in the form of additional tariffs on Indian exports and other stringent measures.

  • Incidentally, the appellate body of the WTO is not functioning because of differences among member countries to appoint members, and disputes are already pending with it. The U.S. had blocked the appointment of members.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 59

With reference to the China and Iran agreement, consider the following statements:

1. It aims to wide-ranging partnerships set to span areas including energy, security, infrastructure and communications.

2. China is Iran’s leading trade partner and was one of the biggest buyers of the country’s oil before then-U.S. president Donald Trump reimposed sweeping unilateral sanctions in 2018.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: China would begin implementing a strategic agreement with Iran, strengthening economic and political cooperation between the two countries as Beijing blasted Washington’s sanctions on Tehran.
  • China and Iran signed the agreement last year after years of talks, with the wide-ranging partnership set to span areas including energy, security, infrastructure and communications.

  • Chinese Foreign Minister Wang Yi and Iranian counterpart Hossein Amir-Abdollahian announced the start of the partnership’s implementation at a meeting in east China’s Wuxi.

  • Few details of the secretive deal have been published, but the New York Times reported in 2020 that it would secure a regular supply of oil for China.

  • China is Iran’s leading trade partner and was one of the biggest buyers of the country’s oil before then-U.S. president Donald Trump reimposed sweeping unilateral sanctions in 2018.

  • China has officially stopped importing oil from Iran, but analysts say Iranian crude is continuing to enter the country disguised as imports from other countries.

  • Beijing has long sought to boost ties with Tehran, with Chinese president Xi Jinping describing Iran as “China’s major partner in the Middle East” on a rare visit to the country in 2016.

Vienna talks

  • Mr. Wang and Mr. Amir-Abdollahian’s meeting comes as talks continue in Vienna over a potential deal to halt Tehran’s development of nuclear weapons.

  • A 2015 deal — agreed by Iran, the U.S., China, Russia, Britain, France and Germany — offered Tehran sanctions relief in exchange for curbs on its nuclear programme.

  • But the U.S. withdrew from the agreement in 2018, reimposing biting sanctions and prompting Tehran to begin rolling back on its commitments.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 60

With reference to the Desh ke Mentor’ programme, consider the following statements:

1. The programme was launched in October 2021 and is aimed at connecting students in classes IX to XII with voluntary mentors.

2. The mentorship entails regular phone calls for a minimum of two months, which can optionally be carried on for another four months.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: A controversy recently broke out after the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) recommended that the Delhi government suspend its flagship ‘Desh ke Mentor’ programme till “the time when all the loopholes pertaining to the safety of the children are overhauled”.
  • The programme was launched in October 2021 and is aimed at connecting students in classes IX to XII with voluntary mentors.

  • People between the ages of 18 and 35 can sign up to be mentors through an app created by a team at the Delhi Technological University and will be connected with students based on mutual interests.

  • The mentorship entails regular phone calls for a minimum of two months, which can optionally be carried on for another four months.

  • The idea is for the young mentors to guide students through higher education and career options, preparation for higher education entrance exams, and dealing with the pressure of it all.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 61

With reference to the world hearing day, consider the following statements:

1. World Hearing Day is held on 3 March each year to raise awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.

2. Theme for 2021: Hearing Care for ALL! Screen, Rehabilitate, Communicate.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: WHO is celebrating the world hearing day.
  • World Hearing Day is held on 3 March each year to raise awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.

  • Theme for 2021: Hearing Care for ALL! Screen, Rehabilitate, Communicate.

  • World Hearing Day 2021 will mark the launch of the first-ever World Report on Hearing (WRH).

  • The Report has been developed in response to the World Health Assembly resolution (WHA70.13), adopted in 2017 as a means of providing guidance for Member States to integrate ear and hearing care into their national health plans.

  • The report proposes a set of key H.E.A.R.I.N.G. interventions that must be delivered through a strengthened health system to realize the vision of ‘Integrated people-centered ear and hearing care’ (IPC-EHC).

  • According to a 2018 WHO report, 2% of India's population, mainly children, suffer from the condition of Otitis Media.

  • The disabling hearing loss affected 2.9% of the population and was noted to affect communication, education and work.

  • The prevalence of total hearing loss, unilateral & bilateral was found to be as high as 9.93%.

  • The National Programme for Prevention and Control of Deafness will target over 6% of India’s population with Disabling Hearing Loss. The program was launched in 2006.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 62

With reference to the Negev Light Machine Guns (LMG), consider the following statements:

1. It was developed by Russia.

2. The contracted Negev 7.62X51 mm LMG is a combat proven weapon and currently used by several countries around the globe.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: The Army will begin inducting the first lot of 6,000 new Light Machine Guns (LMG) from Israel, with frontline troops on the borders set to receive them later this month.
  • These are part of the 16,497 Negev LMGs contracted from Israeli Weapons Industry (IWI) in March 2020 under fast track procurement to meet the immediate requirement. The remaining guns in the order will be delivered by March 2022.

  • The contracted Negev 7.62 X 51 mm LMG is a combat proven weapon and currently used by several countries around the globe.

  • This LMG will greatly enhance the lethality and range of a soldier vis-a-vis the presently used weapon.

