Assertion & Reason Test: Life Processes - 1


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Assertion & Reason Test: Life Processes - 1


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Life Processes - 1 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): HCl converts pepsinogen into active enzyme pepsin.

Reason (R): Pepsin converts protein into proteoses and peptones.

Solution: HCl creates an acidic medium, which facilitates activation of pepsinogen into pepsin. The active enzyme pepsin converts proteins into proteoses and peptones.
QUESTION: 2

Assertion (A): Muscles of stomach wall possess thick layers of muscle fibers.

Reason (R): These muscles help in mixing the food with the enzymes present in the alimentary canal.

Solution: The lining of the alimentary canal has muscles that contract rhythmically in order to push the food forward. This is known as peristaltic movement.
QUESTION: 3

Assertion (A): Photosynthesis is an anabolic process.

Reason (R): The process of photosynthesis occurs in chlorophyll.

Solution: Photosynthesis is an anabolic process as it takes CO2 and H2O and then assembles them into glucose. The process of photosynthesis occurs in chloroplast.
QUESTION: 4

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Humans are not truly aerobic.

Reason (R): They produce lactic acid anaerobically.

Solution:

in most animals ,tissue oxidation aer carried out by aerobic repiration.but sometimes in aerobically respiring animals, anerobic metabolism take place in certain tissues like skeletal muscles which do not immediately get as much oxygen as in necessary for their acid anaeorbically from as in necessary for their acid aneobically from glucose during vigoraous movements.

QUESTION: 5

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Alveoli contain an extensive network of blood vessels.

Reason (R): Alveoli is the site where exchange of gases occurs.

Solution: The alveoli of lungs are richly supplied with blood and are the sites where exchange of gases (O2 and CO2) occurs between blood and atmosphere.
QUESTION: 6

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): The muscular walls of ventricles are thicker than auricles.

Reason (R): This helps in preventing the back flow of blood.

Solution:

Since ventricles have to pump blood into various organs, they have thicker muscular walls than atria do. Valves prevent back flow of blood.

QUESTION: 7

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Valves are present in the arteries.

Reason (R): Arteries carry oxygenated blood from heart to different body parts except pulmonary artery.

Solution: Valves are absent in arteries, whereas it is present in veins, which prevent backflow of blood.
QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Excretory unit of kidneys are nephrons.

Reason (R): It has no role in secretion of urine.

Solution: Nephrons are the basic filtration unit of kidneys. They carry out filtration, selective reabsorption and tubular secretion to from urine in kidneys, which is then passed out through the urethra, via the ureters and urinary bladder.
QUESTION: 9

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): In humans, a major amount of water is absorbed by the tubular part of nephron.

Reason (R): Absorption of water depends on the dissolved waste to be excreted from the body.

Solution: Major amount of water is selectively reabsorbed by the tubular part of nephron in humans. It depends on the amount of excess water present in the body and dissolved waste to be excreted from the body.
QUESTION: 10

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : Raw materials needed for photosynthesis are carbon dioxide, water and minerals.

Reason : Nutrients provide energy to an organism.

Solution: Both A and R are true but R is not the correct explanation of A. Raw materials needed for photosynthesis are carbon dioxide, water and minerals like nitrogen, phosphorus, iron and magnesium. Nutrients are the substances required for proper growth and maintenance of a living body but they provide energy to an organism. Hence, both Assertion and Reason are true, but Reason is not the correct explanation of Assertion.
QUESTION: 11

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : Transpiration is a necessary evil.

Reason : It causes water loss but helps in absorption and upward movement of water and minerals.

Solution: Both A and R are true and R is the correct explanation of A. Transpiration is a necessary evil. It is so because water is lost in the form of vapours from the aerial parts of the plant through transpiration. But, it helps in absorption and upward movement of water and minerals creating transpiration pull.
QUESTION: 12

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : Digestion breaks large complex molecules to simple smaller molecules which can be easily absorbed.

Reason : Digestion is necessary for the absorption of all molecules.

Solution: A is true but R is false. Digestion breaks large complex organic molecules to simple smaller ones which can be easily absorbed. However, certain molecules such as glucose, vitamin C etc, do not need any digestion before their absorption.
QUESTION: 13

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : During physiology of excretion, deamination does not take place in the liver.

Reason : Deamination is a process to make use of excess amino acids which cannot be incorporated into protoplasm.

Solution: A is false but R is true.
QUESTION: 14

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : The muscular walls of ventricles are thicker than auricles.

Reason : This helps in preventing the backflow of blood.

Solution: A is true but R is false. Since ventricles have to pump blood into various organs, they have thicker muscular walls than atria do. Valves prevent backflow of blood.
QUESTION: 15

Direction: The following question consists of two statements - Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions selecting the appropriate option given below:

Assertion : In woody plants, gaseous exchange occurs through lenticels.

Reason : Lenticels are specialised cells found along with stomata on the stem of woody plants.

Solution: A is true but R is false. In woody plants, gaseous exchange occurs through the small pores found on stems called lenticels. Stomata on the stem aid in gaseous exchange, in herbaceous plants. Assertion is true, but Reason is false.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code