Assertion & Reason Test: The Making of a Global World


15 Questions MCQ Test History for Class 10 | Assertion & Reason Test: The Making of a Global World


Description
Attempt Assertion & Reason Test: The Making of a Global World | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study History for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Match the following items given in Column A with those in Column B:

Solution:

(i) Corn Laws: The laws allowing the British Government to restrict the import of corn is known as the Corn Laws.

(ii) Rinderpest: An epidemic in the 1890s wiped out 80-90 percent of all cattle in sub-Saharan Africa.

(iii) Small-pox: Smallpox came to North America in the 1600s. Symptoms included high fever, chills, severe back pain, and rashes.

(iv) Car Plant: The Packard Motor Plant on Grand Boulevard was one of the first large auto plants in the world. It has been abandoned since 1999. The Doverspike plant was a former Cadillac auto parts stamping factory on the east side of Detroit. It has been abandoned since 2014.

QUESTION: 2

Match the following items given in Column A with those in Column B:

Solution:

(i) Indian: Cowrie shells were among the devices used for divination by the Kaniyar Panicker astrologers of Kerala, India.

(ii) Chinese: Chinese pottery, also called Chinese ceramics, objects made of clay and hardened by heat: earthenware, stoneware, and porcelain, particularly those made in China.

(iii) Italian: In Italy, spaghetti is generally cooked al dente (Italian for "to the tooth"), fully cooked but still firm to the bite. It may also be cooked to a softer consistency.

(iv) Arab Traders: Interestingly, it was the Arabs that brought pasta to Italy, called 'Itriyya', first to Sicily in Italy. Because of its Middle Eastern origins, pasta used to have Middle Eastern flavours such as raisins and cinnamon.

QUESTION: 3

Arrange the following in the correct sequence:

(i) The Second World War

(ii) The Great Depression

(iii) The Chinese Revolution

(iv) The IMF and the World Bank commenced financial operations

Solution: The correct sequence is

(ii) The Great Depression: The Great Depression was a severe worldwide economic depression that took place mostly during the 1930s, beginning in the United States.

(i) The Second World War: World War II or the Second World War, often abbreviated as WWII or WW2, was a global war that lasted from 1939 to 1945.

(iv) The IMF and the World Bank commenced financial operations: The International Monetary Fund and the World Bank were both created at an international conference convened in Bretton Woods, New Hampshire, United States in July 1944.

(iii) The Chinese Revolution: The Chinese Communist Revolution, known in mainland China as the War of Liberation, was the conflict, led by the Chinese Communist Party and Chairman Mao Zedong, that resulted in the proclamation of the People's Republic of China, on 1 October 1949.

QUESTION: 4

Arrange the following in the correct sequence:

(i) Indentured Labour was abolished.

(ii) Rinderpest (Cattle Plague) had a terrifying impact on the livelihoods of the African people and the local economy.

(iii) The First World War was fought.

(iv) Potato Famine in Ireland

Solution: The correct sequence is

(iv) Potato Famine in Ireland: The Great Famine, also known as the Great Hunger, the Famine or the Irish Potato Famine, was a period of mass starvation and disease in Ireland from 1845 to 1852.

(ii) Rinderpest (Cattle Plague) had a terrifying impact on the livelihoods of the African people and the local economy: In Africa, in the 1890s, a fast-spreading disease of cattle plague or rinderpest had a terrifying impact on people's livelihoods and the local economy.

QUESTION: 5

Analyze the information given below, considering one the following correct options:

Consider the jute producers of Bengal. They grew raw jute that was processed in factories for export in the form of gunny bags. But as gunny exports collapsed, the price of raw jute crashed more than 60 per cent. Peasants who borrowed in the hope of better times or to increase output in the hope of higher incomes faced ever lower prices, and fell deeper and deeper into debt. Thus the Bengal jute growers' lament: Grow more jute, brothers, with the hope of greater cash. Costs and debts of jute will make your hopes get dashed. When you have spent all your money and got the crop off the ground, ... traders, sitting at home, will pay only Rs 5 a maund.

Solution: During the period 1929–1937, exports and imports fell drastically crippling seaborne international trade. The railways and the agricultural sector were the most affected. The international financial crisis combined with detrimental policies adopted by the Government of India resulted in soaring prices of commodities.
QUESTION: 6

Analyze the information given below, considering one the following correct options:

The Silk Routes are a good example of vibrant pre-modern trade and cultural links between distant parts of the world. The name ‘Silk Routes’ points to the importance of West-bound Chinese silk cargoes along this route. Historians have identified several silk routes, over land and by sea, knitting together vast regions of Asia, and linking Asia with Europe and northern Africa. They are known to have existed since before the Christian Era and thrived almost till the fifteenth century. But Chinese pottery also travelled the Same route, as did textiles and spices from India and Southeast Asia. In return, precious metals – gold and silver – flowed from Europe to Asia. raTde and cultural exchange always went hand in hand. Early Christian missionaries almost certainly travelled this route to Asia, as did early Muslim preachers a few centuries later. Much before all this, Buddhism emerged from eastern India and spread in several directions through intersecting points on the silk routes.