Hence only statement 2 is correct.

QUESTION: 63

With reference to the Himalayan serow, consider the following statements:

1. It is listed as Near threatened on the IUCN Red list.

2. It is listed in CITES Appendix II.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: Himalayan serow was spotted in the Manas Tiger Reserve in Assam. It was spotted close to the border with Bhutan in Manas’s Bansbari-Mathanguri forest.
  • The Himalayan serow is a subspecies of the mainland serow native to the Himalayas.

  • An appearance of a goat with long, donkey-like ears, and a habit of standing with forelegs as straddle, make the Serow an ungainly goat antelope. Its coarse coat(longer hair length than the Goral) varies from black to red.

  • IUCN status: Near threatened.

  • It is listed in CITES Appendix I.

  • In February 2021, birders had sighted the colorful Mandarin duck in the Maguri-Motapung wetland near eastern Assam’s Dibru-Saikhowa National Park. This duck was last spotted in Assam 118 years ago.

Hence only statement 1 is correct.

QUESTION: 64

With reference to the spectrum auctions, consider the following statements:

1. The spectrum will be assigned to bidders for a period of 20 years.

2. No bids were received for the premium 700 MHz and 2500 MHz bands.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: The telecom spectrum auctions concluded after bidding for a day and a half, with the Center garnering ₹77,814.8 crore in revenues.
  • The amount exceeded the expectations of the government as well as analysts, as telcos focused on renewing expiring spectrum and consolidating holdings in select bands.

  • The Mukesh Ambani-led Reliance Jio was the biggest bidder, acquiring 488.35 MHz of spectrum for ₹57,122.65 crore, followed by Bharti Airtel, which bid for 355.45 MHz of spectrum for ₹18,698.75 crore. Vodafone Idea bid for only 11.8 MHz of airwaves for ₹1,993.4 crore.

  • The spectrum will be assigned to bidders for a period of 20 years.

  • In the auction — the first in nearly five years and among the shortest, with participation from only three players — a total of 2308.80 MHz of spectrum across seven bands and worth about ₹3.92 lakh crore was put up for sale.

  • Bids were received for 855.60 MHz, or 37%, of the spectrum. No bids were received for the premium 700 MHz and 2500 MHz bands. The 700 MHz band remained unsold during the 2016 auctions as well due to the high prices.

  • Reliance Jio acquired spectrum in all 22 telecom circles, across 800 MHz, 1800 MHz and 2300 MHz bands, and its owned spectrum footprint had increased by 55% to 1,717 MHz.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 65

With reference to the new regulations by SEBI, consider the following statements:

1. Under this, the managing director (MD) or chief executive officer (CEO) of market infrastructure institutions (MIIs) will be obligated to frame a code of conduct and put in place an institutional mechanism.

2. Market infrastructure institutions (MIIs) will have to formulate a code of conduct to regulate, monitor and report trading by their designated persons and immediate relatives of designated persons towards achieving compliance with the prohibition of insider trading regulations.

Which of the statements given above is/are correct?

Solution: SEBI asked stock exchanges, clearing corporations and depositories to put in place a code of conduct and institutional mechanism to prevent fraud or market abuse by them and their designated persons.
  • Under this, the managing director (MD) or chief executive officer (CEO) of market infrastructure institutions (MIIs) will be obligated to frame a code of conduct and put in place an institutional mechanism.

  • Further, the board of directors needs to ensure compliance by the MD/CEO in this regard.

  • MIIs will have to formulate a code of conduct to regulate, monitor and report trading by their designated persons and immediate relatives of designated persons towards achieving compliance with the prohibition of insider trading regulations.

  • Hence both statements are correct.

QUESTION: 66

Masor Tenga is a curry typical of which state?

Solution: Masor Tenga is a mouth-watering sour fish curry made from freshwater river fish and tomatoes, kaji nemu (elongated lemon) or thekera (dried mangosteen) in Assam. It is delicately spiced with exotic tastes and flavors.
QUESTION: 67

Which of the following period is referred to as the Reign of Terror?

Solution: Reign of Terror (1793–1794) Phase of the French Revolution began with the overthrow of the Girondins and the ascendancy of the Jacobins under Robespierre.
QUESTION: 68

Right to Constitutional Remedies comes under which of the following articles?

Solution: Article 32 of the Indian Constitution enshrines this provision whereby individuals may seek redressal for the violation of their fundamental rights.
QUESTION: 69

The Indian constitution consisted of how many articles at the time of its commencement?

Solution: World's lengthiest written constitution had 395 articles in 22 parts and 8 schedules at the time of commencement.
QUESTION: 70

Who coined the name 'United Nations'?

Solution: The name "United Nations", coined by United States President Franklin D. Roosevelt was first used in the Declaration by the United Nations of 1 January 1942, during the Second World War, when representatives of 26 nations pledged their Governments to continue fighting together against the Axis Powers.
QUESTION: 71

What refers to two or more forms of the same element that contain equal numbers of protons but different numbers of neutrons in their nuclei?

