Assertion & Reason Test: Agriculture


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Assertion & Reason Test: Agriculture


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Agriculture | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Match the following items given in column A with those in column B.

Solution: (i) Jute: Jute is known as the golden fibre because of its colour and high cash value. The plant or fibre which is used for making burlap, gunny cloth or hessian is known as “jute”.

(ii) Rubber: Rubber is a tropical tree crop which is mainly grown for the industrial production of latex.

(iii) Coffee: The term plantation crop refers to those crops which are cultivated on an extensive scale in contiguous area, owned and managed by an individual or a company. The crops include tea, coffee, rubber, cocoa, coconut, arecanut, oil palm, palmyrah and cashew.

(iv) Jowar: Jowar is a gluten-free and protein-rich millet which is now touted as a healthy alternative for Maida. Also known as white millet, this grain jam-packed with nutrients offers a magnitude of health benefits including weight loss, regulates diabetes, promotes optimal cardiac health, boost energy levels to mention a few.

QUESTION: 2

Match the following items given in column A with those in column B.

Solution: (i) Uttar Pradesh, Maharashtra famous for Mangoes. Malihabad in Uttar Pradesh is the largest producer of this type of mangoes. Alphonsos Hapoos – Ratnagiri, Maharashtra.
QUESTION: 3

In the questions given below there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A) : Tea is an important beverage crop introduced in India initially by the British.

Reason (R) : In 2015, India was the second largest producer of tea after China.

Solution:

India is the second largest producer of tea in the world after China, including the famous Assam tea and Darjeeling tea.

QUESTION: 4

In the questions given below there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option:

Assertion (A) : A few economists think that Indian farmers have a bleak future if they continue growing foodgrains on the holdings that grow smaller and smaller as the population rises.

Reason (R) : Indian farmers should diversify their cropping pattern from cereals to high-value crops.

Solution:
  • Because of present poor Conditions, Scientist are predicted that a few economists think that Indian farmers have a bleak future if they continue growing foodgrains on the holdings that grow smaller and smaller as the population rises.

  • Indian farmers should diversify their cropping pattern from cereals to high-value crops. This will increase incomes and reduce environmental degradation simultaneously. Because fruits, medicinal herbs, flowers, vegetables, bio-diesel crops like jatropha and jojoba need much less irrigation than rice or sugarcane.

QUESTION: 5

Find the incorrect option:

Solution: The Incorrect option is (c) : Linseed and mustard are kharif crops.

Correct answer is : Linseed and mustard are rabi crops.

QUESTION: 6

Find the incorrect option:

Solution: The Incorrect option is (b) : Moreover, special news bulletins and entertainment programmes for farmers were introduced on the radio and television.

Correct answer is : Moreover, special weather bulletins and agricultural programmes for farmers were introduced on the radio and television.

QUESTION: 7

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

This type of farming is practiced in areas of high population pressure on land. It is labour intensive farming, where high doses of biochemical inputs and irrigation are used for obtaining higher production.

Solution:
  • In intensive subsistence agriculture, the farmer cultivates a small plot of land using simple tools and more labour. Farmers use their small land holdings to produce enough for their local consumption, while remaining produce is used for exchange against other goods.

  • Intensive subsistence farming is one of the best developed and nearly limited to the monsoon lands of Asia. It is carried mainly in India, China, Japan, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Srilanka, Malaysia, Philippines, Indonesia, Laos, Cambodia, and the Islands of the Pacific Ocean.

QUESTION: 8

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

It is known as the golden fibre. Jute grows well on well-drained fertile soils in the flood plains where soils are renewed every year. High temperature is required during the time of growth. West Bengal, Bihar, Assam, Odisha and Meghalaya are the major jute producing states. It is used in making gunny bags, mats, ropes, yarn, carpets and other artefacts. Due to its high cost, it is losing market to synthetic fibres and packing materials, particularly the nylon.

Solution: Jute is a vegetable fibre. It is very cheap to produce, and its production levels are similar to that of cotton. It is a bast fibre, like hemp, and flax. Coarse fabrics made of jute are called hessian, or burlap in America. "Jute" is the name of the plant or fiber that is used to make burlap, Hessian or gunny cloth. Jute fibre's primary use is in fabrics for packaging a wide range of agricultural and industrial commodities that require bags, sacks, packs, and wrappings.
QUESTION: 9

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : India’s primary activity is Agriculture.

Reason : Two-thirds of its population is engaged in agricultural activities.

Solution: Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. Agriculture is a primary activity, which produces most of the food that we consume. Two-thirds of India’s population is involved in agricultural activities and earns livelihood through it.
QUESTION: 10

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : Plantation has an interface of agriculture and industry.

Reason : Plantation is a type of commercial farming, a single crop is grown on a large area.

Solution: Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion. The plantation has an interface of agriculture and industry. Plantations cover large tracts of land, using capital intensive inputs, with the help of migrant laborers. All the produce is used as raw material in respective industries.
QUESTION: 11

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : Crops are grown depending upon the variations in soil, climate and cultivation practices.

Reason : Crops are also grown according to availability of water.

Solution: Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion. Variety of food and non food crops are grown in different parts of the country depending upon the variations in soil, climate and cultivation practices. Major crops grown in India are rice, wheat, millets, pulies, tea, coffee, sugarcane, oil seeds, cotton and jute, etc
QUESTION: 12

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : Pulses are not considered as a major source of protein in a vegetarian diet.

Reason : Rice is a rabi crop and requires lot of rain to grow.

Solution: Both assertion and reason are false. Rice is a kharif crop and requires about 100 cm of rainfall. However India is the largest producer as well as the consumer of pulses in the world. These are the major source of protein in a vegetarian diet.
QUESTION: 13

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : Tea cultivation is a labour - intensive industry.

Reason : Cultivation can be done throughout the year .Tea bushes require warm and moist frost- free climate.

Solution: Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion. The tea plant grows well in tropical and sub-tropical climates endowed with deep and fertile well- drained soil, rich in humus and organic matter. It is consumed on a large basis in India being an important beverage crop.
QUESTION: 14

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion : Organic farming is much in vogue.

Reason : In organic farming, crops are grown using high doses to increase production.

Solution: Assertion is true but reason is false. Organic farming is much in vogue today because it is practiced without factory made chemicals such as fertilizers and pesticides. Hence, it does not affect the environment and human beings in a negative manner.
QUESTION: 15

Direction: In the following questions, a statement of assertion is followed by a statement of reason. Mark the correct choice as:

Assertion: Agriculture is not an old economic activity.

Reason: Farming varies from subsistence to commercial type.

Solution: Both assertion and reason are false. Cultivation methods have changed significantly depending upon the characteristics of physical, environmental and technological methods. Agriculture is definitely an old economic activity in India. Thus, both reason and assertion are false.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code