Assertion & Reason Test: Reproductive Health - 1


10 Questions MCQ Test Topic-wise MCQ Tests for NEET | Assertion & Reason Test: Reproductive Health - 1


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Reproductive Health - 1 | 10 questions in 20 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Topic-wise MCQ Tests for NEET for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Natality increases both population density and population size.

Reason: Natality increases the number of individuals in an area by births.

Solution:

Natality is generally expressed as number of birth per 1,000 individuals of a population per year. It increase the population size and population density.

QUESTION: 2

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Reproductive and Child Healthcare Programmes is for reproduction related areas.

Reason: It deals with creating awareness among various reproduction related aspects.

Solution:

The Reproductive and Child Health (RCH) Programme was launched in October 1997. The main aim of the programme is to reduce infant, child and maternal mortality rates.

QUESTION: 3

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A) : Diaphragms are contraceptive devices used by the male.

Reason (R) : These devices are made of rubber that is used to cover the cervical region.

Solution:

Diaphragms are contraceptive devices used by the females to avoid pregnancies. These devices are made of rubber that is introduced into the female reproductive tract to cover the cervix during coitus. They act as physical barriers for sperm entry.

QUESTION: 4

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Periodic abstinence is a method in which couples avoid from coitus from day 17 to 27 of menstrual cycle.

Reason: It is a very effective method and 100% sure of birth control.

Solution:

Periodic abstinence is a natural method in which the couples avoid or abstain from coitus from day 10 to 17 of the menstrual cycle when ovulation could be expected. The effectiveness of this method is limited because only a few women have regular menstrual cycles and the actual time of ovulation can be produced as the ovulation in humans occurs about 14 days before the onset of the next menstruation.

QUESTION: 5

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Reusable contraceptives are not full proof method of contraception.

Reason: Diaphragms, cervical caps and vaults are barrier methods which prevent conceptions by blocking entry of sperms through cervix. They are reusable.

Solution:

Reusable contraceptives do not guarantee prevention from accidental pregnancy.

QUESTION: 6

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A) : Intra cytoplasmic sperm injection (ICSI) technique is used to develop embryo in vitro.

Reason (R) : In ICSI technique, the sperm is directly injected into the ovum.

Solution:

Intra cytoplasmic sperm injection (ICSI) is a specialised procedure to form an embryo in the laboratory in which a sperm is directly injected into the ovum.

QUESTION: 7

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Family planning is an action plan to attain reproductive health among people.

Reason: Improved programmes covering reproduction related areas were propagated by RCH to create awareness among people.

Solution: Family planning helps in maintaining reproductive health.
QUESTION: 8

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of the reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: Saheli, the new oral contraceptive for females, contains a steroidal preparation.

Reason: It is a “once in a day” pill with very few side effects.

Solution:

Saheli is a mini pill. It contain only progesterone. It is taken in a week after an initial intake of twice a week dose for three months. It contains a non- steroidal preparation called cent chroman. It is developed by Central Drug research Institute (CDRI), Lucknow.

QUESTION: 9

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: A wide range of contraceptive methods are available for family planning.

Reason: Natural method includes condoms, diaphragms, etc., while barrier methods use of included method like periodic abstinence,lactational amenorrhea, etc.

Solution:

Natural methods work on the principle of avoiding chances of meeting of ovum and sperm, e.g. periodic abstinence, lactational amenorrhea. In barrier methods, ovum and sperm are prevented from physically meeting with help of a barrier, e.g. condoms, cervical caps, etc.

QUESTION: 10

Directions: In the following questions a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: There is chance of fertilisation during 10 -17 days menstrual cycle.

Reason: Ovulation occurs during these days.

Solution:

Ovulation is likely to occur between 10-17 days of menstrual cycle.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code