Solution: Isotopes are each of two or more forms of the same element that contain equal numbers of protons but different numbers of neutrons in their nuclei, and hence differ in relative atomic mass but not in chemical properties.
QUESTION: 72

Which constitutional amendment reduced the age of voting from 21 to 18?

Solution: The Sixty-first Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1988, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.
QUESTION: 73

Netaji Subhash Chandra Bose International Airport is in which city?

Solution: Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area.
QUESTION: 74

In which year the Jallianwala Bagh Massacre took place?

Solution: Popularly known as the Amritsar Massacre, this incident took place on April 13, 1919, at Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab. It marks one of the major heinous political crimes committed by the Britishers during the twentieth century.
QUESTION: 75

In which of the following years did The American Revolutionary War end?

Solution: The Revolutionary War (1775-83), also known as the American Revolution, arose from growing tensions between residents of Great Britain's 13 North American colonies and the colonial government, which represented the British crown.
QUESTION: 76

Arya Samaj was founded by which of the following?

Solution: Arya Samaj is an Indian Hindu reform movement that promotes values and practices based on the belief in the infallible authority of the Vedas. The samaj was founded by Dayananda Saraswati in1875.
QUESTION: 77

What are filaments in modern incandescent bulbs made from?

Solution: Incandescent light bulbs consist of an air-tight glass enclosure (the envelope, or bulb) with a filament of tungsten wire inside the bulb, through which an electric current is passed. Contact wires and a base with two (or more) conductors provide electrical connections to the filament.
QUESTION: 78

INC was formed in 1884 by which of the following?

Solution: INC was formed in 1884 by AO Hume.
QUESTION: 79

When was the United Nations founded?

Solution: The United Nations is an international organization founded in 1945.
QUESTION: 80

Which article provides Uniform civil codes for the citizens?

Solution: Under Article 44, the state shall endeavor to enact a. Uniform Civil Code (hereinafter referred to as the UCC) for citizens throughout the country.
QUESTION: 81

Diana is three times older than Jackson; Edward is half the age of Stephen. Jackson is older than Edward.

Which of the following can be inferred?

Solution: From the given information,

D = 3J ----------------- (i)

2E = S -----------------(ii)

J > E -------------------(iii)

Where, D = Diana, E = Edward, S = Stephen, and J = Jackson.

Since, D = 3J

Therefore, D > J > 2E (Therefore, J > E)

But, 2E = S

Therefore, D > S

So, according to this, Diana is older than Stephen.

QUESTION: 82

Directions: Study the pattern of letters/numbers carefully to complete the given sequence.

0, 6, 24, 60, 120, 210, ?

Solution: Here the pattern follows is consecutive multiplication of three numbers from 0 as shown below.

Term 1 = (0)(1)(2) = 0

Term 2 = (1)(2)(3) = 6

Term 3 = (2)(3)(4) = 24

Term 4 = (3)(4)(5) = 60

Term 5 = (4)(5)(6) = 120

Term 6 = (5)(6)(7) = 210

Term 7 = (6)(7)(8) = 336

Correct Answer: 336

QUESTION: 83

Directions: Two words having a certain relation are paired. Select the correct option to substitute the question mark to make a similar relational pair with the word given after double colon (::).

Eye : Wink :: Heart : ?

Solution: Eye : Wink :: Heart : ?

Second denotes activity of first.

Eye: wink .Similarly , Heart :throbes.

QUESTION: 84

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Five friends: Satish, Rajesh, Rehman, Rakesh and Vineet present one paper each to their class on Physics, Zoology, Botany, English or Geology; one day a week, Monday through Friday.

(i) Vineet does not present English and does not give his presentation on Tuesday.

(ii) Rajesh makes the Geology presentation, but not on Monday or Friday.

(iii) The Physics presentation is made on Thursday.

(iv) Rehman makes his presentation, which is not in English, on Wednesday.

(v) The Botany presentation is on Friday and not by Rakesh.

(vi) Satish makes his presentation on Monday.

Which presentation does Vineet do?

Solution:

So, Vineet gives a Botany presentation.

QUESTION: 85

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Five friends: Satish, Rajesh, Rehman, Rakesh and Vineet present one paper each to their class on Physics, Zoology, Botany, English or Geology; one day a week, Monday through Friday.

(i) Vineet does not present English and does not give his presentation on Tuesday.

(ii) Rajesh makes the Geology presentation, but not on Monday or Friday.

(iii) The Physics presentation is made on Thursday.

(iv) Rehman makes his presentation, which is not in English, on Wednesday.

(v) The Botany presentation is on Friday and not by Rakesh.

(vi) Satish makes his presentation on Monday.

On which day is the English presentation made?

Solution:

As can be seen from the table, the English presentation is on Monday.

QUESTION: 86

Directions: Read the following information carefully and answer the question given below.

Five friends: Satish, Rajesh, Rehman, Rakesh and Vineet present one paper each to their class on Physics, Zoology, Botany, English or Geology; one day a week, Monday through Friday.

(i) Vineet does not present English and does not give his presentation on Tuesday.

(ii) Rajesh makes the Geology presentation, but not on Monday or Friday.

(iii) The Physics presentation is made on Thursday.

(iv) Rehman makes his presentation, which is not in English, on Wednesday.

