Assertion & Reason Test: Political Parties


9 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Assertion & Reason Test: Political Parties


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Political Parties | 9 questions in 19 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Match the following items given in column A with those in column B:

Solution:

(i) Congress Party: United Progressive Alliance (UPA) is a big tent centre-left political alliance of predominantly left-leaning political parties in India formed after the 2004 general election. The largest member party of the UPA is the Indian National Congress (INC), whose president Sonia Gandhi is chairperson of the UPA.

(ii) Bharatiya Janata Party: National Democratic Alliance (NDA) is an Indian big tent political alliance led by the right-wing Bharatiya Janata Party (BJP). It was founded in 1998 and currently controls the government of India as well as the government of 17 Indian states.

(iii) Communist Party of India - Marxist: The Left Front governed Tripura 1978–1988, and again from 1993 to 2018. The Communist Party of India (Marxist) is the dominant party in the coalition. The other three members of the Left Front are the Communist Party of India, the Revolutionary Socialist Party and the All India Forward Bloc.

(iv) Telugu Desam Party: Telugu Desam Party is State party.

QUESTION: 2

Match the following items given in column A with those in column B:

Solution:

(i) AITC established in 1998.

(ii) BJP was formally established in 1980.

(iii) The CPI was formed on 26 December 1925 at Kanpur.

(iv) NCP established in 25 May 1999.

QUESTION: 3

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

One of the oldest parties of the world. Founded in 1885 and has experienced many splits. Played a dominant role in Indian politics at the national and state level for several decades after India’s Independence. Under the leadership of Jawaharlal Nehru, the party sought to build a modern secular democratic republic in India.

Solution: The Indian National Congress is a political party in India with widespread roots. Founded in 1885, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.
QUESTION: 4

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

Formed in 1984 under the leadership of Kanshi Ram. Seeks to represent and secure power for the bahujan samaj which includes the dalits, adivasis, OBCs and religious minorities. Draws inspiration from the ideas and teachings of Shahu Maharaj, Mahatma Phule, Periyar Ramaswami Naicker and Babasaheb Ambedkar. Stands for the cause of securing the interests and welfare of the dalits and oppressed people.

Solution: The Bahujan Samaj Party is a national level political party in India that was formed to represent Bahujans, referring to Scheduled Castes, Scheduled Tribes, and Other Backward Classes, along with religious minorities.
QUESTION: 5

Analyze the information given below, considering one of the following correct options:

Founded in 1980 by reviving the erstwhile Bharatiya Jana Sangh, formed by Syama Prasad Mukherjee in 1951. Wants to build a strong and modern India by drawing inspiration from India’s ancient culture and values; and Deendayal Upadhyaya’s ideas of integral humanism and Antyodaya. Cultural nationalism (or ‘Hindutva’) is an important element in its conception of Indian nationhood and politics.

Solution: The Bharatiya Janata Party is one of two major political parties in India, along with the Indian National Congress. It is the current ruling political party of the Republic of India, since 2014. The BJP is a right-wing party, and its policy has historically reflected Hindu nationalist positions.
QUESTION: 6

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option :

Assertion (A) : Parties play a decisive role in making laws for a country.

Reason (R) : Opposition parties also mobilize opposition to the government.

Solution: Parties play a decisive role in making laws for a country. Formally, laws are debated in the form of first, second and third readings and then by popular voting, the bill is passed.
QUESTION: 7

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose the correct option :

Assertion (A) : India has multi party system.

Reason (R) : The multi party system often appears very messy and leads to political instability.

Solution: India has a multi-party system, where there are a number of national as well as regional parties. A regional party may gain a majority and rule a particular state. Out of the 72 years of India's independence, India has been ruled by the Indian National Congress (INC) for 53 years as of January 2020.
QUESTION: 8

Find the incorrect option:

Solution: The party symbols are allocated by the Indian election commission. A symbol assigned to party designated as a national party can not be used by other parties in the country. A Symbol assigned to a state party in one state can be allocated to different state party in another state.
QUESTION: 9

Find the incorrect option:

Solution: Each political party fights the election to achieve its objectives incorporated in their political manifesto. Soon after the election the majority party forming the government seeks to formulate its policies of administration on the basis of promises made in the election manifesto. These policies are made keeping in mind the interest of general public.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code