Solution:

(i) The most well known silk route connected China to Europe. West bound Chinese silk cargoes travelled on this route. Chinese pottery also travelled through this route.

(ii) Historians have identified several silk routes over land and sea knitting together vast regions of Asia, linking Asia with North Africa.

QUESTION: 7

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the Statements and choose the correct option:

Assertion (A) : The Silk Routes are a good example of pre-modern trade and cultural links between distant parts of the world.

Reason (R) : The name 'Silk Routes' points to the importance of West-bound Chinese silk cargoes along this route.

Solution: The cultural links exhibits following values:-

(i) The silk routes are a good example of vibrant pre-modern trade and cultural links between distant parts of the world.

(ii) Buddhist Monk went from to central Asia to China with merchant caravans, preaching the new religion.

(iii) Buddhist Monuments were discovered in numerous city along the silk route.

(iv) The silk route was the route for the new wave of Christianity.

(v) The silk route was not only the source of goods but also for exchange of technologies (production of silk, paper, gun powder and Guns).

(vi) The art of silk weaving and sericulture which was monopolised by China spread in central Asia, Iran and other country by this routes.

(vii) Chinese pottery also travelled the same route, as did textiles and spices from India and Southeast Asia. In return, precious metals – gold and silver -flowed from Europe to Asia.

(viii) Music Transition– Music of Turkey and central Asia, India, Samarkand were merge with Chinese musical transition.

(ix) Choreographic Culture- Actors from Turkey and Iran made significant contribution to the choreographic culture of China.

QUESTION: 8

In the questions given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the Statements and choose the correct option:

Assertion (A) : The First World War was a war like no other before.

Reason (R) : The First World War was mainly fought in Europe.

Solution:

(i) It involved the world’s leading Industrial nations.

(ii) This war was the first modern industrial war. Machine guns, tanks, aircrafts, chemical weapons, were used on a massive scale.

(iii) Most of those who were maimed were men of working age. The scale of death and destruction was great. These deaths and injuries reduced the workforce.

(iv) Industries during the war were restructured to produce war-related products.

(v) The war led to the snapping of economic links between the world’s largest economic powers which were now fighting with each other to pay for them. The war transformed the US from being an international debtor to an international creditor.

QUESTION: 9

Find the incorrect option:

Solution: In Africa, in the 1890s, a fast-spreading disease of cattle plague or rinderpest had a terrifying impact on peoples livelihoods and the local economy. This is a good example of the widespread European imperial impact on colonised societies. It shows how in this era of conquest even a disease affecting cattle reshaped the lives and fortunes of thousands of people and their relations with the rest of the world.
QUESTION: 10

Find the incorrect option:

Solution: Agriculture creates both jobs and economic growth. Communities also hold agricultural-based events, such as crop and livestock judging competitions and 4-H exhibits at their county fair. Many communities benefit from having Famers Markets where smaller farmers can interact directly with consumers.
QUESTION: 11

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : There was a collapse of the system of fixed exchange rates and the introduction of a system of floating exchange rates.

Reason : From the 1960s, the rising costs of its overseas involvements weakened the US’s finances and competitive strength. It could not command confidence as the world’s principal currency.

Solution: The reason explains why the system of fixed exchange rates collapsed, and is true.
QUESTION: 12

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : The railways, steamships, the telegraph were important inventions which transformed the nineteenth-century world.

Reason : Colonisation stimulated new investments and improvements in transport.

Solution: Technological advances were often the result of larger, social, political and economic factors, like colonization. Thus reason is the correct explanation of the assertion.
QUESTION: 13

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : Over the nineteenth century, British manufacturers flooded the Indian market.

Reason : The value of Indian exports to Britain was much higher than the value of British imports to India.

Solution: The value of British exports to India was much higher than the value of British imports from India. Therefore, Assertion is true but reason is false.
QUESTION: 14

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : When the supply of wheat was disrupted during the First World War, wheat production in Canada, America and Australia expanded dramatically.

Reason : Before the First World War, Asia was a major supplier of wheat in the world market.

Solution: Before the First World War, eastern Europe was a major supplier of wheat in the world market. Thus the reason is false.
QUESTION: 15

Direction: Mark the Option Which Is Most Suitable:

Assertion : During the Great Depression, agricultural regions and communities were worst affected.

Reason : The fall in agricultural prices was greater and more prolonged than that in the prices of industrial goods.

Solution: This was because the fall in agricultural prices was greater and more prolonged than that in the prices of industrial goods.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code