(v) The Botany presentation is on Friday and not by Rakesh.

(vi) Satish makes his presentation on Monday.

Rakesh makes his presentation on

Solution: Following table can be drawn from the given data.

QUESTION: 87

Directions: Study the pattern of letters/numbers carefully to complete the given sequence.

0, 3, 8, 15, ?

Solution: The sequence follows the pattern of adding odd numbers from 3 each time to the answer.

Such as 0 + 3 = 3

3 + 5 = 8

8 + 7 =15

15 + 9 =24

Correct Answer: 24

QUESTION: 88

Directions: Two words having a certain relation are paired. Select the correct option to substitute the question mark to make a similar relational pair with the word given after double colon (::).

Prima facie : On the first view :: In pari delicto : ?

Solution: Prima facie is a Latin expression meaning on its first encounter or at first sight.

In pari delicto is a Latin term meaning "in equal fault". It's a legal doctrine that bars a plaintiff who has participated in wrongdoing from recovering damages for loss resulting from the wrongdoing.

QUESTION: 89

Diana is three times older than Jackson; Edward is half the age of Stephen. Jackson is older than Edward.

Which of the following data will be sufficient to estimate Diana's age?

Solution: Let, S = Stephen, E = Edward, J= Jackson and D = Diana.

Let the age of Jackson and Stephen be (10 + x) years.

Now, 2E = S

So, 2 × 10 = 10 + x

x = 10 years.

Therefore, Jackson's age = 10 + x = 20 years.

Hence, Diana's age = 3 × 20 = 60 years.

Thus both statements are needed.

QUESTION: 90

Roshan, Vaibhav, Vinay and Sumit are playing cards. Roshan and Vaibhav are partners. Sumit faces North. If Roshan faces West, then who faces South?

Solution:

Since, Roshan faces west and Roshan and Vaibhav are partners. Thus Vaibhav faces East. Since Sumit faces North, the remaining person is Vinay which must face South.

QUESTION: 91

G, H, I, J, K, L, M and N are sitting around a round table in the same order for group discussion at equal distances. Their positions are clockwise. If M sits in the north, then what will be the position of J?

Solution:

Hence, Option D, is correct.

QUESTION: 92

Pointing to a lady on the stage, Bhumika said, "She is the sister of the son of the wife of my husband." How is the lady related to Bhumika?

Solution: She is pointing towards a female ,who is the sister of her son,who further is the son of her husband.

It clarifies that the lady is the daughter of bhumika.

QUESTION: 93

Directions: Two words having a certain relation are paired. Select the correct option to substitute the question mark to make a similar relational pair with the word given after double colon (::).

Delusion : Hallucination :: Chagrin : ?

Solution: Delusion and Hallucination are psychotic disorders.

Chagrin or Annoyance is distress at having failed or been humiliated.

QUESTION: 94

Pramod told Vinod, ”Yesterday, I defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Promod defeated his

Solution: Pramod's grandmother's daughter will be Pramod's mother and Pramod's mother's brother will be his Uncle.
QUESTION: 95

Two buses start from the opposite points of a 150 km long main road. The first bus runs for 25 km, takes a right turn and then runs for 15 km. It turns left and runs for another 25 km, and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus has run only 35 km along the mainroad. What would be the distance between the two buses at this point?

Solution:

Required distance =DF

= 150 - (25 + 25 + 35)

= 150 - 85

= 65 km

QUESTION: 96

One morning after sunrise, Suraj was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. Which of the following directions was Suraj facing?

Solution:

QUESTION: 97

Directions: Study the pattern of letters/numbers carefully to complete the given sequence.

8, 16, 28, 44, ?

Solution: Here the series follows 4 times table from 2.

8 + 4(2) = 16

16 + 4(3) = 28

28 + 4(4) =44

44 + 4(5) = 64

QUESTION: 98

Directions: Two words having a certain relation are paired. Select the correct option to substitute the question mark to make a similar relational pair with the word given after double colon (::).

Bow : Arrow :: Pistol : ?

Solution: Arrow is shot with Bow and Bullet is shot with Pistol.
QUESTION: 99

Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister, but that man's father is my father's son". Whose photograph is that?

Solution: As the person who is telling has no brother or sister, so his father son is himself.

Therefore, the man in the photograph is his son, so that is his Son's photograph.

QUESTION: 100

Directions: Study the pattern of letters/numbers carefully to complete the given sequence.

POQ, SRT, VUW, ?

Solution: Here the pattern followed in alphabetical order Decreasing by 1, adding by 2 and the adding by 2 again as shown below.

QUESTION: 101

Pinky, who is Victor's daughter, says to Lucy, "Your mother Rosy is the younger sister of my father, who is the third child of Joseph." How is Joseph related to Lucy?

Solution:

Joseph is grandfather to Lucy.

QUESTION: 102

Directions: Read the information given below to answer the question that follows.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has a separate profession and also each one likes different colors. There are two couples in the family.

(ii) Charan is a CA and his wife is neither a doctor nor likes green color.

(iii) The engineer likes red color and his wife is a teacher.

(iv) Vanita is the mother in law of Namita and she likes orange colour.

(v) Mohan is the grandfather of Raman, who likes black colour.

(vi) Sarita is the granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita’s mother likes white colour.

How many ladies are there in the family?

Solution:

So, there are 3 ladies in the family- Namita, Sarita and Vanita.

QUESTION: 103

Directions: Read the information given below to answer the question that follows.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has a separate profession and also each one likes different colours. There are two couples in the family.

(ii) Charan is a CA and his wife is neither a doctor nor likes green colour.

(iii) The engineer likes red colour and his wife is a teacher.

(iv) Vanita is the mother in law of Namita and she likes orange colour.

(v) Mohan is the grandfather of Raman, who likes black colour.

(vi) Sarita is the granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita’s mother likes white colour.

Which of the following is the correct pair of the two couples?

Solution:

So, correct answer is 'Vanita – Mohan and Charan – Namita'.

QUESTION: 104

Directions: Read the information given below to answer the question that follows.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has a separate profession and also each one likes different colours. There are two couples in the family.

(ii) Charan is a CA and his wife is neither a doctor nor likes green colour.

(iii) The engineer likes red colour and his wife is a teacher.

(iv) Vanita is the mother in law of Namita and she likes orange colour.

(v) Mohan is the grandfather of Raman, who likes black colour.

(vi) Sarita is the granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita’s mother likes white colour.

Which of the following is an engineer?

Solution: Vanita is mother-in-law of Namitha And grandmother of Sarita. Mohan is grandfather of Raman. So, Sarita and Raman represent the third generation.

Vanita and Mohan form a couple and represent the first generation.

Clearly, Charan and Namita form the other couple and represent the second generation.

Charan is a CA. Since the engineer is married, Mohan is an engineer and likes red colour.

Vanita is a teacher and likes orange colour.

Sarita likes blue colour.

Raman is a Principal and likes black colour.

Namita, Sarita's mother, likes white colour.

Clearly, Charan likes green colour.

QUESTION: 105

Directions: Read the information given below to answer the question that follows.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has a separate profession and also each one likes different colours. There are two couples in the family.

(ii) Charan is a CA and his wife is neither a doctor nor likes green colour.

(iii) The engineer likes red colour and his wife is a teacher.

(iv) Vanita is the mother in law of Namita and she likes orange colour.

(v) Mohan is the grandfather of Raman, who likes black colour.

(vi) Sarita is the granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita’s mother likes white colour.

Which colour does the CA like?

Solution:

So, we can see that White, Blue and Black are chosen by other people. So CA doesnt like any of those colors.

QUESTION: 106

Directions: Read the information given below to answer the question that follows.

(i) In a family of six persons, there are people from three generations. Each person has a separate profession and also each one likes different colours. There are two couples in the family.

(ii) Charan is a CA and his wife is neither a doctor nor likes green colour.

(iii) The engineer likes red colour and his wife is a teacher.

(iv) Vanita is the mother in law of Namita and she likes orange colour.

(v) Mohan is the grandfather of Raman, who likes black colour.

(vi) Sarita is the granddaughter of Vanita and she likes blue colour. Sarita’s mother likes white colour.

What is the profession of Namita?

Solution:

So, Namita's profession cannot be determined.

QUESTION: 107

Directions: Study the pattern of letters/numbers carefully to complete the given sequence.

A1, C3, F6, J10, O15, ?

Solution: The alphabetical order is as follows

a =1 ,b = 2, c = 3, d = 4 , e = 5 , f = 6, g = 7, h = 8, i = 9, j = 10, k = 11, l = 12, m = 13, n = 14, o = 15, p = 16, q = 17, r = 18, s = 19, t = 20, u = 21, v= 22, w = 23, x = 24 , y = 25, z = 26.

So here series A1, C3, F6, J10, O15, ? is following as pattern adding

1 + 2 = 3

3 + 3 = 6

6 + 4 =10

10 + 5 = 15

15 + 6 = 21

Correct Answer: U21

QUESTION: 108

Rajan introduced Abhay as the son of the only brother of his father's wife. How is Abhay related to Ranjan?

Solution: Father's wife = Mother;

Mother's brother = Uncle.

Uncle's son = Cousin.

Therefore, Abhay is Ranjan's Cousin.

QUESTION: 109

Five boys are standing in a row facing East. Pawan is to the left of Tavan, Vipin and Chavan. Tavan, Vipin and Chavan are to the left of Nakul. Chavan is between Tavan and Vipin. If Vipin is fourth from the left, then how far is Tavan from the right?

Solution:

So, Tavan is fourth from the right.

QUESTION: 110

Directions: Two words having a certain relation are paired. Select the correct option to substitute the question mark to make a similar relational pair with the word given after double colon (::).

Ocean : Water :: Glacier : ?

Solution:
QUESTION: 111

Directions: Study the given information and answer the following question.

In an exhibition, there is a train with 24 bogies numbered 1 to 24. Each bogie has 2 seats only. It moves all over the exhibition in a circular path and reaches to the same point. It stops at 5 places before coming to the starting point, i.e. it stops at the same place 6th time.

The following information is given about stops:

(i) The stops were considered as stop 1, stop 2, ……… and stop 6 (the starting point).

(ii) At nth stop, only the doors of bogies whose numbers are multiples of (6 – n) will be opened, i.e. at stop 1, the doors whose numbers are multiples of (6 – 1) = 5 will be opened.

(iii) At stop 6, all the doors will be opened.

(iv) Assume that all the bogies are full of passengers and the two persons in the same bogie should not get down together at the same stop, but if the door of any bogie is opened at any stop and if there is a person in that bogie, he has to get down at that stop.

In how many instances were doors opened at stop 5 but no person got down from the bogie ?

Solution:

In case of 10 instances, doors were opened at stop 5 but no person got down.

QUESTION: 112

Directions: Study the given information and answer the following question.

In an exhibition, there is a train with 24 bogies numbered 1 to 24. Each bogie has 2 seats only. It moves all over the exhibition in a circular path and reaches to the same point. It stops at 5 places before coming to the starting point, i.e. it stops at the same place 6th time.

The following information is given about stops:

(i) The stops were considered as stop 1, stop 2, ……… and stop 6 (the starting point).

(ii) At nth stop, only the doors of bogies whose numbers are multiples of (6 – n) will be opened, i.e. at stop 1, the doors whose numbers are multiples of (6 – 1) = 5 will be opened.

(iii) At stop 6, all the doors will be opened.

(iv) Assume that all the bogies are full of passengers and the two persons in the same bogie should not get down together at the same stop, but if the door of any bogie is opened at any stop and if there is a person in that bogie, he has to get down at that stop.

Suppose, there are two friends among the passengers. They want to sit in the same bogie and they want to get down at adjacent stops. None wants to go back to the starting point. Then how many chances do they have to select their bogie out of the available 24 bogies?

Solution:

The persons sitting in the same bogie can get down at adjacent stops in case of bogies 1, 2, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 22, 23 and 24, i.e 15 bogies.

QUESTION: 113

Directions: Study the given information and answer the following question.

In an exhibition, there is a train with 24 bogies numbered 1 to 24. Each bogie has 2 seats only. It moves all over the exhibition in a circular path and reaches to the same point. It stops at 5 places before coming to the starting point, i.e. it stops at the same place 6th time.

The following information is given about stops:

(i) The stops were considered as stop 1, stop 2, ……… and stop 6 (the starting point).

(ii) At nth stop, only the doors of bogies whose numbers are multiples of (6 – n) will be opened, i.e. at stop 1, the doors whose numbers are multiples of (6 – 1) = 5 will be opened.

(iii) At stop 6, all the doors will be opened.

(iv) Assume that all the bogies are full of passengers and the two persons in the same bogie should not get down together at the same stop, but if the door of any bogie is opened at any stop and if there is a person in that bogie, he has to get down at that stop.

How many person got down at stop 6?

Solution:

QUESTION: 114

Directions: Study the given information and answer the following question.

In an exhibition, there is a train with 24 bogies numbered 1 to 24. Each bogie has 2 seats only. It moves all over the exhibition in a circular path and reaches to the same point. It stops at 5 places before coming to the starting point, i.e. it stops at the same place 6th time.

The following information is given about stops:

(i) The stops were considered as stop 1, stop 2, ……… and stop 6 (the starting point).

(ii) At nth stop, only the doors of bogies whose numbers are multiples of (6 – n) will be opened, i.e. at stop 1, the doors whose numbers are multiples of (6 – 1) = 5 will be opened.

(iii) At stop 6, all the doors will be opened.

(iv) Assume that all the bogies are full of passengers and the two persons in the same bogie should not get down together at the same stop, but if the door of any bogie is opened at any stop and if there is a person in that bogie, he has to get down at that stop.

How many people got down at stop 4?

Solution:

QUESTION: 115

Directions: Study the given information and answer the following question.

In an exhibition, there is a train with 24 bogies numbered 1 to 24. Each bogie has 2 seats only. It moves all over the exhibition in a circular path and reaches to the same point. It stops at 5 places before coming to the starting point, i.e. it stops at the same place 6th time.

The following information is given about stops:

(i) The stops were considered as stop 1, stop 2, ……… and stop 6 (the starting point).

(ii) At nth stop, only the doors of bogies whose numbers are multiples of (6 – n) will be opened, i.e. at stop 1, the doors whose numbers are multiples of (6 – 1) = 5 will be opened.

(iii) At stop 6, all the doors will be opened.

(iv) Assume that all the bogies are full of passengers and the two persons in the same bogie should not get down together at the same stop, but if the door of any bogie is opened at any stop and if there is a person in that bogie, he has to get down at that stop.

For how many instances doors opened at stop 4 and a person got down from bogie ?

Solution:

In case of 9 instances doors were opened at stop 4 and people also got down.

QUESTION: 116

Which 'Round' of negotiations resulted into agreement to the establishment of WTO

Solution: The bulk of the WTO's current work comes from the 1986–94 negotiations called the Uruguay Round and earlier negotiations under the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT).
QUESTION: 117

Right to enforce which Articles of the Constitution cannot be suspended during an emergency?

Solution: Protection with respect to conviction for offenses is guaranteed in the right to life and personal liberty. According to Article 20, no one can be awarded punishment which is more than what the law of the land prescribes at that time. ... Article 21 declares that no citizen can be denied his life and liberty except by law.
QUESTION: 118

Intellectual Property Right is

Solution: Intellectual property rights are the rights given to persons over the creations of their minds. They usually give the creator an exclusive right over the use of his/her creation for a certain period of time.
QUESTION: 119

Section of Advocates Act, 1961 speaks about the Constitution of Legal Aid Committees.

Solution: 9A. Constitution of legal aid Committees.

(1) A Bar Council may constitute one or more legal aid committees each of which shall consist of such a number of members, not exceeding nine but not less than five, as may be prescribed.

(2) The qualifications, the method of selection and the term of office of the members of the legal aid committee shall be such as may be prescribed.

QUESTION: 120

Who said that in possession there is manifestation of individual will?

Solution: Many proponents of intellectual property law seek refuge in a personality theory of property associated with G.W.F. Hegel. ... It is not true, however, that Hegel thought that society is required to respect any specific type of property or any specific claim of ownership.
QUESTION: 121

A Sunni Muslim marries with Kitabiya girl, the marriage is

Solution: Under Muslim Sharia Law, the Muslim women can only marry Muslim men whereas a Sunni male can marry a Muslim female (Of any sect) or a Kitabia i.e. a woman who believes in a revealed religion possessing a Divine Book viz Islam, Christianity and Judaism and is valid under the Sunni Law but he cannot marry an idolatress or a fire-worshiper.
QUESTION: 122

Punishment for voluntary ,causing grievous hurt is provided in the IPC under

Solution: Punishment for voluntarily causing grievous hurt. Whoever, except in the case provided for by section 335, voluntarily causing grievous hurt, shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to seven years, and shall also be liable to fine.
QUESTION: 123

De facto recognition is in a sense, provisional and liable to withdraw if the absent requirement of recognition fails to materialize. - observed by

Solution: Oppenheim, Hegal and Anziloti are the chief exponents of this theory. According to this theory the only certificate to issue international citizenship to a new born state is the consent of the already existing states. In other words a new entity shall only be called a state when the existing state acknowledges its statehood. So, the independence of a new entity shall not amount to be called a state unless it has not been recognized by the existing states.
QUESTION: 124

Who first coined the term 'Legal theory' ?

Solution: The term 'legal theory' has been, for the first time, coined by W.Friedmann in 1945 in his work 'Legal Theory'.
QUESTION: 125

'Qui facit per alium facit per se' establishes the

Solution: Qui facit per alium facit per se is a Latin legal term that means, "He who acts through another does the act himself." It is a fundamental legal maxim of the law of agency. It is a maxim often stated in discussing the liability of the employer for the act of the employee in terms of vicarious liability."
QUESTION: 126

When force or violence is used by an unlawful assembly or any member thereof, every member of such assembly is guilty of the offense of

Solution: Whenever force or violence is used by an unlawful assembly or by any member thereof in prosecution of the common object of such assembly every member of such assembly is guilty of the offense of rioting. (Section 146 of the Indian Penal Code).
QUESTION: 127

The committee that led to the passing of the Criminal Law Amendment Act, 2013 was headed by

Solution: The committee that led to the passing of the Criminal Law Amendment Act, 2013 was headed by Justice J.S. Verma.
QUESTION: 128

Which one of the following statements is right ?

Solution: A Registered Trade Union can create a separate political fund for the promotion of civic and political interests of its members.
QUESTION: 129

Consumer Protection Act was brought into operation in the year

Solution: Consumer Protection Act, 1986. An Act to provide for better protection of the interests of consumers and for that purpose to make provision for the establishment of consumer councils and other authorities for the settlement of consumers' disputes and for matters connected therewith.
QUESTION: 130

Which of the following is no longer an important source of Muslim Law in India ?

Solution: Various sources of Islamic law are used by Islamic jurisprudence to elucidate the Sharia, the body of Islamic law. The primary sources, accepted universally by all Muslims, are the Qur'an and Sunnah. The Qur'an is the holy scripture of Islam, believed by Muslims to be the direct and unaltered word of Allah. The Sunnah consists of the religious actions and quotations of the Islamic Prophet Muhammad and narrated through his Companions and Shia Imams. However, some schools of jurisprudence use different methods to judge the source's level of authenticity.
QUESTION: 131

If a Husband compares his wife with his real sister, this form of divorce is called :

Solution: Zihar – In this form of talaq, the husband compares his wife with his mother, sister or any other female within a prohibited degree by making a declaration to this effect.
QUESTION: 132

The United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) adopted the Model Law on e-commerce in

Solution: The UNCITRAL Model Law on Electronic Commerce was adopted by the United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) in 1996 in furtherance of its mandate to promote the harmonization and unification of international trade law.
QUESTION: 133

The maxim "actus non facit reum nisi mens sit rea" means

Solution: Legal Meaning of "Actus non facit reum nisi mens sit rea." – Explained! Article shared by. This maxim is important for the determination of criminality of an act or omission. It means that act does not make a man guilty unless his intention is so.
QUESTION: 134

The Brundtland report is mainly concerned with

Solution: Brundtland Report. ... Of all the topics covered, however, the Brundtland Report is most often cited for its definition of sustainable development as “development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.”
QUESTION: 135

Sustainable development is based on

Solution: Sustainable development has been defined in many ways, but the most frequently quoted definition is from Our Common Future, also known as the Brundtland Report: "Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs."
QUESTION: 136

Section 41B is incorporated into the Criminal Procedure Code on the basis of which of the following decisions

Solution: DK Basu v. State of West Bengal along with Ashok K. Johri v. State of UP. In the present case, guidelines with regards to all types of arrest and detention were made by the Supreme Court of India. The need for these guidelines arose due to a writ petition filed seeking preventive measures against custodial death.
QUESTION: 137

Genocide is a crime against

Solution: The Nazi leaders who were prosecuted shortly after World War II for taking part in the Holocaust, and other mass murders, were charged under existing international laws, such as crimes against humanity, as the crime of "genocide' was not formally defined until the 1948 Convention on the Prevention and Punishment.
QUESTION: 138

Volksgeist is associated with

Solution: Hence, in a simple term, Volksgeist means the general or common consciousness or the popular spirit of the people. Savigny believed that law is the product of the general consciousness of the people and a manifestation of their spirit.
QUESTION: 139

Which one of the following is not a source of law?

Solution: Legal theory is not a source of law
QUESTION: 140

Five persons attempted to take away the wife of one of them from her brother's home. In a scuffle with his brother-in-law, the husband shot him dead.

Solution: All are not liable for murder as they had no common object.
QUESTION: 141

In which of the following cases, general principles of law recognised by civilized nations was applied

Solution: The Island of Palmas Case (Scott, Hague Court Reports 2d 83 (1932), (Perm. Ct. Arb. 1928), 2 U.N. Rep. Intl. Arb. Awards 829) was a territorial dispute over the Island of Palmas (or Miangas) between the Netherlands and the United States which was heard by the Permanent Court of Arbitration. Palmas (Indonesian: Pulau Miangas) was declared to be a part of the Netherlands East Indies and is now part of Indonesia.
QUESTION: 142

Equality of opportunity in matters of public employment' is mentioned in which of the following Articles

Solution: Right to Equality is one of the basic fundamental rights that the constitution of India guarantees to all the citizens of the country. Article 16 deals with the equality of opportunity in matters of public employment.
QUESTION: 143

Under which Article of the Constitution Environment (Protection) Act, 1986 was enacted?

Solution: Environment Protection Act,1986 19 Nov and 26 sections is an Act of the Parliament of India. In the wake of the Bhopal Tragedy, the Government of India enacted the Environment Protection Act of 1986 under Article 253 of the Constitution.
QUESTION: 144

The term sabbatical is connected with

Solution: The sabbatical definition is “a break from work” during which employees can pursue their interests, like traveling, writing, research, volunteering or other activities (or even rest).
QUESTION: 145

Criminal intimidation is explained in IPC under

Solution: Criminal Intimidation and punishment for criminal intimidation are defined under Section 503 and 506 of Indian Penal Code 1860.
QUESTION: 146

The Fuller/Hart Debate could be summarized as a debate between two jurisprudential approaches/positions.

Solution: Legal positivism and the natural law theory of positive law are rival views about what is law and what is its relation to justice/morality. ... iii) Natural law is the set of truths about morality and justice; they are rules that we must follow in order to lead a good or flourishing life.
QUESTION: 147

Who said that "Certainty of law is a legal myth"?

Solution: Realism denounces traditional legal rules and concepts and concentrates more on what the courts actually do in reaching the final decision in the case. In a strict sense, realists define law as a generalized prediction of what the courts will do. Realists believe that certainty of law is a myth and its predictability depends upon the set of facts which are before the court for decision. It presupposes that law is intimately connected with the society and since the society changes faster than law so there can never be certainty about law. They do not support formal, logical and conceptual approaches to law. The realist school evaluates any part of law in terms of its effect. Jerome Frank has stated, “Law is what the court has decided in respect of any particular set of facts prior to such a decision, the opinion of lawyers is only a guess as to what the court will decide and this cannot be treated as law unless the Court so decides by its judicial pronouncement.
QUESTION: 148

The Doctrine of Severability indicates which of the following.

Solution: Doctrine of Severability. The doctrine of severability means that a law is void only “to the extent of the inconsistency or contravention” with the relevant Fundamental Right according to Article 13 of the Indian Constitution.
QUESTION: 149

Foreign court under section 2(5) of CPC means

Solution: A foreign judgment is defined under section 2 (6) of the CPC as a judgment of a foreign court. A foreign court, under section 2(5) of CPC, means a court situated outside India and not established or continued by the authority of the Central Government.
QUESTION: 150

Duguit propounded the concept of:

Solution: Organic solidarity comes from the interdependence that arises from specialization of work and the complementarities between people—a development which occurs in "modern" and "industrial" societies. Definition: it is social cohesion based upon the dependence individuals have on each other in more advanced societies.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code